Zvyšování věku odchodu do penze schváleno.

Věk odchodu do důchodu se bude postupně zvyšovat a výpočet penzí se od října kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Rozhodla o tom sněmovna v rámci takzvané malé důchodové reformy poté, co odmítla námitky levicového Senátu. Důchodovou novelu ještě dostane k podpisu prezident. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům řekl, že přijetí senátní verze by znamenalo opuštění principu, kdy každá koruna příspěvku, který lidé vloží do důchodového systému, se náležitě projeví na výši jejich penze. Nový výpočet penzí má posílit zásluhovost v důchodovém systému, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy. Zvyšování věku pro odchod do důchodu vláda navrhla z ekonomických důvodů a v návaznosti na prodlužující se průměrnou délku života. Týkat se bude žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965. Pro obě pohlaví má být tato věková hranice sjednocena v roce 2041. V kolika letech půjdete podle novely zákona do důchodu právě vy si můžete ověřit například zde.

Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085. Starobních důchodců bylo na konci letošního března 2,266 milionu, meziročně se jejich počet zvýšil o 40.400. Průměrný starobní měsíční důchod představoval 10.511 korun.

Pokud zemřete dříve, ušetříte státu peníze a podpoříte tak ty, kteří se důchodu dožijí, ať už díky své genetické výbavě nebo díky tomu, že celý život jedli zdravě a sportovali.

Že se vám to nelíbí? Vždyť je to ale jasné: je konečně třeba voličům přeložit zcela otevřeně dvě základní varianty a bude to muset udělat i příští, nejspíše socansko-komunistická vláda. Buď se dramaticky zvýší povinné sociální pojištění (které je jen další formou daní), nebo se bude prodlužovat doba odchodu do důchodu. Druhá cesta je snadnější a levnější. Nikdo si nebude stěžovat, že se zase zvyšují daně a důchodu se dožije málokdo. Lidé nad 50-60 let budou stejně bez práce, ale náklady na sociální podpory pro nezaměstnané vyjdou podstatně levněji než důchody. A komu se to nelíbí, tak ať si laskavě začne šetřit už od mateřské školky. Banky ostatně již dávno rodičům nabízejí výhodné spořící účty pro jejich děti, jen jim zatím nikdo neřekl, že je to vlastně vhodné důchodové spoření pro jejich potomky.

Je tu samozřejmě také třetí cesta: dramaticky snížit stávající i budoucí vyplácené důchody. To by ale byla přece jen silná káva zejména pro ty, kteří s něčím takovým nepočítali a nenaspořili si během aktivního života nějakou tu rezervu pro horší časy. Navíc by to stejně vyvolalo zvýšené náklady na sociální podpory pro ty, kteří by si z nepatrných důchodů nedokázali zajistit ani skromné bydlení a základní potraviny.
23.6.2011 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.