Nemám nic proti cizincům, ale...

Podle ČTK bohužel včera ráno utekl z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze 4 pacient nakažený otevřenou formou tuberkulózy. Pokud by neužíval pravidelně své léky, může nakazit své okolí. Po nemocném muži bulharské národnosti pátrá policie, sdělila pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Dvaatřicetiletý cizinec se v nemocnici léčil od 14. března. Podle informací policie se nyní zřejmě pohybuje ve společnosti mladé Bulharky. Hledaný Oktay Mustan je štíhlý a 172 centimetrů vysoký. Má krátké hnědé vlasy a je snědý. Na sobě měl džíny a tmavou teplákovou bundu. Informace o hledaném mohou lidé sdělit policii na linku 158.

I když je Bulharsko součástí Evropské unie a jeho občané se mohou volně pohybovat v rámci schengenského prostoru, patří bohužel podle Světové zdravotnické organizace ke státům s vyšším výskytem tuberkulózy. V Evropě to je Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Moldavsko, Rusko a Ukrajina. Tuberkulóze se také "dobře daří" i v dalších státech světa: V Asii: všechny asijské země kromě Íránu, Izraele, Japonska, Jordánska, Kuvajtu, Libanonu, Malediv, Ománu, Saudské Arábie, Singapuru, Spojených arabských emirátů, Sýrie a Turecka. V Africe: všechny africké země kromě Egypta, Komor, Libye, Mauriciu, Seychel a Tuniska. V Americe: Bolívie, Brazílie, Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru a Surinam. V Austrálii a Oceánii: Kiribati, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Palau, Papua-Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu a Tuvalu.

Po světě se začaly šířit nové druhy tuberkulózy, které jsou dnes dosažitelnými léky v podstatě nevyléčitelné, jak varovali již v roce 2006 světoví zdravotničtí činitelé. Jde o "lékům extrémně rezistentní tuberkulózu" (extreme drug resistant TB, XDR-TB). Nové druhy tuberkulózy byly identifikovány a usmrtily lidi v nejrůznějších zemích světa, včetně Spojených států a východní Evropy. Byly také nalezeny v Africe kde by mohly rychle zlikvidovat jakékoliv snahy vyléčit tam pandemii AIDS. Paul Nunn, který stojí v čele týmu Světové zdravotnické organizace, zabývající se bojem proti tuberkulóze, konstatoval, že je situace vážná. Na světě bylo v roce 2006 asi 9 milionů případů tuberkulózy a Světová zdravotnická organizace odhaduje, že asi 2 procenta z nich - 180 000 případů - byly zřejmě případy XDR-TB.

"Vzniká nebezpečí něčeho, čeho se bojíme už asi deset let - v podstatě neléčitelné tuberkulózy," uvedl dr. Nunn. I ve Spojených státech, kde jsou k dispozici nejlepší léky, třetina pacientů, diagnostikovaných s XDR-TB zemřela. Podstatné počty těchto, v podstatě nevyléčitelných, druhů tuberkulózy byly potvrzeny v Litvě a v Rusku, avšak v mnoha částech světa je možná XDR-TB silně rozšířena, ale nerozpoznaná.

Světová zdravotnická organizace je především znepokojena, že se tuberkulóza lehce šíří v uzavřených prostorách, jako jsou letadla. Tzv. "multirezistentní druhy tuberkulózy, které jsou odolné více než dvěma základním lékům (lékům "první linie") proti tuberkulóze, se už rozšířily všude, včetně Británie. "Multirezistentní" tuberkulóza začíná být stále běžnější. Je obtížné a nákladné ji léčit.(Pramen).

V této souvislosti čtěte také článek Zdravotní prohlídky cizinců nebudou. A podívejte se na pozoruhodnou stránku na serveru Ministerstva zdravotnictví nazvanou Seznam států s vyšším výsktem tuberkulózy sestaveným Světovou zdravotnickou organizací. Pokud na ní nenajdete vůbec nic, budete jistě překvapeni stejně jako já. Dnes ráno mě chytil děsný kašel a tak jen doufám, že jsem se někde nepotkal s oním nebezpečným idiotem jménem Oktay Mustan.
21.4.2011 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.