Seznamy zakázaných drog a bída demokracie.

Nové syntetické drogy z Polska jsou běžně k zakoupení v Ostravě. Zatím nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek. Směsi různých chemických látek prodávané jako sběratelské předměty jsou ale nebezpečné z několika důvodů. Především mohou u svých konzumentů vzbudit zájem o skutečné tvrdé drogy ale navíc jde o produkty, jejichž účinky zákazníci předem neznají, nedokážou odhadnout jejich púsobení, ani vliv v kombinaci s jinými látkami, léky či alkoholem. V seznamu návykových látek se proto objeví další nové syntetické drogy. Skupina poslanců ze všech sněmovních stran do něho navrhuje přidat novelou příslušného zákona celkem 33 látek. Reagovala tím na prudký nárůst nabídky nových narkotik hlavně v Moravskoslezském kraji, kam se jejich prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku.

Nové syntetické drogy se šíří v Evropě podle předkladatelů prý už asi tři roky, což není pravda. Jejich výroba a distribuce začala už v letech 2003-2004. Protože nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek, nakládání s nimi není trestné. Látky přitom prý představují závažné riziko. "V Evropské unii bylo zaznamenáno mnoho případů poškození zdraví při užití těchto látek a došlo k celé řadě úmrtí ve spojení s aplikací některé nové syntetické drogy," uvedli poslanci v důvodové zprávě.

Obchody, kde se nyní dají v Česku legálně koupit drogy, zakládají polské společnosti, které byly s tímto druhem podnikání z Polska změnou legislativy vytlačeny. Tím, že polští zákonodárci přitvrdili, stahují se do Česka nejen tamní prodejci, ale i jejich zákazníci.

Přestože se nové syntetické drogy šíří v Evropě už řadu let, nejsou na českém seznamu zakázaných omamných a psychotropních látek a nakládání s nimi není trestné. Doplnit je do seznamu ale v naší skvělé demokratické společnosti trvá dlouho. I když má být návrh na jejich zákaz projednán ve sněmovně ve zrychleném řízení, musí být změna zákona schválena v senátu a podepsat ji musí i prezident.

Proč se naši zákonodárci probudili až teď? Dosud jim totiž nevadilo, že se drogy prodávají v sousedním Polsku a k nám se pouze ilegálně dovážejí. Teprve když byli prodejci zákonem z Polska vytlačeni a začali otevírat obchody na našem území včetně Prahy, pohnuly se poslanecké líné zadky a začaly "konat". Je do nebe volající, že se těmito novými drogami začaly zabývat takové instituce, jako je Sekretariát rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti už v roce 2004 a teprve po sedmi letech se pohnuly "demokratické" hlasovací mlýny (pramen).

Je zřejmé, že bude i v budoucnu nutné zmíněný seznam dále rozšiřovat a je naprostým nesmyslem, že je to nutné dělat "demokraticky" schvalováním změny zákona. Jestliže jde o zdraví občanů, pak by přece stačilo, aby seznam aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví kdykoliv podle potřeby formou vyhlášky. V takových případech se přece nejedná o žádný demokratický proces spojený s hlasováním poslanců, kteří navíc nemají žádné odborné předpoklady v takové věci rozhodovat. Pokud si taková práva přivlastnili, je třeba jim je odejmout. Je přece směšné, aby se hlasovalo o tom, zda si někdo může dobrovolně ničit zdraví nebo dokonce brát život. Politická rozhodování poslanců jsou pak jenom rvačkou o hlasy voličů. Je evidentní, že se řada našich poslanců i senátorů snaží ve voličích vzbudit dojem, že jsou zastánci volného prodeje některých drog nebo naopak zuřivými odpůrci.

Politizace takových rozhodování je nesmyslná, neracionální ostatně jako všechna podobná rozhodování. Můžeme si jen povzdechnout a zavzpomínat na nedemokratická rozhodnutí dávných panovníků, kteří by přeneseni v čase do dnešní doby dovedli bez zátěže demokratických institucí vydat platný seznam zakázaných drog během jednoho dne. A druhý den by se již zavíraly obchody, zabavovalo "zboží". Pokud by někdo pokračoval v šíření drog, byl by bez soudu uvržen do vězení, případně ihned popraven. Naše bezzubá demokracie by se možná měla alespoň ve věci drog inspirovat například v Thajsku nebo v Čínské lidové republice.
15.3.2011 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.