Sčítání lidu: prozradit na sebe musíte vše!

Sčítací komisaři, většinou poštovní doručovatelé, roznášejí formuláře od 7. března a skončí v pátek 25. března. Sčítací list osoby bude muset vyplnit každý obyvatel ČR nebo cizinec (?!!) žijící na našem území. Povinnost se nevztahuje jen na diplomaty a většinou i turisty, kteří u nás pobývají krátkodobě. Každá domácnost, bez ohledu na to, zda žije v domě, nebo bytě, dostane také jeden bytový list, který vyplní jeden z dospělých členů domácnosti. Bytový list vyplňuje domácnost bez ohledu na to, zda byt vlastní, nebo je v něm jen v nájmu. Třetím tiskopisem je domovní list. Ten vyplňuje vždy správce nebo majitel domu - ať už činžovního nebo rodinného. Na jeden dům připadá vždy jeden formulář, který vyplní jeden člověk. Rozhodujícím okamžikem je půlnoc z 25. na 26. března. Kdo se narodí později nebo stihne emigrovat, do statistiky se nedostane.

Stát už nebude chtít znát údaje o vybavenosti domácností automobilem, telefonem, či chatou. Komisaři budou chtít naopak vědět, zda lidé mají počítač a připojení na internet. Lidé také anonymně vyplní pořadí manželství, datum sňatku, druhé a další zaměstnání.

Podrobit se sčítání je ze zákona povinné. Za porušení povinnosti poskytnout údaje lze uložit sankce, nejen napomenutí, ale i pokutu až do výše 10 tisíc. Adresa trvalého bydliště slouží pouze jako pomůcka pro distribuci sčítacích formulářů. Každá osoba pobývající na území České republiky bude sečtena tam, kde se bude v rozhodný okamžik nacházet nebo kde fakticky bydlí.

Pokud už v ČR nemáte trvalý pobyt, sčítání lidu se vás netýká. Stejná je situace také ve chvíli, kdy má vaše rodina stále trvalý pobyt v ČR, ale léta žije v zahraničí a v době roznášení a sběru sčítacích formulářů tady nikdo z nich nebude. Pokud je někdo z členů vaší rodiny v době sčítání v Česku, může vaše formuláře převzít a vyplnit za vás nebo vám do zahraničí doručit kódy pro internetové vyplnění, ale také to může s poukazem na to, že zde už vůbec nepobýváte, odmítnout.

Sčítacího komisaře/komisařku nemusíte pouštět domů. Vyplněné formuláře si mohou převzít na prahu domu nebo bytu. Sčítací komisaři/komisařky budou mít a viditelně umístěný průkaz sčítacího komisaře a musí se prokázat i občanským průkazem. Jeho identitu si můžete ověřit v databázi sčítacích komisařek/komisařů na webu komisari.scitani.cz. Pokud se vám ovšem podaří se na tyto stránky dostat. Mě se to podařilo až po delším čekání. Jestliže ale uspějete a nenajdete jej ani tam, setkali jste se s podvodníkem/podvodnicí, na kterého/kterou můžete přivolat policii.

Poprvé v historii bude možné vyplnit a odeslat formuláře Sčítání lidu, domů a bytů 2011 prostřednictvím internetu. Jedná se o nejjednodušší a zároveň nejpohodlnější způsob jak zprostředkovat údaje z formuláře Českému statistickému úřadu. Návod jak postupovat najdete zde.

Mezi lidem obecným se samozřejmě vedou diskuze o tom, k čemu je takové sčítání lidu dobré, když mají úřady o každém občanovi řadu naprosto adresných databází. Jenže ty databáze nejsou propojené a dokonce je zákonem zakázáno je propojovat. To je opatření především na ochranu politiků a vysokých státních úředníků. Ochrana soukromí nadevše.

Někteří optimisté si libují, že se konečně zjistí, kolik lidí na území našeho státu pobývá nelegálně. Sčítají se tedy nejen cizinci, kteří tu jsou legálně pracovně nebo na dovolené, ale sčítání podléhá "i každá další fyzická osoba, která je na území České republiky v rozhodný okamžik přítomna, a nemá zde trvalý nebo povolený přechodný pobyt". O tom, že by sčítací komisaři "lovili" ilegály na stavbách či v továrnách nebo pod mostem se nám ovšem může jen zdát.

