Bude Kubice ten pravý ministr vnitra?

Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se s největší pravděpodobností stane již zítra novým, nestranickým ministrem vnitra. Přesněji řečeno, není členem žádné politické strany. Dosavadní ministr vnitra a dosavadní předseda Věcí veřejných Radek John bude vicepremiérem odpovědným za boj s korupcí. Znamená to snad, že se Kubica nebude korupcí zabývat? Spíše si polezou vzájemně do zelí.

U policie pracoval Kubice od roku 1989 do roku 2008. Předtím se pohyboval spíše v evangelických kruzích a měl osobní styky s disidenty. Velmi dobře se třeba znal s bývalým poslancem Unie svobody Svatoplukem Karáskem. Do ledna 1994 řídil Ochrannou službu Policie ČR, která zabezpečuje ochranu vysokých ústavních činitelů, do konce roku 1994 byl ředitelem útvaru operativní dokumentace kriminální policie. Ředitelem ÚOOZ byl od vzniku útvaru v roce 1995. Od policie odešel počátkem roku 2008. Podle jeho vlastních slov, poté, co Ivan Langer dosadil na post šéfa kriminálky Jiřího Houbu: "To pro mě bylo nepřekousnutelné. Opravdu nemám zapotřebí, abych po dvaceti letech od revoluce sloužil pod estébákem. To prostě ne."

Od 20.2.2008 je spoluvlastníkem bezpečnostní a zpravodajské agentury SUB S.A., s.r.o., poskytující bezpečnostní služby, detektivní služby, ochranu před odposlechem, vyhledávání odposlechů, zajišťující ochranu před sledováním, bezpečnostní audity a bezpečnostní prověrky osob a firem, také vyhledávání a zajištování důkazů. Podle informací na webu se jedná o firmu jen se dvěma pracovníky: Hynek Vlas a Jan Kubice.

To, že bude Kubice ministrem vnitra jistě nepotěší nikoho z ČSSD. Zejména bývalý předseda Paroubek zuří. Prohrál s Kubicem v roce 2009 soud, ve kterém žádal, aby se mu Kubice omluvil za informace, které o něm uvedl ve své zprávě poslancům před volbami v roce 2006. Ve svém včerejším článku Sarka Farka se vrací aneb kozel Kubice zahradníkem v Parlamentních listech Kubiceho nešetří: "Jmenování J. Kubiceho ministrem vnitra je zcela skandální a neuvěřitelné. Cesta na úroveň Zimbabwe se naší zemi otevřela dokořán. Kdyby to nebylo tak smutné, bylo by to vlastně komické."

Kubiceho nečeká na vnitru žádné milé přivítání. Elitní detektiv protikorupční policie Milan Král spáchal toto pondělí údajně sebevraždu. V útvaru, který bojuje kromě korupce i s tou nejzávažnější hospodářskou kriminalitou, vedl odbor praní špinavých peněz. Královo tělo se našlo v parku na pražské Letné s prostřelenou hlavou. To je velice zvláštní místo pro sebevraždu elitního policisty. Hodí se spíše pro schůzky milenců nebo pro tajná setkání.
20.4.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.