2001: Nová záře nad Hradem.

Již v únoru jsem informoval o nejnovějších piklech našich zcela nezávislých nepolitiků chystající založení nové strany. Zdá se, že se porodní proces chýlí ke konci. Na přípravě strany se podílí řada představitelů iniciativ Impuls 99, Děkujeme, odejděte!, Dřevíčská výzva, ČT - Věc veřejná a jiní buřiči. To je opravdu dobrá zpráva! Konečně budou mít voliči koho volit, zejména ti, kteří s takovým nadšením demonstrovali potřebu "nové" politiky nedávno na Václavském náměstí u příležitosti televizních bouří nebo při podpoře myšlenky "Děkujeme, odejděte". Hlavně by tam měli být úplně noví, ničím nezatížení nepolitici, kteří ještě nikdy neministrovali. Deus ex mašina tohoto nového spolku bude jistě pan Pehe, který se zatím činil jen jako poradce prezidenta, Michal Kocáb je známá pophvězda a ten, který úspěšně vyvedl z našeho území ruskou armádu. Na druhou stranu se zasloužil jako maskot fondu Trend, i když jak tvrdí, se nezúčastnil jeho vytunelování. Tím se ovšem označil za naivního hlupáka ve věcech ekonomických. Snad se nechystá na funkci ministra kultury, tam jde především o veřejné peníze. Ale mohl by dělat ministra obrany.

Důležité je, že budeme mít další možnost, kterou stranu si vybrat k volbám. Nemluví se ale o žádných krasavicích inteligentních, jak by řekl Hrabal, které by mohly imáge této nové strany podpořit. To je chyba, vždyť polovina voličů jsou muži a ti by takovou nějakou pěknou ženskou volili - viz volební úspěchy Cicioliny v Italii. A ženy by jí možná daly hlas už jenom ze solidarity, pokud by se ubránily závisti. Teď je ale hlavním úkolem vymyslet, jak se ta nová strana bude jmenovat. Nevymysleli zatím nic moc: SOS (Strana občanské společnosti), VIVA, Nový směr a Nová vize. SOS příliš evokuje volání z potápějící se lodi - to může zabrat před volbami, ale co potom, až budou vládnout? VIVA není špatné, ale vypadá to jako značka nějakého džusu nebo sušenek. A dávat do jména strany přidavné jméno nová, nový není šťastný nápad. Za rok bude přece taková strana už stará a nemůže se jmenovat pořád nová. Všimněte si, jaké problémy s tím mají výrobci prášku na praní nebo dámských vložek.

Navrhuji proto jméno STŘEDA. Chtějí se přece usadit na politickém středu někde těsně vedle ČSSD na levici a s čtyřkoalou po pravici. A název Středa se rýmuje v češtině se slovy "je ho tam třeba!". To by také mohlo pomoci, zejména když by se to vtipně použilo na bilboardech s využitím těch krasavic, co doufám ještě pan Pehe doplní. Ještě jeden problém taková zakládaná strana ale musí řešit : kde na to vzít peníze. A tak pozor pánové a snad i dámy v přípravném výboru, pozor na ty dárce, donátory a sponzory, aby pak novináři zase nehledali nějaké ty Bácze v Budapešti nebo jako inovaci nějakého Nováka v New Yorku. (Pramen: Ahaswebovy noviny 20.4.2001).

No nic, to byla vzpomínka na dobu před deseti lety. K založení této "Havlovy" strany nakonec nedošlo a v politice se i tehdy děly podivné a zvláštní věci. Na Hradě tenkrát kraloval Václav Havel a nebyli jsme ještě oudem EU. Předsedou vlády socdem byl Miloš Zeman, který měl s Václavem Klausem uzavřenou smlouvu o neútočení nazvanou opoziční smlouva. Politologové spekulovali o tom, že příštím prezidentem bude "dvojdomek" Pithart a právě skončilo sčítání lidu. Zdá se, že jsme za těch deset let nijak zvlášť nepokročili. I když nová strana vznikla: Věci Veřejné! Její voliči si ovšem dnes rvou vlasy z hlavy, někteří i tlučou hlavou o zeď. Bude proto třeba vymyslet nějaký nový projekt, nějakou lepší stranu. Navrhuji tentokrát název Malá strana, tedy podle hesla malá, ale naše.
14.4.2011 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.