Ministr Kalousek porušil zákon.

"Ministr financí Kalousek poskytl nezákonnou státní záruku ve výši 7,7 miliardy korun. Porušil tak Zákon o rozpočtových pravidlech, který vyžaduje k poskytnutí záruky zákon", píše ve svém blogu na iDNES Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů a pokračuje: "Když Miroslav Kalousek na zasedání Rady ministrů 16.5.2011 odsouhlasil půjčku EU Portugalsku, za níž ručí Česká republika, porušil Zákon o rozpočtových pravidlech. Paragraf 73 Zákona o rozpočtových pravidlech říká: „Česká republika poskytuje státní záruky, jen stanoví-li tak zvláštní zákon.“ Miroslav Kalousek na jednání v Bruselu poskytl záruku České republiky ve výši 7,7 miliardy korun za dluhopisy EU v objemu 26 miliard eur, které EU vydá za účelem získání peněz na půjčku Portugalsku, aniž by k tomu dostal souhlas českého parlamentu formou zákona." (celý článek najdete na iDNES).

Kalousek tímto svým bezprecendentím činem jen potvrdil, že zcela pohrdá našimi zákony i sněmovnou. Přece se nebude zdržovat napsaním nějakého trapného zákona a jeho projednáním ve sněmovně. Jak odhalil Petr Mach v aktualizaci svého článku "...zákon neobsahuje sankce za porušení tohoto ustanovení zákona. Poskytnutí záruky bez zákona je sice v rozporu se zákonem o rozpočtové kázni, ale není trestným činem. Neexistuje trest v trestním zákoníku ani v jiném zákoně za toto porušení zákona. Voliči proto nemůžou čekat, že bude ministr hnát k odpovědnosti trestně-právně, nezbývá, než žádat odpovědnost politickou." Čekat ovšem něco takového od plavbou v kalných vodách komunistického i současného režimu otužilého piráta Kalouska je jen čirá bláhovost. Vždy se řídil starým rčením, že "co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi" (pro nevzdělance: kmán = bezvýznamný člověk stojící na nižším společenském stupni.)

V této souvislosti doporučuji před zahájením dovolených vaší pozornosti zákon z 26.října 2001 o poskytnutí státní záruky, ve kterém
"1. Česká republika poskytuje leteckému dopravci, který provozuje leteckou obchodní dopravu na základě licence, státní záruku pro případ odpovědnosti za škodu na životě, zdraví nebo věci způsobenou v důsledku válečných nebo teroristických akcí třetím osobám v souvislosti s provozem letadla při provozování letecké dopravy.
(2) Státní záruka podle odstavce 1 se poskytuje pro případ odpovědnosti za škodu, která není pojištěna nebo která přesahuje horní hranici pojistného plnění za takto vzniklou škodu dohodnutou v pojistné smlouvě uzavřené leteckým dopravcem.
(3) Státní záruka podle odstavců 1 a 2 se poskytuje do výše 500 000 000 USD, a to na jednu škodnou událost bez ohledu na počet poškozených třetích osob. (Pramen.)

Což je záruka v neuvěřitelné výši 8,640 miliard korun pro v ČR licencovaného leteckého dopravce, kterému by teroristi vrazili například s letadlem do Pražského hradu nebo do Bílého domu a musel by pozůstalým platit odškodnění. Takže se nemusíte obávat cestovat s ČSA, protože vaši blízcí dostanou zaplaceno a to i v případě, že by letadlo bylo sestřeleno v nějaké lokální či celosvětové válce. Je vidět, že se o nás naši poslanci a senátoři postarali. Nebo snad mysleli především na své případné pozůstalé? Inu, kdo jim do těch hlav vidí, zda myslí při vytváření zákonů na nás nebo především na sebe. Asi na sebe: premiér Petr Nečas navštíví společně s ministry obrany a průmyslu Alexandrem Vondrou a Martinem Kocourkem tento týden Irák. Informaci o chystané cestě potvrdil vládní mluvčí Jan Osúch s tím, že její přesný termín nesmí být zatím s ohledem na bezpečnost zveřejněn. Inu, kdyby je snad sestřelili povstalci /vzbouřenci / bojovníci za svobodu Iráku, bylo by o jejich pozůstalé postaráno. Otázkou ale je, zda vládní letka patří mezi české "licensované dopravce". Že by tohle zákonodárci přehlédli?
23.5.2011 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.