Vietnamci vydírají Vietnamce.

Po česku se takové metodě "ochrany podnikatelů" říká raketýring neboli vydírání pod různými pohrůžkami, například vyděrači hrozí vymlácením obchodu nebo jeho vypálením. Kromě ruské mafie se na našem území běžně vyskytuje i jeho vietnamská obdoba, kdy Vietnamci vydírají Vietnamce. Většina vietnamských majitelů večerek, kosmetických salonů neboli bordelů odvádí často až 40 procent ze zisku organizované skupině za takzvanou ochranu. Pokud neplatí, musí se potýkat se skupinou speciálně vycvičených vojáků. Říkají si Bo Doi a neštítí se používat únosů nebo výhrůžek smrtí, živnost se může ocitnout i v plamenech, jak se už ostatně několikrát stalo. Vyplývá to z výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Pro vaše pohodlí uvádím příslušnou část z této nadmíru zajímavé zprávy, která obsahuje informace, o kterých naše sdělovací prostředky často mlčí a vietnamské "podnikatele" představují v růžovém světle snaživých obchodníků, kteří se úspěšně začleňují do naší společnosti zejména tím, že se zde usazují trvale a čile se i rozmnožují. Jejich děti jsou pak dávany těm českým za příklad pilnosti a disciplíny. Otázkou je, zda tito mladí Vietnamci, až dospějí, nastoupí své rodiče ve zločineckých strukturách na straně jedné, zatímco ti "hodní" převezmou obchody a budou věrni tradici odevzdávat těm "zlým" výpalné. Podle policie "gangy mladistvých reprezentují jinou zvláštní skupinu zločinců ve vietnamském společenství. Jejich členové, obvykle z generace vietnamské mládeže již narozené nebo vyrostlé v ČR, se soustřeďují kolem diskoték a nočních klubů. Jsou zapojeni do trestné činnosti v malém měřítku, jako jsou drogové dealerství, krádeže a rvačky mezi gangy. Obvykle zůstávají mimo profesionální zločinecké sítě. Z jejich členů se někdy rekrutují bo doi(pramen).

Ve výroční zprávě ÚOOZ najdete docela přehlednou a podrobnou charakteristiku vietnamských kriminálních struktur:
V asijské organizované kriminalitě představuje dlouhodobě dominantní etnickou skupinu vietnamská komunita, která si i v roce 2010 udržela téměř absolutní kontrolu nad trestnou činností páchanou asiaty. Mezi nejtradičnější typy organizované vietnamské trestné činnosti patří trestná činnost daňová, která spočívá v krácení cla či daně většinou formou padělání příslušných dokladů v kombinaci s vykazováním dovozu na tzv. nekontaktní firmu. Tato činnost je spojená s prodejem různého spotřebního zboží ve stánkovém prodeji, což bývá často spojeno s další daňovou trestnou činností (zboží je formálně v majetku nekontaktních firem apod.). Velmi významným prvkem v organizované kriminalitě vietnamské komunity, se zřetelnou tendencí nárůstu významu, byla výroba, obchodování a distribuce omamných a psychotropních látek. V roce 2010 byl v souladu s trendem z předchozích let zaznamenán zejména další nárůst výroby omamné a psychotropní látky Cannabis, jejíž prodej představuje stále větší podíl nelegálního zisku vietnamských kriminálních skupin. Asijské kriminální struktury v roce 2010 organizovaly také nelegální přesun zisků pocházejících z trestné činnosti, přičemž dlouhodobě lze konstatovat, že k přesunu zisku byly používány bankovní převody i vývoz značného množství hotovosti prostřednictvím kurýrů. V roce 2010 se v rámci vietnamské organizované kriminality potvrdil trend poklesu významu převaděčství, což je možno považovat za důsledek vstupu České republiky do schengenského prostoru. Převaděčství bylo částečně nahrazeno trestnou činností v souvislosti s legalizací pobytu na území České republiky, což s sebou nese zvýšenou míru korupce pracovníků české státní správy. Byla však zaznamenána činnost mezinárodně působících skupin, které převáděly osoby vietnamské národnosti z České republiky (a jiných států Evropské unie) do Velké Británie, která není členem schengenského prostoru.

