Merkelová zvyšuje zisky výrobcům a distributorům elektřiny.

V reakci na havárie japonských jaderných reaktorů německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla v úterý pod tlakem "zelených" aktivistů o pozastavení reaktorů postavených před rokem 1980. Toto rozhodnutí prý bude platit zatím po dobu tří měsíců. V této době německá vláda rozhodne, zda prodlouží dříve naplánované odstavení všech německých jaderných elektráren v roce 2022. Během tří měsíců chce německá vláda přezkoumat bezpečnost všech 17 jaderných elektráren.

Podle předních evropských deníků hraje Merkelová otočením politiky o 180 stupňů především o voličské hlasy pro křesťanskou demokracii v blížících se volbách ve třech spolkových zemích.

Z úterní mimořádné schůzky ministrů energetiky Evropské unie vyplynulo, že jaderné elektrárny v EU zřejmě projdou testy odolnosti. Jakou budou testy mít podobu a kdy se odehrají se ukáže po dalších jednáních.

K současnému růstu cen elektřiny pak Merkelová v rozhovoru pro televizi RTL řekla: "Jakýkoli úbytek má přirozeně dopad na ceny. Nepozoruji ale dramatickou změnu ceny jako následek dočasného odstavení 7 starších jaderných elektráren." Je snad Merkelová slepá a hluchá? Můžete hádat, kde budou Němci nakupovat chybějící elektrickou energii: samozřejmě že v Česku a také ve Francii. Cena poletí nahoru a to nejen pro Němce, ale i pro české spotřebitele. Cena elektrické energie na pražské burze stoupla za necelý týden o 23 procent.

"Tyto nárůsty cen ze dne na den jsou obrovské a budou mít dopad na ceny elektřiny v celé Evropě," řekla FT Zoe Doubleová z londýnské společnosti ICIS Heren, která sleduje dění na trzích s energiemi. Kromě Německa ceny elektřiny v současnosti rostou nejvíce ve Španělsku a Francii, která je na výrobě jaderné energie životně závislá.

Rostoucí ceny silové elektřiny, se kterou se na burze obchoduje a která z koncové ceny pro odběratele tvoří jen menší část, pocítí firmy a domácnosti údajně až se zpožděním. "Zdražení pro zákazníky zhruba ve výši 1,5 procenta se projeví až v roce 2012. A o rok později by cena mohla povyskočit o dalších 4 až 5 procent," řekl pro HN Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. To je při nejmenším optimistická či spíše nerálný odhad a pan Sýkora se nejspíše snaží jen chabě uklidnit veřejné mínění.

Česko se nechystá odstavovat jaderné elektrárny. "Já si nedovedu představit, že bychom zastavovali jaderné elektrárny. To by u nás vedlo k ekonomickým problémům na hranici ekonomické katastrofy. Čili my to rozhodně neuděláme," řekl Nečas. Dodal, že celá řada jiných vyspělých zemí, například Francie, o omezování jaderné energetiky vůbec neuvažuje.

Jedno je jisté: na každé přírodní katastrofě nebo uměle vyvolané hospodářské či finanční krizi zbohatnou producenti i distributoři, ať už se jedná o naftu, plyn nebo elektřinu. Až z toho jednoho napadají temné myšlenky o spiknutí, o plánování a umělém vyvolávání "revolucí", o záměrném zastavování jaderných elektráren jen proto, aby šly zisky a tedy i výběr daní nahoru. Tragické je, že se do tohoto ožebračování nejchudších obyvatel s nadšením zapojují pseudoochránci lidských práv, šiřitelé demokracie a zelení ekoteroristé. Jsou snad tak blbí, naivní nebo jsou jejich vůdci podpláceni těmi, kteří na těchto krizích i neštěstí jiných bohatnou?

Například ČEZ, který vyrobí tři čtvrtiny tuzemské elektřiny, by mohl díky rostoucím cenám zvýšit svůj čistý zisk za rok 2011 až o miliardu korun. "Ano, vyšší ceny elektřiny v kombinaci s odstávkou německých elektráren nám vylepší výsledky," potvrdil agentuře Reuters Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ. Stát, největší akcionář společnosti, díky tomu získá na dividendách více peněz, než se dosud očekávalo. A tak ČEZ současné příznivé situace využívá naplno.

Havárie v japonské elektrárně Fukušima zvýšila zájem Čechů o jodové tablety, které chrání organismus před radiací. Přípravky, o něž obvykle bývá minimální zájem, si v řadě lékáren najednou kupuje několik lidí za den. Odborníci vylučují, že by obyvatelům Česka hrozilo nějaké nebezpečí. Když měla jaderná fyzička Dana Drábová lidsky říci, jak nebezpečná je radiace v Japonsku, sáhla pro přirovnání k bouřce. "Pravděpodobnost, že do 10 kilometrů od jaderné elektrárny zemřu v důsledku jejího působení, je stejná jako šance na zásah bleskem."

Pokud se opravdu zajímáte o faktické informace o tom, co se děje s jadernými elektrárnami v Japonsku, doporučuji stránky Státního ústavu jaderné bezpečnosti. Bláboly vysílané v českých televizích v čele s tou "veřejnoprávním" jsou jen snahou zaplnit vysílací prostor čímkoliv od nacházení zakopaných mrtvol až po přímé reportáže z tragických událostí v Japonsku, Lybii a nevím kde ještě. Vypovídací hodnota rozhovorů zcela neinformovaných redaktorů a redaktorek s přizvanými odborníky je prakticky nulová s ohledem na manipulaci s fakty a názory, kterou pracovníci televize ovládají dokonale. Přeji vám, aby se váš dům nezřítil při zemětřesení a aby vás v české kotlině či na Moravě nespláchla vlna cunami. Těm opatrným doporučuji si koupit plovací vestu a jodové tablety.
17.3.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.