CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

1.9.2004 - Budete registrovat svůj nesouhlas s posmrtným odběrem orgánů?

Lidé, kteří nesouhlasí s posmrtným odběrem svých orgánů, mají od dnešního dne možnost přihlásit se do národního registru, v němž bude jejich rozhodnutí evidováno. V Česku platí zásada předpokládaného souhlasu, pokud občan nedá najevo, že si nepřeje, aby jeho orgány byly transplantovány. Pracoviště, která odebírají orgány k transplantaci, mají povinnost do registru nahlédnout. I v případě, že zdravotníci jméno potencionálního dárce v registru nenajdou, měli by se pokusit najít příbuzné a zeptat se jich, zda dotyčný nebyl odpůrcem darování orgánů. Jestliže lékaři blízké osoby nenajdou, záleží na jejich rozhodnutí.
Odborníci zabývající se transplantacemi doufají, že počet lidí zásadně nesouhlasících s odběrem bude co nejmenší. Obtížnost, s jakou je třeba toto odmítnutí vyjádřit jim k tomu dává naprostou jistotu.
Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů najdete na adrese http://www.nrod.cz/. Přístup k seznamu osob, kteří se v něm zaregistrovali, mají ovšem jen lékaři.
K vyplnění příslušného formuláře pro vyjádření nesouhlasu, který na uvedené adrese najdete, potřebujete buď ošetřujícího lékaře a dva svědky nebo notáře k ověření podpisu. Vyplněný formulář se odešle na adresu Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy Vídeňská 1958/9, 140 21 Praha 4, odkud obdržíte písemné potvrzení, že jste byli zařazeni do registru odmítačů.
Vyžaduje se vyplnění rodného čísla a ve formuláři musíte podrobně specifikovat jednotlivé orgány nebo tkáně, které si nepřejete, aby vám je po smrti odebrali. Do položky Další upřesnění nesouhlasu... si můžete napsat co chcete, třeba "Nepřeji si darovat ani píď svého těla".
Legislativní rámec registru definuje zákon č. 285/2002 Sb. kde se píše o podmínkách, za kterých mohou lékaři odebírat tkáně od zemřelých osob. V § 10 Přípustnost odběru od zemřelého dárce a náležitosti zjištění smrti se praví:
(1) Odběr od zemřelého dárce lze provést, jen byla-li zjištěna smrt. Pokud by měl být odběr od zemřelého dárce proveden před uplynutím 2 hodin od zjištění smrti, lze tento odběr provést nejdříve po podepsání protokolu podle odstavce 2. Lékaři, kteří zjišťují smrt, se nesmějí zúčastnit odběru od zemřelého dárce nebo transplantace a nesmějí být ošetřujícími lékaři uvažovaného příjemce.
(2) Zjištění smrti možného dárce musí být vždy prováděno nejméně dvěma k tomu odborně způsobilými lékaři, kteří dárce vyšetřili nezávisle na sobě. Zjištění smrti možného dárce se v případě předpokládaného odběru před uplynutím 2 hodin od tohoto zjištění zaznamená v protokolu, který je nedílnou součástí zdravotnické dokumentace dárce. Protokol o zjištění smrti podepíší lékaři, kteří zjistili smrt. Protokol o zjištění smrti musí mít zejména tyto náležitosti:
a) základní a vedlejší diagnózy zemřelého,
b) záznam o provedených vyšetřeních včetně obrazové dokumentace,
c) záznam o zjištěných výsledcích vyšetření,
d) časový údaj o provedení vyšetření, popřípadě časový údaj o době nevratné zástavy krevního oběhu,
e) nezbytné identifikační údaje o lékařích zjišťujících smrt a lékařích provádějících vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku.
(3) Smrt [§ 2 písm. e)] se zjišťuje prokázáním
a) nevratné zástavy krevního oběhu,
