Cestuje do nebezpečných zemí? Zaregistrujte se!

Projekt Ministerstva zahraničí nazvaný Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD) umožňuje účinně organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí. Informace poskytuje cestovatel vyplněním jednoduchého formuláře složeného ze čtyř částí:
 1. Informace o cestovateli
 2. Informace o spolucestujících rodinných příslušnících
 3. Údaje o pobytu v zahraničí
 4. Kontaktní osoba v ČR

Poskytnuté informace slouží Ministerstvu zahraničních věcí k poskytování rychlé pomoci občanům v nouzi a účinně organizovat pomoc v případě přírodních katastrof i sociálních nepokojů. Systém umožňuje rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí, a tím jim poskytovat důležité informace nebo je včas varovat před hrozícím nebezpečím. Poskytnuté osobní údaje Ministerstvo zahraničních věcí ČR uchovává a využívá jen ke shora uvedeným účelům a po plánovaném ukončení cesty do zahraničí jsou z databáze automaticky vymazány.

Od startu registračního systému DROZD se do něj zapsalo 12 722 lidí. "Aktuálně je v systému registrováno 843 cestovatelů, kteří míří do 130 zemí. Nejvíce se jich registrovalo do Egypta, Turecka, Tuniska. Momentálně lidé cestují i po USA, Gruzii, Japonsku, Řecku, Indonésii či Saúdské Arábii," uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Češi se do Drozdu registrují především v sezóně. "Individuální turisté využívají registraci v systému častěji než turisté organizovaní, kteří cestují prostřednictvím cestovních kanceláří. Po nedávných událostech na Blízkém východě a v severní Africe nicméně vzrostl počet lidí, kteří se v systému registrují i v případě, že cestují s cestovní kanceláří. Systém využívají i lidé, kteří pobývají v zahraničí dlouhodobě kvůli práci či studiu," dodal Kolář. (Pramen).
22.8.2011 12:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.