Toto není apríl!

Ačkoliv dnes máme den plný žertů a nepravdivých zpráv, následující postřehy z české kotliny nejsou žádným žertem. Tak například známý protiunionistický rebel a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach nám právě dnes ve svém článku připomíná: "Před deseti lety jsem formulář ani nepřevzal ani nevyplnil, pokutu mi nedali, nepřišli na to. Zachovám se letos zrovna tak, protože považuji Sčítání lidu za zbytečnost."

Věřím, že to myslí doopravdy a stydím se upřímně za to, že jsem jako ovce formuláře i za manželku vyplnil a poslal internetem, jak jste ostatně pochopili z dřívějšího článku. Petr Mach uvádí, kolik ušetřili Švýcaři zrušením plošného sčítání lidí. Mohli si to ovšem dovolit, protože nejsou členy EU, jen přistoupili na Schengenskou dohodu. Váží si totiž své samostatnosti. Je jisté, že by si pan Mach stejně jako já přál, abychom se i my stali jakýmsi druhým "východním" Švýcarskem poté, co bychom z EU vystoupili. Protože co je dobré pro Švýcary, bylo by více než dobré i pro nás. Jedinou otázkou tu je ale jedna věc: věřili by české koruně zbohatlíci z celého světa natolik, aby si do "českých" bank ukládali svoje pracně nastřádané miliardy? Možná, ale když tak těžko.

A od sčítání se dnes nevzdálíme: podle Parlamentních listů "Sčítání lidu, domů a bytů 2011 je v sociálně vyloučených lokalitách technicky obtížnější než jinde. A to i přesto, že zde působí asistenti sčítacích komisařů. Ti musí v těchto dnech trávit ve svém "rajónu" i devět hodin denně. Problémem pak zůstává hlavně neochota Romů uvést svou národnost. Obávají se úniku dat a následných represí vůči nim."

Tak tohle opravdu, ale opravdu nechápu. Vždyť naše vláda dělá všechno pro to, aby těm nešťastným Romům pomohla kde se dá a oni se nechtějí ke svému romství přihlásit. Přitom tím způsobí, že bude-li sečteno málo Romů, je docela dobře možné, že bude napříště vláda dávat z peněz daňových poplatníků méně na vyřešení "romské otázky" než dosud. Co si pak počnou všechny ty neziskové nestátní organizace a spolky, které přece na péči, kterou Romům poskytují, potřebují nějaké ty peníze? Čeho se Romové obávají? O jakých represích se jim v bezesných nocích zdává? Snad se nedomnívají, že bude muset každý nosit na kabátě nálepku s velkým R, že je vláda zažene do pracovních táborů nebo je bude dokonce stěhovat kamsi do zahraničí, i když si to někteří jejich "představitelé" žádají.

Chtěl bych proto všechny Romy ujistit, že nic takového se nechystá. Žádný obecní úřad nedostane soupis všech Romů nacházejících se na jeho katastru a to včetně jejich zahraničních příbuzných, i když by si to zastupitelé velice přáli. Vše je tajné a data jsou uchovávána dokonce v atomovém krytu. Vláda se touto zdánlivě exaktní metodou pokouší kromě jiného celkem zoufale zjistit, jak je ten romský problém vlastně velký a kolik je na našem území přibližně cizinců. Bohužel sčítací pokus nedopadne dobře, protože jej budou nejen Romové sabotovat a jak jsem uvedl na začátku, bude nám ve sčítání chybět i pan Petr Mach i další neodpovědní občané organizující se na internetu ve spolku www.nechcisecist.cz. Policie by se na ně měla zaměřit, jsou to extremisté sabotující státulibé počínání vlády! Problémem ale je, že Ústavní soud právě zrušil uchovávání provozních a lokalizačních údajů o uskutečněné komunikaci prostřednictvím mobilních telefonů i internetového připojení. Operátoři nemusí napříště tato data uchovávat půl roku a policie nebude moci fízlovat všechny občany kdy se jí zamane. Pokud budou chtít někoho začít sledovat, budou muset předložit k žádosti i souhlas soudu. Dosavadní praxe byla svinským pokusem zneužít směrnici EU o boji s terorismem a organizovaným zločinem. V tomto případě můžeme výjimečně prohlásit: blahoslavený budiž Ústavní soud!
1.4.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.