Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 376, 16.6 - 19.6.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

19.6.- Svoboda potvrdil Klausovy obavy z ústavy EU.

Českému ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi se v pondělí v Lucemburku podařilo přesvědčit ministry zahraničí z EU i kandidátských zemí o svém návrhu, aby výstupní návrh ústavy EU z Konventu byl pouze základem pro další vyjednávání. Svoboda řekl, že na schůzce ministrů zahraničí tak neuspěl německý návrh, podle kterého by závěry Konventu o budoucí podobě EU byly přímo základem budoucí ústavy EU. Český postoj podpořily hlavně menší státy, které se obávají německé a francouzské hegemonie.
Tak se nám z Cyrilka stává klausovský euroskeptik, který se bere za českou věc. Asi pochopil, že náš vstup je skutečně podle slov prezidenta Václava Klause "sňatkem z rozumu". Za tohle ho ale nadšený profederalista Zieleniec nepochválí.
Evropská Komise na nás mimo jiné naléhá, abychom zajistili, že všechny české podniky potravinářského průmyslu budou po vstupu plnit náročné hygienické normy EU a že je bude Státní veterinární správa schopna kontrolovat a postihovat. Podniky, kterým se to nepodari, čeká zánik. Ve hře je například nemalý technický problém: provozní místnosti, ve kterých probíhá výroba a zpracování potravinářských výrobků, musí mít kulaté rohy a omyvatelné stěny. Důvod je jasný: taková místnost se lépe uklízí, zejména hadicí i mycími stroji. Na druhou stranu, když zavzpomínám na výrobní sál již zvěčnělé Radlické mlékárny, když jste tam honili švába, pak ten se v ostrém rohu zmateně zarazil a už jste ho měli pod botou. V eurorohu by takovou klopenou zatáčku vybral a byl by v honičce vítězem. Nečetl jsem příslušnou eurosměrnici o rozích, ale mé původní vzdělání stavaře mě praví, že kulaté musí být nejen svislé, ale i vodorovné rohy především u podlahy. Nejhygieničtější místností je pak taková velká kulová.
V každém případě zahraničním eurofirmám odpadne jistá část české konkurence a nemálo lidí přijde o práci, protože řada českým malých firem nebude mít peníze na rekonstrukci provozoven. Nemluvě o ztrátách způsobených zastávkou výroby během adaptací a ztrátou odběratelů, kteří si mezitím nutně najdou jiného eurododavatele. Cyrilek by s tím měl něco udělat a dojednat nějaký náhradní termín.

18.6.- Co s vámi bude, až budete v důchodu?

Přečtěte si zajímavý článek pro dnešní třicátníky: jaký budeme mít důchod? Co dělat, aby se z nás nestali ve 62 bezdomovci. Čtěte na www.penize.cz.
Podle mého názoru a jednoduchého propočtu si každý před důchodem musí vydělat a uložit do bezpečné banky (!) na každých deset let dalšího života v penzi milion dnešních korun, ve skutečnosti více podle toho, kam dospěje inflace koruny nebo snad v budoucnu eura. Nejlépe na nějaký termínovaný účet, který snad bude vyrovnávat inflaci. Žádné nejisté penzijní fondy, žádné připojišťování u zaměstnavatele. Za pár let se bude chodit do důchodu asi v 65 letech bez rozdílu pohlaví a tak když si naplánujete, že tady budete strašit do 85, budete potřebovat ty melouny dva. Že se na to necítíte? Nevyděláváte tolik? Pak vás čeká na konci života všechno nejhorší, co si jen dovedete představit.

17.6.- Bez komentáře.

Z domova : Je to teprve rok a lidé by už volili docela jinak. Loni volby vyhráli sociální demokraté, dnes by je s přehledem trumfovala ODS. Srovnání loňských výsledků s nedávným průzkumem agentury CVVM vyznívá dost dramaticky i pro Unii svobody. Ta by dnes ve volbách zcela propadla. Unii svobody dnes chtějí ve sněmovně dvě až tři procenta voličů. Strana přitom ve volbách potřebuje pro postoupení do sněmovny pět procent. Unionistům zjevně uškodila účast ve vládě s levicovou ČSSD.
Proevropské pravicové seskupení by chtěl v nadcházejících 12 měsících vybudovat senátor a bývalý místopředseda ODS Josef Zieleniec. Podle něj to může být nová politická nebo volební strana, případně i koalice, která příští rok postaví své kandidáty ve volbách do Evropského parlamentu. Zieleniec to oznámil na své včerejší tiskové konferenci. "Volič na pravé straně politického spektra, který nemá předem defétistický, negativistický a odmítavý postoj ke všemu, co se v Evropské unii děje, vlastně v současné době nemá komu dát hlas," zdůvodnil Zieleniec svůj záměr.
Místopředseda ODS Zahradil opustil demonstrativně jednání Konventu o ústavě EU kvůli tomu, že jeho schůze prý byla hrubě zmanipulována v neprospěch odpůrců federalistického uspořádání budoucí Unie. Zahradil také naznačoval, že za Zieleniecovými profederalistickými postoji se mohou skrývat i ekonomické zájmy s ohledem na to, že senátor je spoluvlastníkem konzultační firmy v oblasti evropské integrace. Zieleniec k tomu poznamenal, že vzhledem ke svým plánům pro nadcházejících 12 měsíců z této firmy odchází.
Světoví manažeři očekávají, že se podnikatelskou metropolí střední Evropy po rozšířeni EU stane Praha. Dohánění průměru EU bude však novým členům i při optimalní politice trvat půl století. V případě České republiky se odhaduje přiblížení na průměr Unie v optimálním případě za 39 let.
Ze světa: Cupertino, Kalifornie - Téměř 80 procent dětí zde má e-mailový účet, na který jim přicházejí denně nevyžádané spam-maily s nabídkami na nejrůznější loterie, kasina a farmaceutické produkty včetně nabídek na online objednávku viagry. Kolem 47 procent tyto maily obsahují odkazy na pornografické weby. Poštovní účty zakládané vesměs samotnými dětmi nejsou před spamem vůbec chráněny. Děti samotné nedokáží vesměs odhalit rozdíl mezi seriózní informací a často podvodnými nabídkami. V situaci, kdy řada školáků má vlastní platební karty, hrozí jejich rodičům velké finanční ztráty.

