Hrozí opět romský exodus do Velké Británie?

"Všechny nás vyhoděj na ulici," křičí romští obyvatelé z kontejnerových ubytoven na okraji Vsetína. V očích jim jiskří nenávist. Radnice chce totiž ty, co nezaplatí dluhy, do konce roku vypoklonkovat na ulici. Ostatní obyvatelé města jí drží palce, neboť romské sousedy nemohou kvůli zneužívání sociálních dávek a takzvanému "cigánění" ani cítit. Romové se tajně domlouvají na útěku do Velké Británie. Více čtěte v Parlamentních listech.

Zdá se ale, že nebudou v Británii přivítáni s otevřenou náručí. Z britského tisku:

Julia HighRomská rodina obsadila cizí byt. Skupina osmi rumunských Romů se v Londýně nastěhovala do bytu pracovnice britského imigračního úřadu. Ne, to není žádný vtip. Tito slušně řečeno "squatteři" měli dokonce i falešné smlouvy o pronájmu, které si prý koupili na ulici od neznámého muže, napsal minulý čtvrtek webový server Emigrate.co.uk a deník Telegraph.

Paní Julia High, která pracuje pro britský imigrační úřad UK Border Agency, se vracela z víkendového pobytu u rodičů do svého domu ve čtvrti Leytonstone. Když tam dorazila, našla v něm nové nečekané "nájemníky" – pět dospělých a tři děti.

Ti během svého krátkého pobytu v domě roztrhali koberec, vyprázdnili ledničku a osobní věci majitelky domu nacpali do velkých pytlů na zahradě. Způsobená škoda je podle listu Telegraph 40 tisíc liber (1,11 milionu korun).

"Ženy přišly ke dveřím oblečené v mých šatech, sedly si kolem mého jídelního stolu, pily mé víno z mých skleniček. Dokonce mi nabídly pití z mého sklepa a řekly mi, že pocházejí z Rumunska. Vysvětlily mi, že jsem mrtvá a že jim dům pronajal můj syn. Jsem až příliš živá, nezadaná a nemám syna," citoval pětapadesátiletou Julii High server listu Daily Mail. Julie v domě žije už 30 let.

Romové ženě dokonce ukázali i nájemní smlouvu, kterou někdo pravděpodobně stáhl z internetu a zfalšoval ji. Majitelka domu ihned uvědomila policii, která se následně postarala o "vystěhování" nezvané návštěvy. Žena teď, jak sama uvedla, bude muset během oprav domu zůstat u svých přítel a obává se, že potrvá několik týdnů, než se bude moct vrátit.

"Tito lidé udělali ze třiceti let mého života samé odpadky. To je zcela zničující," dodala Julie High. Webový portál deníku Telegraph píše, že se tento romský gang podílel ve východním Londýně na dalších nejméně dvou podobných případech.

Bydlení pro imigranty stojí 1 miliardu liber ročně. Oficiální britské prameny ukazují, že poskytování sociálního bydlení ve Velké Británii pro přistěhovalce není zadarmo. Ve skutečnosti dělají náklady téměř miliardu liber ročně (28 miliard korun!). Příslušní vládní úředníci konstatovali, že tyto náklady budou pravděpodobně vynakládány po dobu dalších 25 let.

Podle organizace Migrationwatch Velké Británii, bude třeba postavit denně 45 dalších domů pro ubytování imigrantů, tedy až 1400 ubytoven za měsíc. Každý z těchto domů bude financována veřejným sektorem částkou ve výši přibližně 60.000 liber.

Statistiky ukazují, že jen asi 17 procent lidí, kteří se narodili ve Velké Británii, požaduje sociální bydlení. Naproti tomu 80 procent přistěhovalců ze Somálska vyžaduje sociální byty. Samozřejmě, že somálští imigranti nejsou jediní, kteří chtějí využívat levného sociálního bydlení. Rovněž 41 procent přistěhovalců z Turecka a Bangladéše požadují rovněž zajištění sociálního bydlení.

Ředitel organizace Migrationwatch ve Velké Británii, sir Andrew Green, prohlásil, že dopad přistěhovalectví na dostupnosti sociálního bydlení pro britské občany byl příliš dlouho přehlížen. Konstatoval, že buď vláda musí snížit imigraci a to velmi podstatně, nebo musí investovat velké peníze do výstavby dalších sociálních bytů. Samozřejmě, že vláda tvrdí, že má v úmyslu imigraci omezit. Nicméně, zatím to jsou jen prázdná slova. (Pramen).
23.8.2011 13:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.