Čeká nás obdoba lidových bouří na Blízkém východě?

Podle jednoho z autorů portálu Vaše věc je to možné:
"Konflikt kolem Řecka se nemusí vystupňovat jen nedohodou evropských ministrů financí či sporem s ECB. Do hry začíná stále důrazněji vstupovat veřejnost evropského jihu. Novým prvkem, který na sebe upozornil zejména na španělských náměstích, je klesající důvěra ve standardní řešení prostřednictvím politických stran. Ostatně i u nás se dostaly odbory do situace, kdy mají reprezentovat převažující politické nálady veřejnosti, které nenašly odpovídající vyjádření v politickém systému. Politické strany a vlády mohou reagovat jen radikalizací nebo ústupem. Po sérii úspěšných lidových bouří na Blízkém východě už není nemyslitelné – jak poznamenal v minulých dnech v Praze i rakouský Alfred Gusenbauer – že by se něco takového nemohlo odehrát i v Evropě. Svět by se nezřítil, historie zná revoluční vlny, které našly cestu z jinak neřešitelných konfliktů a slepých uliček. Otřesené měny jsou možná jen kulisami dramatu, který se točí kolem skutečných hodnot." píše Zbyněk Fiala v závěru článku Otřesené měny hlásí slepou uličku? na stránkách portálu Vaše věc, který je mediální tribunou lidí kolem Jiřího Paroubka. Ten je v poslední době již zcela otevřeným nepřítelem současného vedení ČSSD a dokonce se objevují spekulace, že hodlá založit vlastní stranu podle vzoru Miloše Zemana.

Fialova vize "lidové bouře" v Česku by se jistě líbila nejen Paroubkovi, ale i komunistům a socanům. V revolučních dobách se docela snadno pod záminkou uklidnění "lidu" dělají politické převraty a současní vládci EU by velice rádi změnili Evropu v jeden velký federální socialistický stát. Objevují se návrhy na založení ministerstva financí EU, něco jako ministerstvo zahraničí EU už máme a pro zvládnutí "lidových bouří" by bylo nutné konečně založit ministerstvo vnitra EU i společnou armádu, která by především chránila hranice EU proti přílivu imigrantů z těch zemí, které nás v bouřích proti stávajícím vládám již předstihly.

V duchu lisabonské smlouvy se už nyní připravuje zavedení přímé "evropské" daně, kterou budou všichni občané EU platit přímo do bruselské pokladny a další možností jako získat další peníze na podporu krachujících evropských ekonomik je zavedení daně z finančních transakcí, z letecké dopravy nebo z výnosů prodeje emisních povolenek.

Zdá se tedy, že členové Evropské komise i socialističtí poslanci Evropského parlamentu již netrpělivě čekají, kdy už konečně začnou politicky motivované lidové či chcete-li sociální bouře a bude možné v nastalém chaosu dokončit dávný sen řady politiků, vojevůdců a diktátorů: jednotný evropský stát. Naši vůdcové odborářů podporovaní ve svém snažení dotacemi z evropských fondů včera předvedli, že si svůj "evropský" groš zasloužili. Ti nejzdatnější z nich mají cestu do Evropského parlamentu otevřenou.
17.6.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.