Dodávky ruského plynu budou od roku 2013 bez problémů?

Německo dokončilo výstavbu plynovodu Opal, kterým má v budoucnu proudit tato strategická surovina z Baltického moře i do Česka, až dobuduje návazný plynovod Gazela vedoucí po území České republiky. Opal nyní čekají několikaměsíční testy, než bude na počátku října 2011 uveden do ostrého provozu.

Více než 470 kilometrů dlouhé potrubí, vedoucí ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s ČR, je napojeno na plynovod Nord Stream. Ten bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky. Po spuštění má Opalem ročně protékat přes 35 miliard kubických metrů suroviny, což odpovídá asi třetině německé spotřeby.

"Nyní jsme připraveni dopravovat zemní plyn ze sibiřských nalezišť spotřebitelům v Německu i v sousedních evropských zemích", prohlásil u příležitosti svaření posledních dílů potrubí u braniborského Baruthu šéf skupiny Wingas Gerhard König. Konsorcium společností Wintershall a ruského Gazpromu budovalo dílo v ceně okolo jedné miliardy eur (24,4 miliardy Kč) spolu s koncernem E.ON Ruhrgas od září 2009.

Když Rusko uzavře po 1. lednu 2013 kohoutky na plynovém potrubí na Ukrajině třeba kvůli místním neshodám, nebude to už pro Česko a střední a západní Evropu znamenat obrovské problémy. Bude tu totiž plynovod Gazela.

Gazela povede přes Ústecký a Plzeňský kraj opět k německým hranicím na Přimdě. Naváže na německý plynovod Opal a Nord Stream na dně Baltu, který přivádí strategickou surovinu z ruských nalezišť.

Přepravní kapacita Gazely bude několikrát převyšovat roční spotřebu zemního plynu v ČR. Nebude jen tranzitním plynovodem, bude mít i čtyři napojení na českou přepravní plynárenskou síť. Provoz plynovodu za deset miliard korun je projektován jako obousměrný. V případě potřeby může být provoz obrácen. K tomu by mohlo dojít například v okamžiku, kdy by podmořský plynovod byl neprůchodný.

Pokud nám tedy bude Rusko ochotné prodávat plyn i po roce 2012, zdá se, že se nemusíme obávat zavřených kohoutků v případech neshod o placení za tranzit plynu přes Ukrajinu. Více o stavbě plynovodu Gazela najdete na stránkách www.net4gaz.cz.
20.7.2011 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Mapa přepravní soustavy RWE na českém území.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.