Vaše dítě starší deseti let ještě nemá opencard?

Pak mu tuto často proklínanou kartu musíte opatřit, aby mohlo po Praze od 1.července cestovat zdarma. Děti od 10 do 15 let a senioři od 65 do 70 let věku nebudou od tohoto termínu platit jízdné na všech linkách pražské integrované dopravy. Při kontrole se ale revizorům musí prokázat kartou opencard, kterou získají na dobu šest let za 120 Kč.

Pro osoby starší 70 let se skoro nic nemění, pro bezplatné cestování postačí i nadále občanský průkaz nebo identifikační průkazka PID, která dokladuje váš věk. Pokud však chcete jezdit po Praze zdarma také ve vlacích PID, potřebujete opencard s nahranou aplikací Senior 70+, která stojí 20 Kč na čtyři roky.
Opencard mate seniory: pod tímto titulkem se pokusil Adam Váchal definovat odpovědi na otázky, jak to vlastně od 1.července bude fungovat. Nemá cenu abych to opisoval, přečtěte si jeho článek sami.

Podle www.praha.eu dítě ve věku mezi 6 a 10 lety může cestovat po Praze rovněž zdarma, pokud prokáže věk jakoukoli průkazkou ověřenou vydavatelem, na které bude jméno, datum narození a fotografie. Prokazovat se samozřejmě může i pomocí opencard s nahranou tarifní kategorií Jízdné zdarma. Pokud ale dítě nemůže svoji totožnost prokázat, musí mít jízdenku za zvýhodněné jízdné. Doufejme, že například pro dítě cizince ve věku do 10 let musí pro jízdu zdarma stačit jako doklad pas respektive jeho fotokopie. Starší děti domácí i zahraniční musí mít od 10 let v každém případě opencard.

Výhody dopravy zdarma mohou využívat i občané jiných obcí a také cizinci. "O vydání karty si může požádat občan bez ohledu na to, zda bydlí v Praze či nikoliv. V praxi to znamená například to, že pětašedesátiletý cizinec přijede do Prahy, přes internet nebo na kontaktních místech si nechá vystavit osobní opencard a v předprodejním místě Dopravního podniku hlavního města Prahy si nahraje aplikaci jízdné zdarma. Poté již bude využívat bezplatně pražskou městskou hromadnou dopravu, stejně jako má nyní nárok na poloviční jízdné," vysvětlil na tiskové konferenci 24.5.2011 K. Březina, první náměstek primátora hl. m. Prahy. Takový model uplatňuje Magistrát hlavního města Prahy a Dopravní podnik hlavního města Prahy právě proto, aby nedocházelo k diskriminaci dle judikatur a nařízení v rámci Evropské unie.

Dojde také ke změnám v tarifech Pražské integrované dopravy od 1. července 2011. Podrobnosti najdete na stránce Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Kartu opencard si můžete objednat přes internet za předpokladu, že máte digitální fotku, kterou jako soubor přiložíte k elektronické žádosti. Pro děti od 3 do 15 let let musí kartu objednat zákonný zástupce. Vyzvednout se v každém případě musí karta osobně v Praze na kontaktním místě, které si ve formuláři určíte. Proč to nejde přes poštu, není známo.

Pokud v tom máte ještě stále zmatek, zkuste si přečíst informaci, kterou vydal Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Zdůrazňuji: aplikaci, která se stane nezbytným předpokladem pro jízdu vozy MHD zdarma, si budou moci senioři a rodiče dětí nechat na opencard nahrát od obsluhy prodejních míst, ve kterých je k mání elektronické jízdné, a to počínaje 20. červnem. Takže budou opět fronty, protože jen pražanů ve věku od 60 do 65 let je v Praze kolem 40 tisíc a karty opencard by mělo mít nově kolem 20 tisíc dětí ve věku od 10 do 15 let!!! A to všechno ve věku internetu. Inu, zaostalá země kdesi uprostřed bývalého komunistického bloku se jmenuje Česko.
2.6.2011 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.