Pomůžeme Německu i sobě odvrátit blackout?

Jak jste jistě v minulosti zaznamenali, během podzimu roku 2008 i 2009 vznikla díky nadměrné výrobě elektrického proudu krizová situace: plánovaný tok energie byl například v listopadu 2009 ve výši 150 MW směrem do Německa, skutečnost byla zcela opačná: z Německa proudilo do Česka 1300MW! Poručit větru se tedy našim německým přátelům nepodařilo a hrozilo, že se budeme muset odpojit od jejich přenosové soustavy. To by mohlo vyvolat přetížení německé sítě a došlo by k obávanému blackoutu, kdy se postupně odpojí automaticky jednotlivé části sítě až dojde k úplnému vypnutí a vynucenému zastavení všech zdrojů.

Z těchto důvodů se snaží Německá vláda situaci nějak řešit. Výsledkem má být koordinace rozvoje přenosových sítí. Do speciální pracovní skupiny, která na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka vznikne, by se mělo zapojit i Polsko, přes které k nám v krizových obdobích přitéká značné množství elektřické energie opět z německých větrných elektráren. Ministr Kocourek se na takové koordinaci shodl se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem na jejich společném jednání. "Přenosové soustavy všech tří zemí se musejí vyrovnávat s nestabilním výkonem například z větrných elektráren budovaných na severu Německa. Je proto nezbytné, abychom další rozvoj našich přenosových sítí společně koordinovali, protože to je jediný způsob, jak zajistit spolehlivé a bezpečné dodávky elektřiny i v dalších letech. Těší mě, že jsme se s ministrem Brüderlem v tomto pohledu jednoznačně shodli," prohlásil po jednání ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ano, nás to také těší, pane ministře. V době finanční nouze a kolabujícího státního rozpočtu se jistě pár miliard najde, při nejhorším si na to půjčíme u německých bank.

V těchto dnech ale dochází k paradoxnímu stavu: v Bavorsku a Bádensku-Württembersku byly zastaveny na základě rozhodnutí vlády tři atomové elektrárny a tak zde hrozí blackout nikoliv pro okamžitý přebytek elektřiny, ale naopak pro její kritický nedostatek.

"Blackoutu v současnosti brání jen to, že od 17. března 2011 den po dni dochází k silnému dovozu z Francie až 3 000 megawattů a z Česka až 2 000 megawattů elektřiny denně," potvrdil šéf společnosti RWE Innogy. "Vedení odtamtud jsou nyní vytížená na maximální výkon," dodal. Kvůli nedobudovaným německým přenosovým sítím prý není možné na jih Německa dodávat proud ze severu země, ale musí se dovážet ze sousedních zemí.

Toto vše je důsledkem naprosto neplánovité a chaotické výstavby větrných a v poslední době i solárních elektráren v Německu ale i v Česku bez investic do rekonstrukce a rozvoje přenosové soustavy. Navíc Česku hrozí, že pokud budou Němci trvale odstavovat atomové elektrárny, budeme muset v rámci "soudružské" spolupráce v rámci EU vyrábět elektřinu pro Německo. Vedoucí země EU tak přesouvá rizika spojená se znečišťováním ovzduší výrobou elektřiny z uhlí na Česko a Polsko a stejně tak i údajná rizika při provozování atomových elektráren.

To je líbivá politika vlády trvale ustupující německé straně zelených a dalším aktivistům, kterým zcela zřetelně jde jen o zdravou domovinu (Neue Heimat) pro Němce a okolní národy považují jen za slouhy, kteří musejí poslouchat nové pány Evropy. Dalším "vedlejším" výsledkem je pak i trvalé zvyšování cen elektřiny nutné na pokrytí investic nejen do samotných elektráren, ale také do rekonstrukce a budování rozvodných sítí. To ovšem nedělá politikům žádné starosti, protože s jejich příjmy je pro ně měsíční faktura za elektřinu směšným obnosem.

Více o problémech kolem neřízené výstavby a provozu větrných elektráren v Německu čtěte podrobně na www.nazeleno.cz.
8.4.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.