Ale pozor. Pokud máte ale ve vašem obydlí nějaké nelegály, je vaší povinností je udat, tedy podle zákona sepsat "seznam fyzických osob v bytě nebo v jiném obydlí - jméno, popřípadě jména, a příjmení, datum narození", případně uvést "dočasně přítomné osoby – jméno, popřípadě jména a příjmení, datum narození". Tedy třeba vaše slovenské přátele, kteří si jen odskočili ze své osady na pár měsíců k vám na návštěvu. Jinak vám hrozí pokuta až 10 tisíc! Bylo by zajímavé sledovat coby muška malá , jak romští vládní poradci tohle vysvětlí svým spoluobčanům a jak to zkontrolují. Není snad celé sčítání lidu jen pokusem o sčítání nelegálů? Podezřelé je, že se sčítání poprvé bude provádět letos v celé Unii. Co na to ochránci práv cizinců?

K čemu je prý zjišťování, zdali máte v bytě koupelnu či záchod, plyn? Prý aby úředníci v Bruselu mohli správně a spravedlivě rozdělovat peníze na zkvalitnění bydlení formou různých regionálních dotací do sítí vodovodů a kanalizací. To vypadá nadějně, že by Brusel pustil nějaký chlup, i když se máme snad už letos stát jen čistými plátci do společné "dotační kasy"?

Informace ze sčítání prý slouží například také pro plánování dopravní obslužnosti, tedy kde a kdy budou jezdit vlaky, autobusy nebo tramvaje. Rozhodování o dopravní obslužnosti ale přitom probíhá bez ohledu na statistická data každý rok a vychází se z jednoduché bilance: které linky vozí podle místního šetření málo lidí, tak se zruší. Na víc nejsou peníze. Protože sčítání "lidu" se provádí jednou za deset let, již příští rok, až budou data zpracována a k dispozici, budou zastaralá a neplatná.

Proč jsou ve formulářích kolonky o národnosti nebo náboženství a přitom jejich vyplnění není povinné? To je zřejmý nesmysl nebo úmysl: opět se nedozvíme, kolik je u nás Romů nebo oveček kdejaké církve, i když se tyto počty používají pro rozdělování státních dotací různým spolkům nebo k posuzování, zda jsou opodstatněné nahlášené počty církevních funkcionářů placených z peněz daňových poplatníků.

Jak zjistíte, z čeho je postavený váš dům (materiál nosných zdí), protože to je údaj, který prý potřebují například hasiči při hašení vašeho domu, aby nedošlo k ohrožení jejich životů? Ale tyhle informace přece musí být na stavebním úřadu minimálně ve tvaru tzv. pasportu objektu. Tam jsou informace, o kterých nemáte ani tušení a tak proč si hasiči v době, kdy nehasí, neudělají vlastní databázi objektů ve svém rajonu, zejména těch rizikových?

Ekonomové, podnikatelé i obchodníci údajně tvrdí, že jim statistické údaje o obyvatelstvu pomáhají v jejich podnikání, i když za poskytnuté informace musí statistickému úřadu zaplatit nemalé peníze. Takže vyplněním sčítacího listu vlastně prokážete službu i státnímu aparátu, který si nechá za vámi vyplněné údaje zaplatit. K čemu jsou ale podnikatelům údaje aktualizované jednou za deset let?

Ale dost výhrad. Zaměstnanci statistického úřadu přece jsou také jen lidi a potřebují nějakou prácičku. Tak jim poskytněme ta pro ně tak zajímavá data, aby se měli v čem rochnit. Co vás může potěšit? Sčítací tiskopisy, které obsahují osobní a jiné identifikační údaje, budou ve stanovených lhůtách po zpracování skartovány. S pozdravem Míru zdar! Ať žije MDŽ! vám přeji krásný den. A buďte dobří.
8.3.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.