Ilegální přívěsný vozík za kolo.

Ano, pokud jedete na pozemní komunikaci včetně cyklostezek s kolem a máte připojený vozík pro vaše dítě či dokonce dvě děti, nemáte pro toto konání oporu v zákoně. Mohli byste se odvolat na právní úpravu v zákoně č.361/2000 Sb. O silničním provozu, kde se o přívěsném vozíku za kolo píše v §58 (6). Nehovoří se zde ale o možnosti převážet ve vozíku osoby.

Stanovisko Ministerstva dopravy k přívěsným vozíkům za kolo je negativní. Pro přesnost uvádím celé znění:

"Platná právní úprava provozu na pozemních komunikacích přepravu osob, tj. ani dětí, v přívěsném vozíku za jízdní kolo neumožňuje. Obecně je přeprava osob upravena v § 48 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. V odstavci 5 tohoto ustanovení je uvedeno, že přeprava osob v jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Určení pro přepravu osob pochopitelně nemůže být skutečností závislou pouze na výrobci či uživateli přípojného vozidla, ale na tom, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití na pozemní komunikaci schváleno.

Přitom je třeba poukázat také na § 5 odst. 1 písm. a) uvedeného zákona, ze kterého vyplývá, že řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít pouze takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Tím je zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcí právní předpisy. Podle § 30 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších přepisů, technická způsobilost jízdních kol, potahových vozidel a ručních vozíků nepodléhá schválení a v příloze č. 13 k této vyhlášce se pouze stanoví technické požadavky, které jsou stanoveny především s ohledem na bezpečnost cyklistů a dalších účastníků silničního provozu. Také tento právní předpis vůbec nepředpokládá, že by za jízdní kolo mohl být připojen vozík pro přepravu osob.

Zvláštní pravidla silničního provozu týkající se jízdy na jízdním kole jsou upravena v § 57 a § 58 zákona č. 361/2000 Sb. Zde je upraven způsob jízdy na jízdním kole, včetně podmínek přepravy jiné osoby, kterou však může být pouze dítě mladší 7 let.

Možnost připojení tzv. přívěsných vozíků za jízdní kolo vyplývá z § 58 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., přičemž takový vozík nesmí být širší než 800 mm, musí mít na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístněné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem. Také z prvních slov poslední věty uvedeného ustanovení vyplývá, že takový přívěsný vozík může sloužit pouze k přepravě nákladu.

Z uvedeného je zřejmé, že ani jedno z dotčených ustanovení nepředpokládá možnost přepravy dětí v přívěsných vozících za jízdní kola. Podle názoru Ministerstva dopravy, odboru provozu silničních vozidel, je důvod zcela zřejmý, a je jím především bezpečnost přepravovaných osob, neboť cyklista má velmi omezené možnosti sledování situace za sebou a tedy také velmi omezenou možnost reakce na nepředvídané rizikové situace. Především na rušnějších pozemních komunikacích z toho plyne pro přepravovanou osobu i pro samotného cyklistu vysoká míra rizika." (Pramen).

Václav Krumphanzl z odboru pozemní komunikace ministerstva dopravy pro Český rozhlas uvedl: "... zákon o provozu na pozemních komunikacích jasně říká, za jakých podmínek můžeme přepravovat osoby v přívěsných vozících, nebo respektive v přívěsných vozidlech. V tomto paragrafu, tuším 48, tohoto zákona, není stanoveno, že můžeme přepravovat osoby v přívěsných vozících, které by byly připojeny za jízdní kolo." Vychází tak zřejmě ze zásady, že pokud to není povoleno, je to zakázáno.

Praxe je zatím taková, že policie nad tímto novým způsobem přepravy dětí zatím snad zavírá oči a cyklisty nepokutuje. Není jasné, zda bude v připravované změně zákona 361/2000 Sb. na vozíky pamatováno a pokud budou povoleny, budou muset nepochybně podléhat technickému schválení, které by zajišťoval prodejce. V přednášce o připravovaných legislativních změnách na Cyklokonferenci 2011 není o přívěsných vozících žádná zmínka. Zřejmě ministerští úředníci svoje děti ve vozíčku nevozí a co je nepálí, nehasí. Možná je současná nejasná právní úprava lepší než zákaz přívěsných vozíků, který by se mohl v novelizovaném zákonu objevit.
3.8.2011 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.