Prodejci registračních pokladen a řetězce opět lobují.

Opětovnou povinnost zavést registrační pokladny navrhl po úterním jednání tripartity Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. "Na předsednictví tripartity jsem se dohodli na procesním postupu, že obnovíme činnost pracovní skupiny pro vnitřní trh, která se tímto návrhem bude zabývat," uvedl po jednání k problematice registračních pokladen ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Současný návrh Svazu obchodu a cestovního ruchu je v příkrém rozporu s jeho postojem z roku 2007, kdy se svaz postavil za změnu zákona č.215/2005 Sb. prosazenou Topolánkovou vládou, která zrušila povinnost evidovat hotovostní platby prostřednictvím registrační pokladny. Proč takový obrat o sto osmdesát stupňů? Jedna vláda ODS registrační pokladny zrušila a současná koaliční vláda je chce zavést? Zdá se, že prodejci registračních pokladen přesvědčili vedení svazu i ministra z a TOP09 změnit názor. Možná nějakou finanční podporou či dotací k hrazení provozních nákladů svazu. Nebo snad zacílili s "podporou" přímo na úzké vedení svazu? V každém případě se po nezdaru zvýšit si obrat v roce 2007 prodejci pokladen v současné době nabízejí svoje dnes neprodejné zboží kde se dá, zejména na internetu. V každém případě je zřejmé, že svaz v žádném případě nezastupuje zájmy malých a drobných živnostníků. Stačí se ostatně podívat do seznamu předsednictva a členů svazu. Najdete zde představitelé takových společností, jako je Globus, Ahold, ČEPOS, Datart, MAKRO, Tesco nebo SPAR.

Pro prosazení svých obchodních zájmů by se prodejci pokladen i servisní firmy rádi svezli na vlně boje za zlepšení výběru daní. Hovoří se o desítkách miliard , které by měly ročně přitéci do státní pokladny. Důležitým argumentem pro zavedení registračních pokladen pro prosazení ve vládě je i vidina zvýšeného výběru DPH z prodeje pokladen. Živnostníci by museli vynaložit na nákup pokladen odhadem nejméně deset miliard a to je opravdu pro prodejce slušný byznys. Cena nejlevnějších pokladen se pohybuje od sedmi do deseti tisíc korun. A to není pro rodinnou živnostenskou firmu malý náklad. O tom, co to znamená zavést registrační pokladnu si přečtěte více v mém článku z roku 2005 Zákon o registračních pokladnách platí od zítřka. Ten postup zavedení pokladny je opravdu výsledkem práce zvrhlých úředníků pracujících v intencích zákonů pana Parkinsona.

S nápadem na zavedení registračních pokladen pro drobné živnostníky přišla ČSSD v čele s Grossem už v roce 2005, kdy prošel parlamentem zákon o jejich postupném povinném zavedení do konce roku 2007. Zákon č.215/2005 Sb. byl pak v roce 2007 zrušen. Kolotoč kolem registračních pokladen tak začíná po čtyřech letech znovu. Zřejmě to, co zavedl Gross s lidovci, co pak zrušil Topolánek, opět zavede Nečas s lidovci převlečenými za TOP09. Když nemá ODS jasno v tak prosté a triviální věci, jak se můžete spolehnout na jiné zásadní názory této politické strany naklánějící se stále více doleva? Přitom drobní živnostníci jsou ekonomickým motorem ve všech vyspělých zemí. Svojí samostatností a aktivitou pomáhají ekonomickému rozvoji. Vydělané peníze v nemalé míře dále investují do rozvoje svého podnikání. Zlepšováním a objevováním nových výrobních či pracovních postupů podporují technologický rozvoj. Živnostníci jsou zvyklí se o sebe a svoji rodinu sami postarat. Při neúspěchu nemají možnost se obrátit na pracovní úřad o podporu, jen v případě, že svoje podnikání definitivně ukončí. Když se jeden byznys nedaří, tak zkouší najít nový. Koho budou volit drobní živnostníci neboli OSVČ v příštích volbách? Za první pololetí roku 2011 se jejich počet zvýšil o 34.000 na 2,268 milionu. Co takhle založit politickou stranu a převzít moc ve státě?
16.8.2011 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.