Kromě výše uvedených druhů trestné činnosti se vyskytovala i násilná trestná činnost vydírání, vybírání výpalného, násilné vymáhání dluhů a trestná činnost související s vymezováním sféry vlivu. V této trestné činnosti se projevuje jedno z významných specifik vietnamské organizované kriminality, protože se na ni specializuje zvláštní třída kriminálních vykonavatelů ve vietnamské komunitě zvaných BO DOI (vojáci). Tito BO DOI patří k různým vietnamským skupinám a společná je jim právě specializace na násilí. BO DOI zajišťují vymáhání dodržování nepsaných pravidel platných v celé asijské komunitě nacházející se v České republice. Poznatky získané v roce 2010 ukázaly klíčovou důležitost třídy BO DOI v rámci celé vietnamské organizované kriminality a naznačily, že o úspěchu kriminální skupiny ve zvoleném oboru kriminálního podnikání (daňové podvody, pěstování omamných a psychotropních látek apod.) rozhoduje kvalita a razance BO DOI patřících ke skupině. To je způsobeno mimo jiné i tím, že BO DOI kromě své „hlavní činnosti“ pro kriminální skupinu vytvářejí i dočasná uskupení a provádějí také samostatné akce s cílem získat finanční prostředky pomocí únosů a vydírání (zaměřeno striktně na vietnamskou komunitu).

V roce 2010 byla zaznamenána existence zřetelných mocenských center vietnamské kriminality, která jsou do jisté míry teritoriálně lokalizována. V čele každého mocenského centra stojí vietnamská kriminální autorita, která však v případě nutnosti řeší nejen spory v rámci vietnamského kriminálního podnikání, ale i spory ve vietnamské komunitě, které mají pouze malý nebo žádný kriminální podtext. Za nejvýznamnější mocenské centrum vietnamské kriminality bylo v roce 2010 možno považovat Prahu, přičemž žádné další regionální centrum nedosahovalo její důležitosti. Byla ovšem zaznamenána existence regionálních mocenských center, která se odmítala zcela podřídit pražské vietnamské kriminální autoritě.

Vyděračské "aktivity" uvnitř vietnamské komunity není nic nového. Podrobně popisuje tyto "zvyky" našich milých Vietnamců i například bulletin ÚOOZ z roku 2008 nazvaný roztomile STRÝČKOVÉ, ŽOLDÁCI A POULIČNÍ PRODAVAČI, STRUKTURA A MODUS OPERANDI VIETNAMSKÉHO ORGANIZOVANÉHO ZLOČINU V ČESKÉ REPUBLICE. Zvláště jeho druhá část je pozoruhodná. Malá ukázka:

Pan Z je vlastníkem poloviny firmy kontrolující velkou vietnamskou tržnici v Praze a mnohé menší vietnamské tržnice ve středních Čechách. Dva společníci pana Z se dělí o zbylou polovinu společnosti. Z a jeho společníci zaměstnávají několik mužů na nižším stupni řízení firmy jako správce tržnic a vedoucí dovozních a vývozních oddělení, ale také jako osoby s dobrými styky s českou státní správou a jako osoby s pověstí silných osobností ve vietnamském zločineckém podsvětí. Tito lidé dále zapojuji vietnamské a české pracovníky a bo doi („žoldáky“) do nelegální činnosti.
Firma pana Z podniká legálně a vyvíjí kriminální aktivity v oblasti nelegálního dovozu falešného značkového zboží, v oblasti přistěhovalectví Vietnamců a někdy v oblasti násilné trestné činnosti
. Z se těší ve vietnamské komunitě úctě pro své bohatství, obchodní úspěch, moc a schopnost najít řešení problémů. Vietnamští přistěhovalci, kteří mají potíže, se často obracejí na Z se žádostí o pomoc. Z poté pověří některého ze svých pobočníků, aby se problémem zabýval. Pobočník vejde do styku s některými členy své korupční sítě ve státním orgánu, aby zařídil potřebné dokumenty a povolení, či najme bo doi na nájemnou vraždu, únos nebo jiné donucovací činnosti. Také oznámí přistěhovalci cenu za službu a vybere příslušný obnos. Typické je, že Z nikdy přímo neinkasuje peníze za službu – přijímá pouze díky a výrazy vděčnosti doprovázené více méně symbolickými dárky od přistěhovalce. Se žoldáky nekomunikuje přímo, ale přes své pobočníky.
V méně závažných případech se může emigrant obrátit přímo na pobočníka nebo na bo doi a ti mohou operovat nezávisle na šéfovi.

Více o těchto milých lidech žijících tak klidně a spokojeně mezi námi čtěte v bulletinu č.2/2008 a bulletinu č.3/2008 Národní protidrogové centrály. Skvělé je, že naše policie má dobré informace o dění ve vietnamské komunitě, která se zdánlivě asimiluje mezi české obyvatelstvo a přitom si ponechává svoje národní zvyklosti a tradice. A protože si Vietnamci rádi vyřizují svoje "věci" jen mezi sebou, česká policie jim ráda ponechává iniciativu a maximálně jen počítá mrtvoly. Protože proniknout mezi vietnamskou komunitu není pro českého policajta možné. Musel by totiž mít šikmé oči.
28.6.2011 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.