Kupujete notebook?

Pak jste jistě narazili při jeho výběru na problém, s jakým procesorem si nový notebook koupit. Je to právě procesor, který určuje, jak rychle vám budou wokna chodit a tak není jedno, co bude váš nový počítač pohánět. Samozřejmě také rozhoduje, k čemu chcete NTB používat a hlavně, kolik máte peněz.

Ve vašem výběru vám může docela významně pomoci server www.notebookcheck.net, kde najdete kromě jiného i skvěle udělanou stránku Comparison of Mobile Processors (CPU Benchmarks). Její použití doporučuji zejména v poslední fázi výběru NTB, kdy se rozhoduje mezi několika, na první pohled víceméně stejných NTB, které jsou i za stejné peníze ale přesto je jistě mezi nimi jeden nejlepší, pokud jde právě o procesor.

Když si na uvedené stránce nastavíte zobrazení Show only notebook CPU's a v seznamu procesorů zaškrtnete ty, které jsou ve vaší finálové skupině vybraných NTB a stisknete tlačítko Restrict, vyberou se jen ty zvolené a vy si můžete dělat různá pořadí podle CPU Benchmark testů klepnutím na červeě označené nadpisy sloupců v pravé části tabulky. Budete-li chtít hrát hlavně hry, pak asi vyberete sloupec 3DMark06CPU a také Cinebench, pro celkový obraz o procesoru pak poslouží pořadí podle testu Dhrystone.

V poslední době oblíbená kategorie notebooky do 10.000 korun se samozřejmě pohybuje spíše ve středu tabulky výkonnosti, protože se v nich používají slabší procesory. Z nich ale typy Intel Core i3/i5 dosahují docela slušných výsledků. Například takový i3 380M najdete po 3DMark06CPU testu v pořadí úspěšnosti i před typy i5/i7 a NTB s ním bude přitom pravděpodobně levnější.

V každém případě si s výběrem NTB dejte práci, na internetu najdete všechny informace včetně rad od jiných autorů. Můžete samozřejmě také vybírat NTB pro svoji přítelkyni podle barvy, velikosti a váhy. Já sám velmi váhám, zda nakonec nezůstanu u desktopu, protože se na nějaké velké cestování s počítačem v tašce nechystám. A co mě láká na desktopu? Nezahřívá se, jeho životnost je nejméně dvojnásobná, za stejnou cenu koupíte většinou vyšší výkon, dá se do něj dát druhý disk na data a upgrade HW je celkem snadná záležitost.

Pokud ale potřebujete mít počítač neustále po ruce, nezbývá než si vybrat nějaký ten noťas z těch stovek modelů, které jsou právě teď na trhu. Až jej koupíte, určitě budete mít stejně pocit, že jste mohli vybrat za stejné peníze něco lepšího. Je to nemlich tak jako při koupi auta: prodejci se předhánějí v akčních slevách a každou chvíli vede někdo jiný. Možná nejlepší rada je počkat, až se budou notebooky dávat zadarmo k ročnímu předplatnému za nějaký papírový deník nebo k něčemu jinému. Zatím to zkoušel Mountfield a také DE BUREAU nebo Auto ESA a snaží se i další.
20.6.2011 12:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.