Spící letecký dispečer.

Bez ohledu na nejistotu, která ve mě hlodá když si pomyslím, že by snad mohl odstoupit ministr obrany Vondra a velení naší armády by pak na nějakou dobu převzal jako vrchní velitel Václav Klaus se domnívám, že hlavní zprávou dne není ani to, že velení nad "operacemi" v Libyi konečně převzalo NATO neboli USA. Skutečnou mediální bombou je událost, ke které došlo v USA a to přímo ve Washingtonu.

Na Reganově národním letišti ve Washingtonu jediný (!?) letový dispečer ve službě byl okolo půlnoci zmožen únavou a tvrdě usnul v době, kdy se dva velké dopravní stroje společností American Airlines a United Airlines právě chystaly přistát. I když se pokusili piloti v zoufalství přes řídícího letového provozu zatelefonovat do řídící věže, nebohý dispečer se neprobudil a tak museli oba kapitáni přistát na vlastní pěst za pomoci dispečera menšího letiště ve Virginii vzdáleného asi 60 kilometrů.

Stroje Boeing 737 na cestě z Miami a Airbus 320 z Chicaga, na jejichž palubách bylo 97 a 68 lidí, přistály nakonec šťastně a bez problémů. To je skvělá vizitka nejen schopností amerických pilotů, ale i zpráva o výjimečné kvalitě zmíněných letadel, kterou jistě výrobci použijí v reklamě. Škoda, že tato letadla nakonec nepřistála sama, protože i to by tyto typy moderních strojů dokázaly.

O tom, co bude s nešťastným přepracovaným dispečerem, nemáme žádné zprávy. V každém případě by se měla tato událost stát výzvou, aby už konečně letadla létala sama bez pilotů a cestující mohli v klidu spoléhat na dokonalé palubní i pozemní počítače.

Když mohou jezdit bez řidičů vozy metra v řadě měst po celém světě, je čas vyloučit chybující lidský element i z letecké dopravy. Nebo se snad mýlím, můžeme se opravdu spolehnout na námi vyvinuté a vyrobené počítače? Můžeme jim v blízké budoucnosti svěřit zcela své životy? Převratná řešení se chystají i na silnicích, kde dlouhou dobu při dojíždění do práce budeme moci věnovat vzdělávání, práci nebo dokonce spánku? Přijdeme tím sice o ten krásný požitek z řízení, ale ušetříme si zcela určitě nervy.

Soudím tak podle svých čerstvých zkušeností s využíváním navigace v automobilu: ačkoliv jsem předevčírem třikrát chybně neodbočil cestou na katastrální úřad, přesto mě tato kouzelná skřínka nakonec dovedla na přesné místo určené souřadnicemi (50°7'30.9'' 14°27'19.6''), které tento úřad prozíravě uvádí na svých internetových stránkách. Připadal jsem si sice jako idiot řízený strojem a z cesty si vůbec nic nepamatuji, ale do cíle jsem dorazil podle hesla, že všechny cesty vedou na katastrální úřad. Samozřejmě musím na tomto místě poděkovat vládě Spojených států amerických, že i mě bezplatně poskytuje služby svého armádního systému GPS. Přeji vám opět krásný sluneční den a nejezděte raději nikam autem. Pracujte z domova a vyjeďte si na kole do přírody, i když to bude třeba jen podle Vltavy do Zbraslavi a zpět. Jaro je konečně tady!
25.3.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.