b) nevratné ztráty funkce celého mozku, včetně mozkového kmene v případech, kdy jsou funkce dýchání nebo krevního oběhu udržovány uměle (dále jen "smrt mozku").
(4) V případě zjištění smrti prokázáním nevratné zástavy krevního oběhu lze odběr provést před uplynutím 2 hodin od tohoto zjištění,
a) pokud je známa doba zjištění smrti, a byla-li smrt zjištěna ve zdravotnickém zařízení1. na jednotce intenzivní péče,
2. na anesteziologicko-resuscitačním oddělení,
3. na operačním sále,
4. na příjmové ambulanci oddělení nebo na příjmovém oddělení nemocnice, b) pokud smrt byla zjištěna na základě ukončení neúspěšné resuscitace, kterou se nepodařilo obnovit srdeční činnost nebo ji účinně podporovat, prováděné lékařem v délce nejméně 30 minut; resuscitace se provádí současně prováděným umělým dýcháním a masáží srdce.
(5) Smrt mozku se prokazuje, pokud
a) se pacient nachází ve stavu, na jehož základě lze uvažovat o diagnóze smrti mozku, a
b) lze prokázat klinické známky smrti mozku pacienta, na jejichž základě lze stanovit diagnózu smrti mozku, doplněné vyšetřením potvrzujícím nevratnost smrti mozku.
(6) Stav, na jehož základě lze uvažovat o diagnóze smrti mozku, klinické známky smrti mozku pacienta, na jejichž základě lze stanovit diagnózu smrti mozku, vyšetření je prokazující a vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku jsou uvedeny v příloze č. 2.
§ 11
Nepřípustnost odběru od zemřelého dárce
(1) Odběr od zemřelého dárce je vyloučen, pokud
a) zemřelý za svého života nebo zákonný zástupce zemřelého, který byl nezletilou osobou nebo osobou zbavenou způsobilosti, vyslovil prokazatelně nesouhlas s posmrtným odběrem tkání a orgánů (§ 16),
b) nelze na základě posouzení zdravotní způsobilosti vyloučit, že zemřelý trpěl nemocí či stavem, které by mohly ohrozit zdraví nebo život příjemce; za posouzení zdravotní způsobilosti zemřelého dárce zodpovídá zdravotnické zařízení provádějící odběr, nebo
c) zemřelého nelze identifikovat.
Ministr MUDr. Kubinyi, Ph.D., ačkoliv byl ve funkci jen krátce, stačil podepsat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 434/2004 Sb., která upřesňuje zákon v tom slmyslu, že podpis žadatele o zařazení do registru musí být ověřen úředně.
Formulář pro vyjádření o nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů pro účely evidence nesouhlasících osob v registuru je pouze ve formátu *.pdf k dispozici na internetu a je třeba jej zde vyplnit na počítači a poté vytisknout, nebo vytisknout a vyplnit hůlkovým písmem ručně. Návod na vyplnění je součástí formuláře.
O vytištěný formulář je též možno zažádat na adrese:
Koordinační středisko
pro resortní zdravotnické informační systémy
Vídeňská 1958/9
140 21 Praha 4 - Krč

tel.: 26136 4045, fax: 26135 2802, info@ksrzis.cz
Z uvedeného vyplývá, že byl zákon, vyhláška i formulář vytvořen natolik promyšleně, že se prakticky nikdo nebude v registru odmítačů registrovat a naši lékaři nás tak budou moci po smrti libovolně rozřezávati podle libosti. Samozřejmě výhradně pro bohumilé cíle, nějaké obchodování s lidskými orgány nebo dokonce neposkytnutí řádné lékařské pomoci se konat nebude, s tím naše ministerstvo zdravotnictví definitivně skoncovalo. Naši lékaři jsou všichni bez rozdílu hluboce morální, po penězích nedychtící. Přesto vám přeji raději klidný skon doma v posteli, zejména těm z vás, kteří se podobně jako egyptští faraonové hodlají znovunarodit do nějakého dalšího života se všemi orgány a údy.


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.