Evropa nechce tisíce uprchlíků z Arabského jara.

The Independent: V polorozpadlém průmyslovém komplexu na východ od Calaise se pod promočenými přikrývkami třesou zimou a sní o Evropě, která prostě neexistuje. Je to severní část lidské vlny, která zasáhla evropský kontinent, zatímco NATO dál bombarduje Libyi. Zatímco Evropa tleská svrhávání severoafrických diktátorů, odmítá ale přijmout tisíce lidí, kteří ze severní Afriky uprchli. Evropské země se dohadují o tom, kdo by měl za uprchlíky převzít odpovědnost.

Když začala válka proti Muammaru Kaddáfímu, evropské země vyslaly lodě k evakuaci svých státních příslušníků z Libye. Avšak o přistěhovalce ze subsaharské Afriky, kteří v Libyii vykonávali práce, nad nimiž Libyjci ohrnovali nos, se nikdo nepostaral.

Jakmile došlo k rozkladu pořádku a zákonnosti, začalo bití lidí a začaly loupeže. Někteří přistěhovalci byli donuceni bojovat na straně vzbouřenců, jiní prostě zmizeli. Takže tisíce osob nyní prchají přes Středozemní moře do Evropy na vratkých člunech a doufají, že jim evropské země poskytnou útočiště.

"Můj život v Libyi se mi nelíbil, ale byl do aspoň svým způsobem život," vysvětluje Seney, sedmnáctiletý Eritrejec, který žil v Tripolisu čtyři roky. "Když vypukla válka, uprchl jsem před nelidskostí v Libyi, avšak teď čelím nelidskosti v Evropě." Evropa před nimi nyní uzavírá schengenský prostor. Celý článek: The Independent.

Jak se zdá, "zavádění" demokracie západního střihu do arabských zemí se nám ale vůbec nedaří. Výsledkem je rozpad tamějších státních systémů a nelegální emigrace pod heslem "zachraň se kdo můžeš, vzhůru do toho zaslíbeného ráje zvaného Evropa". Měli bychom civilizování zemí ovládaných diktátory zanechat a počkat, až se tamější státní systémy zhroutí samy, jestliže se místním obyvatelům tolik nelíbí. Pokud nás ovšem do těchto zemí nelákají suroviny a tamější laciná pracovní síla. Kdo by ale chtěl investovat do zemí zmítajících se v občanské či jiné podobné válce "povstalců" s diktátory většinou za nenápadné účasti bojovníků Al-Kaídy?

Naivní představy bruselské administrativy o tom, jak blahodárný je příliv levné pracovní síly ze zemí "třetího světa" nás může v příštích letech dostat až ke zrušení schengenského prostoru, protože vnější hranice EU není nikdo schopen uhlídat. Pak budeme nejspíše muset natahovat opět ostnaté dráty, které jsme s takovým nadšením stříhali v roce 1990.
24.5.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.