Můžete použít kartu SDHC pro navigaci Garmin?

Některé navigace nejen firmy Garmin mají slot pro připojení mikrokaret typu SD. Tyto miniaturní karty používající jako záznamové médium flash paměť se vyrábějí v několika verzích s různou kapacitou pro uložení dat a tak se uživatel navigace setkává s otázkou, kterou z nabízených karet může použít.

Samotná firma Garmin na svém HelpDesku uvádí seznam podporovaných SD i microSD karet jen jako doporučený s poznámkou: "není vyloučeno že u popisovaných přístrojů budou fungovat paměťové karty o větších kapacitách, např. 16 GB a více. Značky, které máme vyzkoušeny jsou Kingston a Lexar." V seznamu pak uvádějí pro jednotlivé série navigací podporované druhy jak karet SD, microSD, tak i microSDHC s kapacitou až do 8GB.

Protože moje navigace Garmin nüvi 1300 má slot pro kartu microSD/SDHC, pořídil jsem si kartu značky Kingston microSDHC typ MBLYG2/4GB s tím, že jsem nejprve u prodejce požádal o vyzkoušení, zda je tento typ karty použitelný. Prodavač projevil neobvyklou ochotu rozříznout plastový obal a tak jsme mohli použít přiložený adapter pro USB připojení k počítači. Poté, co jsme na kartu nahráli jeden obrázek formátu JPG, navigace po vložení karty tuto fotografii přiřadila k seznamu zobrazovaných fotografií uložených od výrobce jako vzorek na interní flash paměti.

I po připojení navigace k počítači pomocí USB/microUSB kabelu se microkarta SDHC ukázala jako výměnný disk, samotná navigace je pak přístupná jako další paměťové zařízení. Mohu proto s jistotou potvrdit, že pro navigaci Garmin nüvi 1300 je karta Kingston microSDHC typ MBLYG2/4GB bez problémů použitelná jak pro fotografie uložené v hlavním adresáři karty, tak i pro uložení dalších map typu Garmin, které se ukládají na kartě do složky/adresáře Garmin.

Uživatelům jiných typů navigací včetně značky Garmin doporučuji použít při nákupu stejný postup, jaký jsem volil já. Není ovšem jisté, že se vám podaří přimět prodejce k vyzkoušení karty před jejím nákupem. A jednu radu na závěr: až budete microkartu z navigace vyjímat (musí se trochu stisknout), nedělejte to někde na ulici. Karta vám může vyskočit díky vniřnímu pérku dost daleko od vás a vzhledem k jejím rozměrům 10x15mm jí nemusíte na zemi najít. Sám jsem jí hledal na koberci dost dlouho.
2.3.2011 09:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.