Martin Roman: Útlum jádra zdražuje elektřinu.

Pokud evropské země kvůli strachu z následků jaderné havárie v japonské Fukušimě utlumí jadernou energetiku, cena elektřiny pro zdejší spotřebitele poroste. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČEZ by na tom podle Romana vydělal hned dvakrát - těžil by z vyšších cen a navíc by mohl nahradit výpadek ve výrobě z jaderných elektráren především v Německu. Cena elektřiny ve střední Evropě už vzrostla od fukušimské havárie téměř o šest eur na MWh, tedy téměř o deset procent. (Pramen).

17.března jsem k tomuto tématu napsal: Jedno je jisté: na každé přírodní katastrofě nebo uměle vyvolané hospodářské či finanční krizi zbohatnou producenti i distributoři, ať už se jedná o naftu, plyn nebo elektřinu. Až z toho jednoho napadají temné myšlenky o spiknutí, o plánování a umělém vyvolávání "revolucí", o záměrném zastavování jaderných elektráren jen proto, aby šly zisky a tedy i výběr daní nahoru. Tragické je, že se do tohoto ožebračování nejchudších obyvatel s nadšením zapojují pseudoochránci lidských práv, šiřitelé demokracie a zelení ekoteroristé. Jsou snad tak blbí, naivní nebo jsou jejich vůdci podpláceni těmi, kteří na těchto krizích i neštěstí jiných bohatnou?

Podobný scénář se chystá i na naší domácí scéně a zase se jedná o spor mezi ochránci přírody a lidských práv a tentokrát těžaři hnědého uhlí. Vláda se pomalu ale jistě chystá k prolomení těžebních limitů. ""Vláda se zavázala, že neprolomí limity těžby uhlí. Pravdou však je, že tyto limity nemají žádnou oporu v českém právním řádu. Jinými slovy: pokud by došlo k dohodě mezi důlními společnostmi a majiteli pozemků, pak bude nastartován správní proces, který může a také nemusí vést k zahájení těžby v předmětném území," řekl Nečas minulé úterý na energetickém kongresu.

Proti jsou ale aktivisté z o.p.s.Kořeny: "Referenda v Horním Jiřetíně i Litvínově jasně ukázala, že místní obyvatelé nechtějí další pokračování těžby a devastaci kraje. V obou městech se pro zachování limitů vyjádřilo přes 95 % hlasujících. Chceme žít v přijatelném životním prostředí pro nás i pro naše děti. Budoucnost tohoto regionu spatřujeme v přirozeném rozvoji podnikání a služeb, v zachování přírody a původních sídel spolu s jejich kulturními a historickými hodnotami. Tento region má velké předpoklady pro budoucí rozvoj, který je však naprosto neslučitelný s dalším rabováním naší krajiny."

Jde tu především o uhlí pro teplárny, které jsou z větší části postavené na spalování hnědého uhlí jako nejlacinější domácí suroviny. Pokud se je nepodaří na příští desetiletí zajistit, bude to pro teplárny znamenat realizovat rozsáhlé investice pro přechod na spalování plynu a topných olejů. Náklady na změnu technologie a vyšší ceny se promítnou do drastického zvýšení cen tepla. V takovém případě by to znamenalo až trojnásobný růst cen tepla pro koncové spotřebitele. A také zvýšený výběr daně z přidané hodnoty pro stát.

Takže možná naše vláda uvažuje zcela chybně a neekonomicky. Ideální cesta pro snižování zadlužení státu totiž vede přes růst cen. Názory ekologů a různých aktivistů doporučující omezit spotřebu tepla dalším zateplováním objektů jen vyvolají další růst cen tepla podle stejného scénáře, který se odehrál při snižování spotřeby pitné vody: čím více šla spotřeba vody dolů, tím více rostla a dále stoupá cena vody, kterou zaplatí spotřebitelé. Nepřímo "zbohatli" jen ti, kteří mají vlastní studnu. V případě vytápění už dnes přecházejí i některé panelová společenství vlastníků na budování vlastních plynových kotelen v naději, že tak udrží cenu za topení a teplou vodu díky minimalizaci vlastních nákladů.

Pokračování v těžbě hnědého uhlí bude nepochybně pokračovat, i když otevírání dalších ložisek přinese uhlí až za několik let, protože skrývka nadloží se nedá udělat za týden.

Podobně to dopadne s jadernými elektrárnami, protože přirozený postup vývoje a budování dalších reaktorů byl v posledních dvaceti letech přerušen díky boji zelených proti jaderné energii. Výsledkem jejich úsilí je stoupající cena elektřiny díky podpoře "obnovitelných" větrných a zejména fotovoltaických elektráren a pokud se nebude pokračovat v těžbě hnědého uhlí, poroste nebývalým způsobem i cena tepla. Kéž by bylo možné si dnes nakoupit do zásoby elektrickou energii tak, jak to dřívě dělali naši předkové, když si naládovali sklepy koksem, který jim vydržel i několik let.

Bohužel naši slavní vědci nedokázali za posledních sto let vymyslet nic jiného, než zcela blbé baterky. Sen o energetickém "čudlíku" pro dům i automobil tak i nadále zůstává jen na stránkách autorů scifi. Pokud jde o teplo, klidným zůstávají jen majitelé farmy, třeba i menšího lesa a pár desítek hektarů polí. Topit se dá dřívím a svítit řepkovým olejem, na který může jezdit i traktor. Ukazuje se tak, že veškerý průmysl je jen žroutem energií všeho druhu, které nám docházejí. Protože zabral většinu úrodných polí, uživí tato země v blízké budoucnosti jen zlomek dnešního obyvatelstva. Ten, kdo hlásá, že díky malé porodnosti původního českého obyvatelstva musíme dovážet pracovní sílu ze zahraničí, je nebezpečný blázen.
4.4.2011 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.