Majitel elektrárny nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Právě jste přišli o zaměstnání? Jste na dlažbě? Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí maximálně 5 měsíců (do 50 let věku zaměstnance), resp. 8 měsíců (do věku 55 let), resp. 11 měsíců (více než 55 let). Podpora činí první dva měsíce 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání. Další dva měsíce je to 50 procent a po zbývající dobu 45 procent. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti je pro rok 2011 13.528 korun měsíčně.

Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun. Nově je od roku 2011 zavedena podpora pro OSVČ. Pokud nezaměstnaný člověk začne podnikat jako OSVČ, úřad práce mu může vyplatit tzv. překlenovací příspěvek. Tím pádem může získat až 5-ti měsíční podporu od úřadu práce, která by mu měla usnadnit zahájení podnikání.

Málo známou hrozbou je také provoz vlastní fotovoltaické elektrárny, i když jde třeba jen o pár panelů na střeše rodinného domu nebo chaty, určených primárně pro pokrytí vlastní spotřeby. Taková činnost je totiž považována za podnikání, přičemž "aktivní" podnikatelé nemají na podporu v nezaměstnanosti nárok ani kdyby byli momentálně ve ztrátě.

Další prameny: Podpora v nezaměstnanosti a změny od ledna 2011, Zákon o životním a existenčním minimu, Příspěvek na bydlení, Sociální příplatek, Životní a existenční minimum, Přídavek na dítě, Rodičovský příspěvek
27.5.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.