Podvody a viry na internetu a jak smazat disk.

Internetem se šíří nový fenomén jménem GSM Locator. Služba slibuje vypátrání jakéhokoli mobilního telefonu během pár vteřin podle telefonního čísla. Vše vypadá vcelku reálně, avšak do chvíle, kdy se o službu začnete blíže zajímat. Pak zjistíte, že je to čistý podvod. A pokud naletíte, obrana téměř neexistuje. Více o této lumpárně, která vás může připravit o peníze z vašeho mobilového účtu prostřednictvím "darovacích" SMS najdete na Mobil.idnes.cz nebo na Viry.cz.

Čtěte také další články na Viry.cz, kde najdete upozornění na další havěť šířící se po tolik zvláště v Česku oblíbeném Facebooku.

Na závěr mám pro vás jednu radu pro případ, že chcete svůj starý počítač odevzdat k ekologické likvidaci a potřebujete na jeho disku zlikvidovat všechny informace. Místo časově náročného mazání disku například pomocí programu CCleaner prostě vezměte kladivo a dejte disku pořádnou ránu. Nejjistější bude, když do něj uděláte díru nějakým špičatým kusem železa.

Naopak, když budete chtít počítač prodat nebo darovat i s nainstalovanými Windows, zmíněný CCleaner se vám bude hodit. Nejen že s ním vymažete vaše soukromá data, ale i zdánlivě "prázdný" prostor po nich dokáže CCleaner definitivně vyčistit, má na to speciální funkci Čistič, Windows, Vyčistit volné místo. Obyčejné vymazání včetně vysypání koše prostřednictvím operačního systému totiž nestačí. Příslušné sektory disku systém označí jen jako volné k použití, ale data tam ve skutečnosti zůstanou a dají se obnovit. Přeji krásný den, dnes by už mělo přestávat pršet i na severu a zítra snad vyjde i slunce z mraků.
1.8.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.