Pěstounská péče místo kojeneckých ústavů?

Podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí, který představil ministr Drábek, bude do roku 2013 zrušeno všech stávajících 34 kojeneckých ústavů. Cílem této reformy je dětem poskytnout individuální péči v rodinném prostředí. Je to kromě jiného reakce na Dětský fond OSN (UNICEF), který umisťování dětí do ústavů v Česku kritizoval.

Počítá se s tím, že převážná většina dětí bude svěřena do pěstounské péče. Pěstouni budou mít na každé dítě pravidelný příjem, který je závislý na věku dítěte a jeho zdravotním stavu. Kromě odměny bere pěstoun odměnu, která závisí od počtu opatrovaných dětí. Tak například na dvě zdravé děti ve věku do šesti let je to celkem 13612 korun měsíčně. Kromě toho obdrží pěstoun jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, v našem případě 2 x 8000 korun. Částky se s věkem dítěte zvyšují.

Na příspěvek na zakoupení motorového vozidla má nárok pěstoun, který pečuje nejméně o 4 děti. Podmínkou dále je, že pěstoun nesmí motorové vozidlo používat k výdělečné činnosti. Příspěvek je poskytován ve výši 70 % pořizovací ceny vozidla nebo prokázaných výdajů na opravy (nezbytná celková oprava) vozidla, maximálně však 100 000 Kč.

Dítěti v pěstounské péči i pěstounovi náleží samozřejmě i další dávky státní sociální podpory, např. přídavek na dítě (v tomto případě 2 x 1000 korun), rodičovský příspěvek (např. 7600 korun měsíčně do 3 let věku každého dítětě) a další dávky kromě sociálního příplatku. Pěstounská výchova se tak může řadě lidí jevit jako docela výnosný druh soukromého podnikání. V případě společné pěstounské péče manželů náležejí dávky ale jen jednomu z manželů.

Pokud se manželé nebo i jednotlivec rozhodne převzít dítě mebo více dětí do pěstounské péče, musí na oddělení sociálně právní ochrany dětí městského úřadu, příslušného dle trvalého bydliště (tzv. trojková obec) podat žádost. Musí doložit na předepsaných formulářích: potvrzení o příjmu, posudek zaměstnavatele, potvrzení o zdravotním stavu a výpis z rejstříku trestů.

Sociální pracovník po sepsání předepsaných formulářů (nacionále, rodinný stav, představa o přijímaném dítěte – věk, etnikum, zdravotní stav...) posoudí při návštěvě bytovou situaci žadatelů a po napsání zprávy postoupí spis žadatelů Krajskému úřadu.

Z Krajského úřadu žadatelé dostanou pozvání na psychologické testy. když je zdárně absolvují, dostanou Rozhodnutí o prověření a zařazení do seznamu žadatelů. Současně jim bude uložena povinnosti na výzvu se zúčastnit tzv. přípravy žadatelů (skupinové sezení v rozsahu několika desítek hodin). Celá procedura trvá v průměru asi půl roku.

Pěstounská péče nahrazuje péči rodičů, kteří ale neztrácejí rodičovskou zodpovědnost. Do pěstounské péče dítě svěřuje soud, biologičtí rodiče jsou účastníky řízení a doručuje se jim rozsudek. Rodiče tak vědí, kde jejich dítě vyrůstá. Pokud by ale chtěli dítě převzít zpět do své péče, musí požádat soud o zrušení pěstounské péče. Soud pak pečlivě zváží, zda původní rodina má podmínky a předpoklady pro zdárnou a pečlivou výchovu dítěte. K tomu si vyžádá posudky, potvrzení a zprávu oddělení sociálně právní ochrany dítěte místně příslušného městského úřadu.

Pěstouni nemají k dítěti rodičovskou zodpovědnost, tzn. že nemohou rozhodovat v důležitých životních záležitostech dítěte. V takových případech musí dávat souhlas rodiče nebo opatrovník.

Pracovníci kojeneckých ústavů si ale jejich zrušení nedokážou představit. Ředitelce kojeneckého ústavu v Kolíně Evě Nemeškalové už začaly volat rodiny, že by si dítě do pěstounské péče vzaly. Ovšem jedině proto, aby za něj dostaly peníze. Z rozhovoru na Tyden.cz:

Týden.cz: Co si myslíte o rozhodnutí ministra Drábka, že kojenecké ústavy nahradí pěstounská péče v rodinách?

Nemeškalová: Myšlenka, že by se péče mohla zlepšovat, je dobrá. Ale nevím, jestli ti, co to navrhují, mají úplně konkrétní představu o tom, jaká skladba dětí v ústavech je a jak to vypadá.

Týden: Je podle vás riziko, že se najdou pěstouni, kteří budou chtít dítě jen proto, že dostanou na výchovu peníze?

Nemeškalová: Teď, když se o tom začalo mluvit, se nám jako pěstounky přihlásily matky Romky nebo sociálně slabí, jejichž dvě děti třeba vyrostly tady u nás a dávaly se do náhradní rodinné péče. Zjistily, že by za pěstounství mohly být třeba peníze, takže hned projevily zájem.

Zdá se, že to ministr Drábek nebude mít při rušení kojeneckých ústavů jednoduché. V mnoha rodinách přišli na to, že se vyplatí, aby byli jejich děti svěřeny do péče nejbližších příbuzných. Na sociálních dávkách pak totiž v rodině dostávají víc peněz, než by pobírali jen samotní rodiče. Upozorňuje na to řada měst a po státu chce, aby takovou praxi zarazil. Reportáž o tomto triku najdete na TN.cz.
1.9.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.