Insolvenčního správce Sazky srazilo auto.

Insolvenčního správce zkrachovalé nebo přesněji vytunelované Sazky a největšího nepřítele bývalého šéfa Aleše Hušáka pana Josefa Cupku přejelo podle Novinky.cz včera odpoledne na Václavském náměstí auto. Podle jiných zdrojů to však bylo na Karlově náměstí. Bohužel jsem u toho nebyl, takže se spokojme s údajem, že se to stalo někde ve středu Prahy. Správce při přecházení přechodu srazil stříbrný vůz značky Škoda řízený ruským státním příslušníkem. Nehoda prý vypadala hrozivě - auto táhlo Cupku ještě zhruba sedm metrů na kapotě, než řidič zastavil. Cupka ale vyvázl údajně bez vážného zranění a podle jeho mluvčí Lenky Tiché může dál pokračovat ve funkci insolvenčního správce Sazky. "Cítí určité bolesti, má naražené rameno, ale nic vážného to není," potvrdila novinářům Tichá.

Podle některých svědků nehody ale srážka nevypadala jako běžná nehoda. "Auto normálně přibrzdilo před přechodem. Teprve, když ten muž začal přecházet, řidič vyrazil a srazil ho," řekl svědek nehody, který ale chtěl zůstat v anonymitě. Cupka nehodu na policii neoznámil.

To vyvolalo řadu spekulací, že se jednalo o objednané varování Cupky, aby si nepočínal tak "iniciativně" při své nezáviděníhodné práci. Insolvenčnímu správci Cupkovi už v souvislosti se Sazkou v minulosti někdo vyhrožoval. Před prvním jednáním věřitelského výboru v květnu dostal Cupka anonymní dopis s výhrůžkou, že v Národním domě ve Vinohradech, kde se schůze konala, vybuchne bomba. Budovu proto před konáním schůze důkladně prohledali policejní pyrotechnici. Žádnou bombu však nenašli.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka odvolal 7.června Hušáka z funkce generálního ředitele Sazky. Hušák, který nadále zůstává předsedou představenstva, nedostane prý ani žádné odstupné. Podle smlouvy měl mít nárok asi na 60 milionů korun. Podle Nejvyššího správního soudu nelze působit ve společnosti jako statutární orgán a tytéž činnosti vykonávat na základě pracovního poměru. Ten v takovém případě právně neexistuje. Cupka Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Podle právního oddělení správce Cupky byly v rozporu s dobrými mravy, již vzhledem k finanční situaci firmy.

Zdá se, že "záchrana" Sazky nebude žádnou poklidnou záležitostí ani pro aktéry tohoto možná závěrečného dějství existence jedné z posledních částí "národního stříbra". Doufejme, že při tom nepoteče krev.
22.6.2011 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.