Je Kaddáfí šílený?

"Osobně jsem ho měl za komického klauna. Vlastně celý svět ho měl za podivínského šaška. A celý svět se mýlil. Ukázalo se, že to je šílený zločinec," konstatoval v březnu 2011 bývalý český prezident Havel. Kaddáfí má opravdu šílené nápady. V červnu 2011 nařídil svým vojákům, aby nemilosrdně znásilňovali ženy povstalců. "Získali jsme informace, že Kaddáfí se rozhodl použít znásilňování jako prostředek boje," oznámil tehdy prokurátor Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno Ocampo. "Nakoupil kontejnery přípravků typu Viagry a rozdal je mezi vojáky." Moreno Ocampo již předtím v polovině května podal žádost o zatykač na Kaddáfího a jeho syna. Obvinil je ze zločinů proti lidskosti.

V každém případě se Kaddáfí tímto svým "nápadem" zpronevěřil vlastním názorům na ženy. Ve své Zelené knize z roku 1975 ženy popisuje téměř jako básník: "Jsou jako květy, které jsou stvořeny, aby vábily k přitahování pylu a vydávání semen. Kdybychom květy odstranili, skončila by úloha rostlin v životě. Je to přirozená okrasa u motýlů a ptáků, právě tak jako u ostatních samiček živočichů, stvořených pro přirozený životní cíl. Jestliže žena provádí mužskou práci, mění se v muže, opouští svou úlohu a pozbývá krásy. Žena má svá plná práva, aniž by byla nucena se změnit v muže a vzdát se své ženskosti. Fyzická struktura, přirozeně odlišná u muže a ženy, vede k rozdílné činnosti jejich různých orgánů, které způsobují přirozené rozdíly psychiky, nálady, nervových stavů a fyzického vzezření. Žena je něžnější. Žena je pohledná. Žena se snadno rozpláče. Žena se snadno poleká. Vcelku je žena jemná a muž je hrubý v důsledku své vrozené podstaty."

Kaddáfí nepochybně končí jako "vůdce lybijského lidu". Možná jako člověk skončí sebevraždou v okamžiku, kdy budou povstalci stát před jeho dveřmi obklopen příslušnicemi své osobní ochranky. To by bylo opravdu přesně ve stylu jeho způsobu života. A podle konce života jeho velkého vzoru, Adolfa Hitlera.
9.9.2011 12:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.