Brusel nás nabádá ke zvýšené péči o integraci Romů.

Včera se senát nedostal k ratifikaci dodatku lisabonské smlouvy o výpomoci krachujícím státům EU, věnoval se ale velice důležitým tématům jako je záchrana kůrovců šumavských, ochrana městského ptactva před hlučnými koncerty, peticí za záchranu a zachování populace kamzíka horského v pohoří Hrubého Jeseníku, vášnivě se jednalo i o tom, jak zachovat v omezeném rozsahu reklamu na ČT. Na pořadu dne bylo také stanovisko ke Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů definující Rámec EU pro vnitrostátní strategie integrace Romů do roku 2020.

K tomuto tématu se nevšedním způsobem vyjádřil pan senátor Kubera, jehož zde cituji doslova. Jen doufám, že na svůj projev si nedělá autorské nároky ve smyslu autorského zákona. Věřím, že to, co naši poslanci a senátoři v parlamentu řeknou se tím okamžikem stává veřejným vlastnictvím národa, který je do těchto náročných funkcí zvolil a který je za to velice slušně platí. A teď ta citace senátora Kubery:

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, patřím k těm, kteří žijí v regionu, kde problém je možná trochu větší než v jiných, proto také má pozice. Velmi těžko se o tom hovoří, protože když člověk bude mluvit normálně, bude nejspíš obviněn z něčeho, co neměl na mysli. Tento problém nemám, v sobotu jsem navštívil romský festival a ještě předtím jsem se zeptal pořadatele, zda mohu používat výrazu Cikáni, zda je to neurazí. Samozřejmě je to vůbec neuráželo. Vymysleli jsme si umělé termíny, abychom dobře vypadali.

Na materiálu mně vadí to, že nás poučují ti, kteří by si měli zamést před vlastním prahem. Gangy, které působí v severních Čechách a policie si s nimi neví rady, funguje to tak, že jedete autem, postaví se před auto a buď ho předjedete nebo zastavíte, když zastavíte, řekne že mu máte dát peníze nebo alespoň koupit mosazný řetízek, který vydává za zlatý. Policie konstatuje, že nemá žádný právní prostředek, aby této činnosti zabránila. Gangy parkují na bývalých hranicích s NDR a jsou to gangy, které pocházejí převážně ze Sarkozyho Francie, kde je vypudili.

Vzpomeňte si na chování Francie k Romům, lágry, které byly i v televizi, obehnané ostnatými dráty. Takže nepovažuji to, abych se zodpovídal těmto státům z toho, jak se chováme my. Skutečně je to tak, že příležitosti mají u nás Romové stejné jako všichni ostatní.

Bohužel, oni je neumí, a není to jenom jejich vina, neumí je využít. Řeknu jeden příklad. Pan ministr Drábek chci zvýšit počet 20 hodin, které musí člověk odpracovat, aby získal plnou dávku, na 60. Jasné rozhodnutí od stolu, bez jakékoli znalosti mentality a problému, protože 20 hodin s vizí, že potom dostanu peníze, je pro ně problém. 60 hodin je pro ně nepřijatelné. Oni jsou ochotni pracovat každý den podle vaší potřeby, ale jenom tehdy, když každý den dostanou peníze. Prostě to tak je, to tak je historicky, dej penízky odpoledne a já budu pracovat.

My bohužel neumíme toto zařídit, protože narážíme na zkostnatělé předpisy a na to, jak to uděláme, kdyby měli dostávat v hotovosti, nejspíš peníze ukradne tak pokladní, která s nimi bude, s tou hotovostí pracovat, nebo budou dávat falešné poukázky, že pracovali a nepracovali, a na tom to vždycky ztroskotá. Já jsem byl ten, který v tomto sále prosadil, že obce nemusí mít romského poradce. Pouze kraje ho zatím mají ze zákona povinného. Ale už se připravuje údajně zákon, že i obce budou povinně míti romského poradce. tam, kde romského poradce mají, paradoxně mají víc problémů, než měli před tím. Protože co udělá romský poradce? Aby za poměrně dobré peníze vykazoval nějakou činnost, tak vyrábí problémy. Když bude vyrábět problémy, tak se nejspíše ve funkci udrží.

Obdobně to funguje s našimi Kocáby, Stehlíkovými, agenturami, kde se sypou obrovské peníze, a výsledek této činnosti je prakticky nulový. Já jsem na tom festivalu řekl zúčastněným, ať nečekají pomoc od nikoho, ať nevěří tomu, že jim někdo pomůže, že pomoci si mohou jedině sami. Ne ovšem tak, že když se někdo z jejich komunity vyšvihne, vystuduje vysokou školu nebo zvítězí v pěvecké soutěži, obvykle to funguje tak, že on už s těmi cikány potom nechce mít nic společného. On se snaží zařadit se do bílé komunity, a místo aby dával příklad dalším z té menšiny, tak se od ní distancuje.

Na závěr řeknu jednu věc, abychom si zase nefandili. Nesouhlasím s panem senátorem Doubravou. Sběrači kovů nejsou převážně Romové, košohrabové nejsou převážně Romové a hlavně, milí gadžové, Romové nemají ani jediného bezdomovce. Styďme se. Všichni bezdomovci jsou bílí. A víte proč? Oni oproti nám mají jinou dobrou vlastnost. Oni se o člena své komunity vždycky postarají. To jsou důvody, proč jsou byty 1 + 1, kde žije 18 lidí, protože on když přijde a nemá kde spát, tak oni ho domů vezmou. Když kolem vašeho domu půjde bezdomovec, který nebude mít kde spát, tak pochybuji, že by se našel někdo,kdo by ho nechal doma přespat. Takže sáhněme si také do svědomí.

Ale hlavně nevěřme tomu, že my jsme ti, kdo je zachrání. Oni se musí zachránit sami. A pokud, jak já to říkám, cikáne, když děláš bordel, dostaneš přes držku, jestli jsi černej nebo bílej, já občany města nerozlišuju na černé, bílé, barevné, protože bych se z toho zbláznil, protože tam mám všechny menšiny, které si umíte představit. Kdybych měl mít na každého na radnici poradce, tak bychom se z toho zbláznili. Nechme je žít, ale není možné zase z jejich strany, aby když dělají nepořádek a někdo je napomene, šli oznámit policii, že to byl rasismus. Žádný rasismus to není. Rasismus spočívá v tom, že většinou je negativní zkušenost s tím, že když někde je nastěhovaná rodina, která tam dělá nepořádek, tak zničí v celém domě, ti, kteří myli schody, tak je přestanou mýt, ale to nemá vůbec nic společného s barvou pleti. Když tam bude žít slušná cikánská rodina, tak proti ní nikdo nic nemá, a že takové jsou, to je evidentní. Jenže bohužel je jich ještě málo.

Tady si můžeme vyprávět a přijímat usnesení, jaká chceme, a odpovídat Evropské komisi, zejména těm, kteří by si měli sami sáhnout do svědomí, a nejedná se samozřejmě jen o romskou komunitu, ale i o jiné menšiny, takže ta odpověď, tak jak naznačily oba výbory, mně by se nejvíce líbilo, kdybychom spojili to usnesení do jednoho a oznámili slavnostně Evropské komisi, ať nám do toho laskavě nekecá. Děkuji za pozornost. (Pramen).

Vždycky si rád poslechnu, co pan senátor Kubera sdělí národu. Jeho názory jsou neměnné a originální a mluví vždy k věci. Kéž bychom měli více takových politiků.
5.8.2011 12:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.