Klausův bezpečnostní rám.

Řada redoktorských a publicistických myší se v minulých dnech zabývala "zásadní" otázkou: měl Václav Klaus, český prezident na soukromém přednáškovém turné v Austrálii projít v jistém televizním studiu bezpečnostním rámem či nikoliv? Proč se o takové prkotině píše a hovoří na všech stranách? Inu je to tím, že je právě okurková sezóna a tak si většina autorů neví rady o čem psát. A tak se chopili po úspěchu kauzy "Jak Václav ukradl státní pero" další zábavné příhody z Klausových cest po světě.

Zeptejme se nejdříve pana prezidenta, jak tuto událost s rámem vidí on sám. Ve svém deníčku z cest publikovaném právě dnes píše:

"Musím se vrátit k včerejšímu údajnému „incidentu“ s bezpečnostním rámem, který žádným incidentem nebyl a který také australská média s výjimkou jednoho blogu vůbec nehrají. Této věci bych dal titulek „Mediokracie opět zaútočila“. Vůbec totiž nejde o to, jsem-li v Austrálii na oficiální státní návštěvě či nikoli. Ve velmi prestižním National Press Clubu jsem měl projev a následné odpovědi na otázky účastníků akce – trvalo to jeden a půl hodiny a souběžně to přenášela živě televize na dvou kanálech (typu naší ČT 24). Pak byla žádost ještě o jedno televizní interview, k mému překvapení na jiném místě.

Ukázalo se, že to bylo televizní studio v australském parlamentu. Přijeli jsme tam, ale nikdo na nás nečekal, asi 10 minut jsme stáli před budovou, fotografovali se (viz obrázek) a říkali si, že už asi odjedeme zpátky do hotelu. Pak přišla jakási pracovnice televize a pozvala nás dále. Stáli jsme několik minut mezi asi stovkou školních dětí a teprve pak jsme objevili, že čekají na bezpečnostní prohlídku – a my s nimi. Pracovnici televize jsme řekli, že čekat nebudeme a jestli rozhovor chtějí, ať ho udělají v hotelu, kde jsme ubytovaní. To je naprosto všechno. Nic jiného se nestalo. "

Věc je tedy jasnou: nechtěli je nechat předběhnout tu dětskou výpravu a tak se sbalili a odjeli. Alespoň tak to líčí Václav Klaus. Ovšem různí autoři, kteří se chytili "rámu" při nedostatku vlastních námětů (jak se to ostatně často stává i mě...) na jeho "neprojití rámem" měli včera různé názory a dedukovali, že Klaus nechtěl tím rámem projít. Odhalili tak nejen vlastní schopnosti vystavět událost z tak nepatrného tématu, ale přivítali tak možnost vyjádřit své sympatie či nenávist k našemu milému hradnímu introvertovi.

Tak například Lída Rakušanová ve svém rozhlasovém proslovu nazvaném Václav Klaus opět „disidentem“ se velkoryse incidentem s rámem nezabývá. Neopomene ale zdůraznit, že "Důvod nezájmu australských politiků o setkání s českým prezidentem je jasný: v chóru odborných posudků, rozebírajících příčiny tzv. globálního oteplování, je Klausův názor nejen okrajový, ale jde i přímo proti konkrétním politickým rozhodnutím řady zemí průmyslově vyspělého světa. V oblasti, nad kterou se rozprostírá nebezpečná ozónová díra nikoli jen v podobě statistických zjištění, ale zcela reálně, a kde se extrémy počasí projevují naprosto drasticky, zní řeči o tom, že se proti tomu stejně nedá nic dělat, jako čiré poraženectví. Který z politiků by jim chtěl dělat stafáž? " Prostě Lída nemá Václava ráda a navíc věří v globální oteplování zaviněné celým lidstvem.

To Lubomír Stejskal v Lidovkách to vidí principiálně: "...jaký smysl má, aby rámem procházela chráněná osoba? Tomu, přiznám se, nerozumím. Předpokládali snad, že prezident z členské země Evropské unie, tudíž z prokazatelně demokratického státu, tedy žádný Arafat, který nosil pistoli téměř vždy a všude, je ozbrojen a mohl by televizní tvůrce postřílet? Václav Klaus není nevyzpytatelný extravagantní exot typu některých vládců třetího světa, u nichž si člověk nemohl být nikdy ničím jist. Pokud to v Austrálii netuší: argumentuje zásadně slovem, nikoli revolverem. Tak k čemu ta komedie s rámem?" Stejskal není žádným fandou Václava Klause, zdá se ale, že to má v hlavě docela principiálně srovnané.

Bulvární Blesk si z celé záležitosti dělá legraci: "Australané narazili na ego prezidenta Václava Klause a on narazil na bezpečnostní podmínky Protinožců. Australané ho nepustili kvůli jeho tvrdohlavosti do Parlamentu, kde měl hovořit s televizí. Odmítl projít bezpečnostními rámy. Ochranka mu řekla, že nebude dělat výjimky. Klaus se proto otočil na patě a odjel na hotel. Že by měl v kapse nějaké pero?". Uvádí také vyjádření tiskového mluvčího prezidenta Radima Ochvata: "U nás i ve většině světa jsou rentgenové kontroly ve státních institucích právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ustavních činitelů, nikoliv obrácene. Je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem a už vůbec ne, když jde o televizní vystoupení."

Televize Nova uvedla v této souvislosti seznam osob, které na Letišti Praha nemusí procházet bezpečnostním rámem. Mezi jinými jsou tam i lidé s umělými klouby a prezidenti. Podle Klause ale nešlo o to, zda chtěl či nechtěl projít rámem: prostě jen nechtěl stát frontu a čekat, až ta školní výprava proleze rámem. Škoda, mohli jsme pak psát o tom, jak Klausova umělá kyčel spustila poplach v australském parlamentu, jak se na něj vrhla ochranka a srazila ho na zem v očekávání teroristického útoku, když je to dnes tak aktuální téma. To by bylo mnohem zajímavější počtení než diskuze o bezpečnostních rámech.

Moje drahá žena k tomu poznamenala, že dneska se nedá věřit nikomu a že na tom rámu trvali proto, že vědí, jaký je ten Klaus divný člověk. Vždyť ho řada lidí i novinářů označuje za blázna. Co kdyby se chtěl na sklonku života proslavit vyhozením australského parlamentu do povětří? Pokud chcete i vy se k tomuto závažnému tématu vyjádřit, můžete už od včera diskutovat k nejčerstvějším článkům na Facebooku. Učinil jsem tento ode mne nečekaný krok poté, co mě jeden čtenář ubezpečil, že kdo není na FB jako by nikdy nežil. Co bude s mým účtena FB až umřu, netuším. Asi by tam zůstal navěky jako pomník mé pochybné existence. Musím zanechat v závěti FB heslo, aby to pozůstalí mohli zrušit podle mého návodu. Přeji vám krásný slunečný den a jděte raději někam k vodě.
28.7.2011 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.