Hodnotí WebRep vaše stránky objektivně?

Autoři antiviru avast! se pustili do vytváření vlastní sociální síťe. AVAST Software ve své nové verzi 6.0 uvedl do provozu systém sledující celkovou reputaci webových stránek obsažených v jedné doméně. Nová komponenta ve verzi avast! 6.0 nazvaná WebRep prý podle autorů vytvoří světově největšího průvodce internetem a sociálními médii založeného na subjektivním hodnocení návštěvníků stránek.

Ondřej Vlček, technický ředitel společnosti AVAST Software doufá, že "s více jak 100 milióny uživateli programu avast! bude mít náš systém WebRep největší uživatelskou základnu na trhu." WebRep má tak být prvním systémem, který bude shromažďovat od milionů uživatelů programu avast! jejich hodnocení navštěvovaných stránek. "Internet obsahuje obrovský mix problémových stránek počínaje podvodnými e-shopy, které technicky nejsou infikované, konče infikovanými legitimními stránkami. Oba konce spektra stojí uživatele čas i peníze. WebRep spojuje tyto dva elementy dohromady – jedná se o uživatelskou reputaci a detekci škodlivých kódů v jednom," dodává Vlček.

WebRep se instaluje jako plug-in do internetového prohlížeče spolu se samotným antivirem a kombinuje hlasovací platformu s daty z virové laboratoře avast!, takže dává uživateli informace o jakémkoliv místě na webu a současně mu umožňuje provést subjektivní hodnocení dané internetové adresy. Hodnocení se vztahuje bohužel na celou doménu, nikoliv na jednotlivé stránky v ní obsažené. Takže například nejsou hodnocené jednotlivé články na serveru iDNES.cz, hodnocení se vztahuje na celou doménu. Tím ovšem ztrácí celý systém smysl například pro hodnocení odkazů na Facebook. Zobrazený výsledek hodnocení jakékoliv stránky uvnitř Facebooku se totiž vztahuje na Facebook jako takový. Systém nedokáže samostatně hodnotit ani domény třetího řádu.

Jak to vlastně funguje? Doplněk avast! WebRep je volitelně instalován během instalace programu avast!. Instalace může být provedena i dodatečně: otevřete uživatelské rozhraní programu avast!, přepněte na stránku "Dodatečná ochrana", zvolte "WebRep" a klikněte na "Instalovat". Na této stránce se také dozvíte, je-li váš prohlížeč podporován a můžete zde i WebRep odinstalovat, pokud nemáte o jeho hodnocení při navštěvování stránek zájem.

Jakmile si tedy nainstalujete antivir avast! s doplňkem WebRep do počítače a aktivujete jej, ve vámi používaném prohlížeči se objeví vpravo nahoře na panelu nástrojů hodnotící ikona "tři proužky nastojato", které vám signalizují při návštěvě libovolné stránky, zda byla tato stránka již hodnocena (zelená barva) a jak, nebo že uživateli a firmou AVAST Software hodnocena nebyla (šedivé proužky). Přitom se můžete přidat ke komunitě hodnotitelů kliknutím na tuto ikonu a určit, jak se vám stránka líbí a co podle vás obsahuje (nakupování, hry/sociální, zprávy/blog, počítače/stahování, firemní, pornografie, zbraně/násilí, hazardní hry. alkohol/drogy, warez/nelegální). Co tam označíte je jen na vás. Takže ve skutečnosti bude vypovídací schopnost těchto "hodnocení" souhrnem subjektivních hodnocení návštěvníků. WebRep se tak může stát i nástrojem organizovaného nepřátelského útoku.

Při vaší návštěvě je stránka také zkontrolována programem avast! a do databáze firmy AVAST Software se uloží i hodnocení o bezpečnosti této stránky. Pokud máte WebRep nainstalován, výsledky hodnocení WebRep se objeví také jako ikona v seznamu u každé nalezené stránky ve vyhledávači Google. Je proto pravděpodobné, že může WebRep i zpomalovat vyhledávání, protože stránka vygenerovaná Googlem musí absolvovat cestu na server firmy AVAST Software, kde se do výsledku doplní hodnotící ikonky. To znamená, že si firma AVAST Software může shromažďovat informace o tom, jaké stránky vyhledáváte a navštěvujete. Zajímavé je, že firma Google proti tomuto "vylepšování" výsledků svého vyhledávače nic nenamítá. Je to pravděpodobně proto, že má od AVAST Software souhlas k distribuci free verze avast!u v rámci svého bezplatného balíčku Google Pack.
2.8.2011 14:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.