Statistika domů a chat nebude úplná.

Sčítání lidu, bytů a domů se rozjíždí naplno. Komisaři, či spíše v naprosté většině komisařky se pustily do díla a obcházejí či objíždějí svůj rajón. Hledají své oběti podle jejich místa trvalého bydliště a protože rozdávají i formulář, do kterého se vyplňují údaje o bytu nebo domu, logicky se objevuje častý dotaz: Jak je to s chatou, chalupou, musím za ni něco vyplňovat?

Oficiální odpověď ČSÚ poskytnutá na stránkách www.scitani.cz je následující: Pokud chatu využíváte jen příležitostně a nejste tam doma, nemusíte za ni vyplňovat nic. Pokud ale na chatě bydlíte a naopak např. na Vašem trvalém bydlišti ve městě se zase skoro nezdržujete, vyplníte do sčítacího listu osoby, že adresa chaty je Vaším bydlištěm v rozhodný okamžik. Stejně tak vyplníte bytový a domovní list za chatu a ne za Váš neobývaný dům.

Z toho tedy logicky vyplývá, že jistá zcela neznámá část nemovitostí včetně bytů, domů, chalup a chat se do statistiky vůbec nedostane. Je to způsobeno tím, že statistici vynechali v dřívějších sčítáních uváděnou otázku na vlastnictví "rekreačních" objektů, zejména chat a chalup a spokojili se dnes jen s evidencí nemovitostí, ve kterých se "sčítaný" bude právě nacházet o půlnoci z 25. na 26.března 2011. Nemovitosti, ve kterých podle výše uvedeného výkladu nebude o půlnoci nikdo, nebudou do sčítání zahrnuty, i když by měli podle sčítacího zákona všichni vlastníci obdržet bytový a případně i domovní evidenční list.

O tom, z jakého pramene čerpal Český statistický úřad seznamy vlastníků nemovitostí se v zákoně píše v paragrafu 9. Nepochybně se jednalo o listy vlastnictví bytů a domů včetně chat z katastru nemovitostí, kde kde existují tzv. mapové listy katastrálních map, které byly vytvořeny pro účely minulého Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2001. Tyto mapové listy byly průběžně aktualizovány, naposledy k termínu 28.2.2011. Existence těchto aktuálních seznamů potvrzuje námitky, kdy se v kritice sčítání uvádí zbytečnost vyplňování zejména domovních evidenčních listů v situaci, kdy existuje naprosto přesná státní evidence nemovitostí v Informačním systému katastru nemovitostí.

Je tedy zřejmé, že hlavním cílem sčítání je zjištění statistických údajů o obyvatelstvu a jen vedlejším cílem je zjistit míru vybavenosti a využívání nemovitostí. Tyto informace budou ale neúplné, protože ty právě neobydlené sčítanými se ve výsledcích neobjeví.

Takže už víte, že o svém druhém, třetím, dalším bytě, domu či chatě nebo chalupě nemusíte při sčítání nic vyplňovat, ani kdyby to po vás zmatení komisaři chtěli. Snad vám tahle informace ušetří trochu práce.
11.3.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.