Španělské okurky prý nezabíjejí.

Tedy přesněji řečeno, poté, co byly provedeny důkladné rozbory okurek, které došly do Německa ze Španělska, nebyly v nich nalezeny žádné zmutované bakterie Escherichia coli. Tedy v těch španělských okurkách, které se dostaly do laboratoří.

A tak bakterie Escherichia coli dál straší Evropu. Ukázalo se, že krvácivé průjmy či selhání ledvin způsobuje úplně nový kmen této bakterie. Podle vědců jde o unikátní kmen, který nikdy dříve u pacientů neizolovali. "Ještě nemůžeme přesně říci, jak je bakterie zmutovaná, ale pandemie v Česku bych se teď rozhodně nebál," řekl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ epidemiolog Roman Prymula. Kde bere tu jistotu? Že by si obyvatelé Česka myli ruce důkladněji, než Němci?

Kmen zákeřné bakterie EHEC, která v Německu způsobila epidemii krvácivých průjmů, je zcela nový a vysoce toxický. Tak zní ortel čínských vědců, kteří zákeřnou bakterii podrobili důkladné analýze. Světová zdravotnická organizace přiznává, že se s epidemií EHEC zatím nesetkala. Vědci z Pekingského genomického institutu geny nebezpečné bakterie prozkoumali a dospěli k závěru, že EHEC je odolná vůči některým antibiotikům a je vysoce infekční a toxická. "Analýzy potvrdily, že smrtící bakterie obsahují gen, který je imunní vůči několika druhům antibiotik - aminoglykosidům, makrolidům a beta-lactamovým antibiotikům, což léčbu velmi ztěžuje," uvedli čínští vědci.

Stále není znám zdroj nákazy smrtící bakterií. Španělská vláda navíc Berlínu hrozí, že bude žádat velké finanční kompenzace za neoprávněné obvinění, že příčinou epidemie byla zelenina dovezená z farem v Andalusii. Dosud neznámým typem bakterie, způsobujícím krvácivý průjem, ale třeba i epileptické záchvaty, se v zemi nakazilo již více než 1500 lidí, sedmnáct z nich zemřelo. Skoro pět stovek dalších je ve vážném stavu.

Ředitel německého Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger vyjádřil pochopení pro rozhořčení španělských farmářů, nespravedlivě obviněných ze způsobení této nákazy. Bránil se tím, že německé úřady musely jednat rychle. "Chtěli jsme zabránit vzniku nových zdrojů infekce, bylo to těžké rozhodování" řekl stanici BBC. Připustil také, že německé úřady nemají tušení, z kterého místa v Německu se najednou začal šířit zmíněný mimořádně nebezpečný kmen E. coli.

Zdrojem nákazy může být údajně kterákoli zeleninová farma pěstující okurky a rajčata, jež dodávala na trh v Hamburku. Toto přístavní město je mimořádně těžce zasažené - hlásí skoro sedm stovek nakažených a tři mrtvé. Vláda spolkové země Hamburk se brání, že před konzumací španělských okurek varovala oprávněně. Její mluvčí Jörg Schmoll řekl, že i když kmen E. coli, který ve španělských okurkách našli, není oním zmutovaným viníkem nákazy, stejně může někomu způsobit smrt.

Rusko, které v reakci na tuto infekci zakázalo dovoz veškeré zeleniny ze všech členských zemí EU, prohlásilo, že zákaz nezruší, dokud mu Brusel neposkytne přesné informace o tom, co je příčinou nákazy a jak se rozšířila. Ředitel Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger přitom varoval, že nákaza může trvat ještě měsíce a že její prvotní zdroj "nemusí být nikdy nalezen".

Šéf ruského úřadu na ochranu spotřebitelů Gennadij Oniščenko ostře kritizoval zdravotní standardy v EU. "Tohle ukazuje, že tak oslavované evropské zdravotní normy - které jsou Rusku vnucovány - nefungují," prohlásil prý pohrdavě. EU přitom do Ruska ročně vyvážela ovoce a zeleninu v hodnotě zhruba čtyř miliard eur.

Spekulující fantazií nadaný autor by z uvedených informací mohl snadno vyvodit závěr, že zmutovaná bakterie byla vytvořena například v ruské laboratoři a vyzkoušena na evropském obyvatelstvu v rámci tajného testu možností a účinků bakteriologické války. Dalším vedlejším nebo možná hlavním efektem takového útoku je dopad na ekonomiku již téměř zkrachovalého Španělska a také test připravenosti zdravotnictví epidemií zasažených zemí.

To, že se nedaří najít skutečný prvotní zdroj nákazy jen potvrzuje, jak snadné je provést postřik libovolné dodávky zeleniny bakteriálním roztokem kdekoliv v řetězci od prvotního producenta přes velkoobchodníka až k maloobchodní prodejně. A proč právě zelenina? Protože se většinou vůbec nebalí a pravděpodobnost neúmyslné nákazy u pěstitele při používání statkových hnojiv (hnůj, močůvka) je velmi vysoká. Žádné kontroly na výskyt bakterií se u zeleniny nedělají. Což je v kontrastu s pravidelnou povinnou péčí, která je věnována distribuci pitné vody.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v úterý v ČT ujistil, že kontroly okurek dovezených ze Španělska nadále probíhají a na řadu přijdou také další druhy zeleniny. Podle něj však ještě není zcela potvrzeno, zda ke kontaminaci okurek došlo u výrobce ve Španělsku nebo u distributora v Německu. Jednalo-li by se o záměr, bylo by to na hranici aktu terorismu, upozornil Fuksa.
3.6.2011 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.