Odposlouchávat je přece tak snadné.

Ústecký krajský soud nenašel chyby v rozhodnutích děčínských soudců, kteří varnsdorfskému policistovi povolili sledovat telefonní výpisy známých lidí. Byli mezi nimi údajně šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský a nejbližší spolupracovníci prezidenta Václava Klause - kancléř Jiří Weigl a tajemník Ladislav Jakl. Však si také na dnešek pozval kvůli tomu prezident ministra vnitra. Mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková řekla, že soudci nemohli vědět, komu čísla patří. Soudce není oprávněn zjišťovat, komu číslo patří. Prý jen zkoumá důvody, které policie předloží, dodala mluvčí.

Nezávisle na kontrole soudu prověřuje rozhodnutí děčínských soudců i ministerstvo spravedlnosti. Podle mluvčí úřadu Terezy Palečkové do několika dnů rozhodne, zda podle něj pochybili. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale nejspíše ostrouhá. Nikdo za nic nemůže, jen ten policista pochybil. Co když mu ale jeho kriminálnický informátor podstrčil ta telefonní čísla, aby jej podrazil třeba proto, že mu málo platí. A policista si přece nemohl nijak ověřit, kdo ta čísla používá.

U předplacených karet zakoupených "v trafice" přece nikde žádný záznam o majiteli neexistuje a tak jsou zcela anonymní. Pokud si předplacenou kartu ale koupíte v kterémkoliv e-shopu některého z operátorů, dostanete se do jeho evidence uvedením jména a adresy na objednávce. Panuje v tom tedy chaos a to nemá především policie ráda.

A tak můžeme v brzku očekávat, že budou tyto neregistrované "divoké" SIM karty zakázány podobně jako například v našem velkém vzoru, Německu. Pomocí předplacených SIM karet se prý anonymně domlouvá přes 70 procent spáchaných zločinů. Předplacené karty má v Česku asi polovina zákazníků, operátoři proto nechtějí o zrušení nebo jakémkoliv omezení ovšem ani slyšet.

Pokusy je zakázat už tady byly. I když možná nikoliv. Přece je rádi používají nejen mafiáni, ale i politici včetně zákonodárců. Přiznávám, že i já používám výhradně telefon s anonymní SIM kartou. Především proto, že nesnáším smlouvy s operátory, už vůbec nemám rád pravidelně chodící faktury. Přesto se mi nedaří zcela utajovat moje telefonní číslo. Trvají na něm zejména internetoví obchodníci doručující zboží přes soukromé přepravce zásilek. Asi si budu muset v nějaké akci pořídit ještě jednu SIM kartu.
24.6.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.