Měli bychom vystoupit z EU?

To je otázka, na kterou včera v ČT odpověděl Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů zcela jasně: ano. A napsal o tom před nedávnem knihu "Jak vystoupit z EU". Vyšla tiskem, ale je rozebrána. Přesto si ji můžete stáhnout zdarma ve formátu PDF nebo EPUB pro uživatele iPad, iPhone, iPod, Sony apod. Najdete k ní na stránce PetrMach.cz i některé názory o této jistě kontroverzní knize. Pokud používáte jako já prohlížeč Google Chrome, možná se budete muset přihlásit ke svému Google účtu. Alespoň já jsem to tak musel udělat, protože se mi tento soubor PDF stahoval pomocí Google docs a bez přihlášení přišla zpráva o tom, že nemám potřebná práva k otevření tohoto souboru. Přečtěte si tuto docela stručnou knížečku celou, abyste nepropadli obecnému mylnému přesvědčení, že když z EU vystoupíme, nebudeme moci svobodně cestovat a obchodovat v rámci Evropy.

Kromě zmínky o této knize se Mach ve včerejším pořadu ČT24 Hyde park postavil proti vojenským zásahům v Lybii, přesněji proti tomu, aby některé státy pomocí zbraní šířily demokracii západního střihu po celém světě. Poukázal zejména na fakt, že dnes nikdo neví, kdo jsou to vlastně ti vzbouřenci proti Kaddáfímu a zastával názor, že by si ten svůj převrat měli udělat sami. V tom s ním naprosto souhlasím, protože, jak řekl, to bychom mohli zítra svrhávat režimy podobných diktátorů v Sýrii, Malajsii nebo bránit silou lidská práva třeba v Číně.

Podobné názory jako Mach má jeho stranický kolega František Matějka, který ve svém článku Udělali z OSN i NATO vojenské agresory píše: "Libye nenapadla žádný jiný stát. Řeší si tam pouze a jedině své vlastní problémy. Na rozdíl od řady humanistů jsem přesvědčen, že autoritářský režim je pro stamiliony lidí stále ještě dobrým řešením, neboť prostě nejsou mentálně na cokoli jiného připraveni - stačí se podívat aktuálně na jakékoli záběry povstalců z Libye. Přesně toto platí i pro Libyi. Ta je tvořena obrovským počtem různých kmenů a nikdo není schopen garantovat, ba dokonce ani předpovědět, co se stane po pádu Kaddáfího. "

Podle mého osobního názoru má celá vojenská operace v Libyi sloužit ke svržení Kaddáfího, který se v poslední době opět vrátil ke svým starým "přátelům" v Rusku se zájmem o nákup zbraňových systémů. Rusko si tak chtělo zabezpečit své mocenské zájmy v Africe, což se nehodí Spojeným státům. To, že lybijská nafta proudící zatím do Evropy by mohla proudit i jinam, si prostě EU nemůže dovolit. Proto se tak nadšeně připojila Itálie - na libyjské naftě velice závislá - Francie a Británie. O občanská práva a demokracii lybijského lidu tu vůbec neběží. Jako všechny podobné války bude i tato jen bojem o naftu a plyn. Bez těchto zdrojů by totiž naše západní civilizace skončila během jednoho roku a nastalo by období anarchie a občanských i mezinárodních válek.

Možná, že se Kaddáfí chtěl tak dalším zbrojením a získáním podpory Ruska připravit na nebezpečí, že bude "jeho" země násilím zabrána moderními kolonisty. Rychlá likvidace jeho leteckých a protileteckých sil však ukázala, že my, západní kolonizátoři máme takové prostředky, které nám dovolí si vzít vše, co právě ke své existenci potřebujeme.

A tak, když pan Matějka píše v závěru svého článku "Nemám jiných slov, než že se sereme kam nemáme, a že se nám to fatálne vrátí i s úroky. Přiznávám, že mě ani ve snu nenapadlo, že se na tom budeme podílet skrze NATO i my," bohužel přiznává, že neví, která bije. Protože pokud se k novodobých konquistadorům nepřipojíme, nebudou už pro nás brzy žádné zdroje a zejména ne ty arabské. Přeji vám krásný den a vyslovuji upřímnou soustrast všem motoristům, protože cena benzinu a nafty stále roste. Brzy prolomí cena benzinu "magickou" hranici 40 korun za litr. Nevíte někdo, kde se dá koupit automobil na dřevoplyn?
24.3.2011 08:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.