16.6.- Jsme v tom. Tedy jsme tam. Vlastně skoro.

"Já z toho výsledku mám samozřejmě ohromnou radost," uvedla ministryně školstvi Petra Buzková. Voliči podle ní dali jasný signál euroskeptikům, že jejich politický postoj nemá v České republice většinu. "Mám radost, že vláda České republiky přivedla tuto zemi k takto úspěšnému referendu, přestože některé politické strany jako KSČM a ODS šířily kolem referenda takzvanou blbou náladu," uvedla. Buzková by měla jít znovu do první obecné třídy, protože nechápe správně výsledky referenda: blbou náladu by měla mít především z toho, že podle průzkumu 86 procent voličů ODS volilo ano, zatímco voliči ČSSD jsou až na čtvrtém místě s 82 procenty. Blbou náladu šířili především komunisté, se kterými by partaj soudružky Buzkové nejraději vytvořila levolevou vládu.
Po referendu náhle otočil Špidla i ministr zahraničí Svoboda. Začali shodně tvrdit, že je třeba společně s ostatními malými členskými státy usilovat o posílení jejich vlivu na řízení a rozhodování v rámci EU. A že se o tom musí dohodnout s ostatními politickými stranami. Ekonomové prorokují, že se náš vstup negativně podepíše na zhoršení ekonomické situace sociálně slabších až nejslabších vrstev. Komu není dnes do zpěvu, nezanotuje si lepší píseň ani v EU. Ministr Svoboda na to reaguje tím, že to je ale plně v rukou národních vlád. Ano, ta naše se chystá vyřešit státní zadlužování právě na úkor těch nejchudších: námezdně pracujících zaměstnanců, jejichž daně strhávané automaticky zaměstnavateli tvoří podstatnou část státního rozpočtu. Velcí i malí podnikatelé dokáží dokonale mazanými triky vyvážit svoje zisky a náklady a platí tak minimum nebo nula daní, stejně tak odvádějí nejméně na sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnanec si nemůže automobil včetně provozních výdajů dát do nákladů a snížit tak základ daně, nemůže si postavit barák na náklady firmy, nakoupit co se dá včetně toaletního papíru a limonád na firmu. Máte doma velkou spotřebu vína? Není nic jednoduššího, než si u vinaře objednat kartony vína s reklamní nálepkou se jménem vaší firmy a "rozdávat" je jako pozornost obchodním partnerům. Hlavně s nimi pak zásobovat svůj vlastní sklep.
Špidla se zařekl, že pokud vládní návrh reformy veřejných financí neprojde sněmovnou, že odstoupí. Neprojde tehdy, pokud jej zradí jeho vlastní nebo koaliční poslanci. Pak bude muset prezident pověřit sestavením vlády jinou stranu nebo koalici, nebo jmenovat úřednickou vládu, což je pravděpodobnější. ODS by velice prohloupila, pokud by se za současného svrabu hrnula do vlády. Špidlův případný pád jen potvrdí, že se dopustil zásadní chyby tím, že nesestavil vládu společně s ODS. Opoziční smlouva mu k tomu přece vytvářela ideální podmínky.
Komentátoři nejen domácí jsou v rozpacích, proč ti zatracení Češi, Moravané a Slezané nejásali v ulicích, když byl oznámen výsledek referenda. Víte, asi to bude tím, že jsme profesionálními skeptiky na základě našich dávných zkušeností s okolními národy na západě, na východě na severu i jihu. I ti dnes přátelsky se tvářící Poláci byli v roce 1918 toho názoru, že není třeba žádné Československo vytvářet, Maďaři si chtěli ponechat Slovensko a Poláci se chtěli o zbytek podělit s Němci. Jsme si prostě vědomi toho, že tu i nadále budeme v tom středu Evropy ne jejím srdcem, ale spíše osinou v zadku. S Čechy jsou neustálé potíže, nechtějí udělat nic pro zachování míru, stěžovali si Britové v roce 1939, když jsme nechtěli Němce pustit do Sudet. Jako idioti jsme se pak zrazeni západem zahleděli na východ k našim ruským "bratrům", kteří nás z našeho panslavismu pomocí Lenina a Stalina 40 let léčili až nás vyléčili. Jakou medicínu nám bude ordinovat přes Brusel Německo a Francie, na to si budeme muset dávat zatracený pozor. Co takhle nabídnout Američanům, aby k nám přemístili sídlo NATO z Bruselu, kam dnes odmítají cestovat američtí ministři a generálové z obavy, že je tam zatknou a postaví podle belgických zákonů před soud za válečné zločiny? Plzeň by byla ideální.

Referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii konané ve dnech 13.-14.06.2003
Výsledky za Českou republiku celkem:
Okrsky Počet
opráv.
občanů
Vydané
obálky
Účast
v %
Odevzd.
obálky
Platné
hlasy
celkem
Počet
hlasů
ANO
Počet
hlasů
NE
celkem zprac. v %
14 765 14 765 100.00 8 259 525 4 560 399 55.21 4 557 960 4 457 206 3 446 758 1 010 448
Pro vstup 77,33 procent hlasů, proti vstupu 22,67 procent hlasů.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.