Breivik, Klaus a Bukovský.

Terorista a nelítostný masový vrah Breivik ve svém manifestu zmiňuje také českého prezidenta Václava Klause:
Přešly země Východní Evropy z jedné "říše zla" do jiné? Jsou - a my také - zpět v EUSSR? Václav Klaus, konzervativní prezident České republiky, si stěžoval, že: "Pokaždé, když se snažím odstranit nějaké nařízení ze sovětské éry, dozvím se, ať je to cokoliv, že to, co se snažím odstranit, je požadavkem Evropské komise." Václav Klaus pochopitelně nemá z citací svých výroků v Breivikově příručce pro teroristy radost. Na teroristický útok Breivika reagoval telegramem norskému králi Haraldu V.:

Vaše veličenstvo,

hluboce otřesen jsem vyslechl, během své cesty v Austrálii, zprávu o teroristických útocích v Oslu a na ostrově Utoya, které si vyžádaly mnoho nevinných obětí. Dovolte mi, abych Vám i rodinám pozůstalých vyslovil jménem České republiky hlubokou soustrast. Důrazně odsuzuji barbarské metody a skutky, které vedly k tomuto krveprolití a které nelze ničím ospravedlnit. Občané naší země jsou v této chvíli s Vámi.

S úctou

Václav Klaus
prezident České republiky

Klausovy názory Breivik uvedl také do souvislosti s výroky ruského disidenta Vladimíra Bukovského: "V rozhovoru s Paulem Belienem v Brussels Journal v únoru 2006 Vladimír Bukovský varoval, že Evropská unie je na cestě stát se novým Sovětským svazem. Bukovský nazval EU "monstrem", které musí být zničeno, čím dříve, tím lépe, předtím, než se vyvine v plnohodnotný totalitní stát.

Bukovský v tomto rozhovoru nelítostně porovnává Sovětský svaz s Evropskou unií. Svoje názory zveřejnil Bukovský podobně i v rozhovoru pro Katolickie Radio Rodzina:

Jak vypadalo vládnutí v Sovětském svazu? Vládla skupina 15 lidí, které nikdo nevolil, kteří nenesli před nikým žádnou odpovědnost a které nikdo nemohl odvolat. A jak vypadá vládnutí v Evropské unii? Skupina 25 lidí, která nikym není volena, před nikým nenese odpovědnost a které nelze odvolat, vládne.

V Sovětském svazu existoval princip omezené suverenity, týkající se republik patřících do sféry vlivu Sovětského svazu, jmenoval se Brežněvova doktrína. Např. Československo se v roce 1968 rozhodlo, že zmodifikuje svou formu socialismu. Proto Brežněv a jiní intervenovali a zavedli vlastní modifikaci. Tentýž princip platí v Evropské unii. Pakliže si Rakousko zvolilo EU neakceptovaného politika, byl vyhlášen bojkot Rakouska. Když byl v Itálii zvolen premiér Berlusconi, čelní představitelé EU dlouze diskutovali, nežli došli k závěru, že přeci jen nevyhlásí bojkot Itálie. Příčina byla jednoduchá: Itálie je příliš velkou zemí, aby bylo možné ji bojkotovat. Celý přepis rozhovoru najdete v Parlamentních listech.

Zdá se, že evropští politici i novináři budou mít spoustu starostí s Breivikovým "manifestem" a zejména někteří politici budou muset vytrvale tvrdit, že byli zneužiti a že v žádném případě nesdílejí Breivikovy názory, i když masový vrah Breivik sdílí jejich názory a souhlasí s jejich výroky. Překlad všech zmínek o ČR v Breivikovu manifestu je publikován na CeskeNoviny.cz.

Breivik se nepochybně poučil z četby Hitlerova "díla" Mein Kampf a měl navíc výhodu: čerpal z bezedných archivů na internetu a tak jeho "dílo" plné odkazů na prameny informací může na čtenáře působit seriozním dojmem. Znepřístupnit jeho text vymazáním ze všech serverů je ovšem naprosto nereálné a tak se snadno může stát, že se Breivik stane i ve vězení ideovým vůdcem bojovníků za novou bílou Evropu, kteří jsou v médiích i zprávách tajných služeb označováni jako pravicoví extrémisté. Takový je totiž jeho plán a jeho uvěznění na tom nic nezmění.
26.7.2011 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.