Jak překazit prezidentovi oslavu narozenin.

Shromáždění odborářů, neboli, jak by napsal prvorepublikový zpravodaj Národních listů, "tábor lidu", na podporu dopravní stávky začne v Praze v 09:00 na Palackého náměstí. Na místo činu se odboráři vydají v 08:00 z Tyršovy ulice, možná i s písní "Již vzhůru psanci této země" na rtech. Po projevech zástupců lidu se pochod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády na nábřeží řeky Vltavy. Tam se chystají odboráři složit balíky vymlácené slámy, pravděpodobně jako symbol řady neuspěšných jednání s vládou. Na poklidném pochodu Prahou místo blokád pražských komunikací se včera údajně dohodl s odbory pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Na Pražském hradě se dnes chystal oslavit své sedmdesátiny prezident Klaus. Setkání, na která pozval domácí gratulanty a zahraniční diplomaty, ale včera zrušil. Jak prohlásil prezidentův mluvčí Radim Ochvat, "nechceme uvádět pozvané hosty a diplomaty do jakéhokoliv rizika, které by ovlivnilo jejich bezpečnost". Škoda. Prezident propásl možnost předvést zahraničním diplomatům, že naše země je už skutečnou demokracií, ve které si odbory zcela svobodně dělají, co je napadne.

Pražské metro dnes ráno nakonec nevyjelo. Strojvedoucí se připojili k řidičům tramvají a autobusů MHD, kteří stávkují proti vládním reformám. Přesto jezdí asi třetina tramvají a pětina autobusů. Pražané se tak ale budou jen těžko dostávat do práce. Vláda schválila využití až 150 vojenských autobusů a 200 řidičů k nahrazení některých spojů Českých drah. Nečas už dříve řekl, že vláda je schopna tímto způsobem nahradit jen zlomek železniční dopravy. Chce ale pomoci například lidem v místech, kde není jiné spojení. České dráhy už dříve uvedly, že by k nahrazení výpadku způsobeného stávkou potřebovaly něco kolem 4 500 autobusů.

Nasazení armádních autobusů kritizovala opoziční ČSSD jako zneužití ozbrojených sil k politickému boji. Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD, včera rozvášněn troufalostí vlády prohlásil, "že tento krok, který má v očích vlády zřejmě nahradit vlastní neschopnost sociálního dialogu, je naprostým zneužitím armády. Premiér Nečas by neměl ozbrojené síly státu zatahovat do politického sporu mezi vládou a odbory". Politici ČSSD tak veřejně přiznali, že stávku řídí z pozadí a že se ve skutečnosti jedná o pokus o převzetí moci vyvoláním chaosu.

Já stávkovat nebudu. V půl desáté se pokusím projet autem z Prahy 4 přes Barrandovský most tunely na Pohořelec, mám tam práci s aktualizací Windows 7 na třech počítačích. Nejspíše to bude horror, protože jisté nemalé množství Pražanů použije své automobily místo MHD. Nastal dopravní konec malého českého světa jako ukázka toho, co nás čeká 21.prosince 2012, kdy to bude doopravdy. Tedy podle některých věrozvěstů. Začněte zpytovat své hříchy, nikdy není pozdě se napravit.
16.6.2011 07:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.