Bitva klausovců a havlistů pokračuje.

Těžko říci, zda je to válka mezi liberály a konzervativci, mezi unionisty a nacionalisty, mezi multikulturalisty a xenofoby. Střet dvou koaličních stran ohledně setrvání Ladislava Bátory ve funkci personálního šéfa ministerstva školství ve své malichernosti vyvolává dojem, že se úředník stal pouhou ve skutečnosti nedůležitou figurkou ve hře politiků o další směřování ekonomockých reforem. Věci veřejné od včerejška tvrdí, že TOP 09 jej využívá jako záminku, aby vláda nestihla projednat zdanění hazardu od příštího roku. Přidaly se i další spekulace, že VV Bátoru obětují v případě, že Vít Bárta nebude sněmovnou vydán trestnímu stíhání. A Václav Klaus mladší míní, že si přes Bátoru vyřizují soupeři účty s jeho otcem. Prezidentův syn a ředitel soukromého gymnázia PORG se nelichotivě vyjadřuje ke známé politoložce profesorce Dvořákové: "Podívejte se, vedoucí akreditační komise paní Vladimíra Dvořáková je bývalá zanícená soudružka, vyučující marxismu-leninismu, je to přitom mnohem význačnější funkce a nikomu to nevadí," poukázal Václav Klaus mladší.

"Já jsem na vysoké škole poprvé přednášela v roce 1993, takže pokud pan Klaus mladší říká, že jsem vyučovala marxismus-leninismus, netuším, o kom mluví. Víc k tomu nemám co dodat," ozvala se potrefená Dvořáková pro IHNED.cz, která do roku 1990 pracovala v Orientálním ústavu Československé akademie věd se zaměřením na politické systémy latinskoamerických zemí. Nebyla prý členkou KSČ z kariérních důvodů, ale protože na základě svého pocitu z konce 70. let chtěla přispět ke změně komunistické strany zevnitř. Což se jí zřejmě nepodařilo a tak raději po převratu spolu s Miloslavem Ransdorfem (KSČM) napsala publikaci "Staré struktury a lustrace v novodobých dějinách" (1992). Uf!

Bátora nelítostně v minulosti útočil na své nepřátele například transparentem "Intelektuálové, jděte už do hajzlu!", kterým se prezentoval už v červnu 2009. "Tak klerofašistoid! No, od senilně dementního havlopitomoida to teda sedí," reagoval například 28. června na Facebooku na nelichotivý článek publicisty Miloše Horanského.

To jsou ale jen takové hrátky. Ve skutečnosti celou bouři kolem Bátory a uraženého knížete vyvolal Kalousek, který chce odsunout schválení nového systému zdanění hazardu. Bátorova "urážka" se přitom Schwarzenberga podle jeho slov vůbec nedotkla a celé je to o dalším zviditelnění Kalouska. Samozřejmě se jistým politikům a "aktivistům" hodil do krámu i Bátorův hlasitý odpor proti tomu, aby primátor Svoboda či někteří velvyslanci západních zemí veřejně vyslovovali podporu pochodu homosexuálů Prague Pride.

"Celé je to zástupný problém, kdy pan Kalousek nechce zdanit hazard o sedm miliard už příští rok. Nebo chce znovu tlakem prosadit 19-tiprocentní DPH, což nepodpoříme, protože nedokáže reálně sestavit rozpočet jako v roce 2009. Popřípadě vše dohromady včetně zakrývání faktů, že už se provádějí likvidace ekologických zátěží, a to podvodným způsobem," myslí si místopředseda VV Tomáš Jarolím.

I podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna jde ve skutečnosti o to, že se příští týden má na vládě projednávat daňová reforma, jejíž součástí má být zdanění hazardu od příštího roku. "Pokud to vláda nestihne projednat už příští středu, tak zdanění hazardu se nestihne od začátku roku 2012 a do státní pokladny nepřijde sedm miliard korun," upozornil John pro iDNES.cz.

Podle šéfa VV bude poté ministr Kalousek jistě uplatňovat nějaké další škrty pro občany této země. A pak jistě někdo ocení někomu, že neprošlo zdanění hazardu, tak jako neprošlo dvacet let. "Já upozorňuji občany, aby bedlivě sledovali, jestli se příští týden sejde vláda a jestli je politická vůle v koalici prosadit zdanění hazardu od ledna 2012, jak se k tomu koalice zavázala v dodatku ke koaliční smlouvě. To se rozhodne příští středu," dodal John.

V současném sporu o omluvu stojí senátor Jiří Čunek (KDU - ČSL) jednoznačně na straně úředníka Ladislava Bátory, protože ten se výrokem o "starém chudáčkovi" jen bránil proti předešlým urážkám ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Kníže by se tedy měl také omluvit za poznámky o tom, že je Bátora osinou v zadku ministerstva školství. Premiér Petr Nečas by v téhle otázce měl podle Čunka působit na obě strany a ne jen jednosměrně.

Dějou se to věci a celý národ, ne, to je přehnané tvrzení - jen pár pisálků jako jsem například já - se tetelí strachem, zda se nám nerozpadne vláda, zda bude hazard konečně spravedlivě zdaněn a peníze z něj plynoucí nebudou mizet v "nestátních" dobročinných organizacích. Většině občanů je to šumafuk a jsou mnohem více rozlíceni, když jim koupání někde u rybníku překazí náhlá bouřka. V lavině názorů na to, zda je Bátora nácek a židobijec, rasista a xenofob nebo člověk s pevnými "selskými" názory na věc vám možná uniklo, co podle disidenta a chartisty faráře Miloše Rejchrta prohlásil Ctirad Mašín na adresu Václava Havla: "To byl kréten pěstovanej estébákama." Rejchrt se ve svém dopise Vondrovi totiž rozlítil, že ministr obrany odletěl na Mašínův pohřeb do USA i s medailí Zlatá lípa pro oba Mašíny.

Možná, že právě teď začíná nová éra české politiky a veřejného života, kdy nejen celebrity zábavního průmyslu, ale i politici a státní úředníci budou svobodně vyjadřovat svoje názory a my voliči se konečně dozvíme, co si vlastně tito zvláštní lidé držící moc v našem státě, myslí nejen o sobě navzájem, ale i o nás, občanech. Možná, že budeme ještě mnohokrát překvapeni, kolik kreténů, hovad a prasat náš stát vede.
19.8.2011 12:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.