Ani Drábek nezná zákony.

Z dnešního tisku: Ministr Drábek zamířil na Šluknovsko, aby starostům mohl popsat některá tvrdší opatření, z nichž některá v případě schválení Parlamentem vstoupí v účinnost už od nového roku. Jedná se například o podmínění výplaty sociálních dávek docházkou dětí do školy nebo podmínění výplaty sociálních dávek participací na veřejné službě nebo veřejných pracích.

Přiznám se, že už na mě při podobných výrocích ministrů, premiérů a státních úředníků všeho druhu padá únava. Jaká tvrdší opatření při vyplácení sociálních dávek chce tentokrát Drábek zavádět? Nic nového nemusí do legislativy prosazovat, protože taková sankce tam už je. Opakuje jen nevědomost ministra pro lidská práva Kocába, který přišel se stejným nápadem už v lednu loňského roku, jak jsem tenkrát uvedl ve svém článku Kocáb nezná paragrafy. Naši ministři tak jen dokazují, že nečtou zákony a to ani ty, které se vztahují přímo k náplni jejich práce. Asi na to nemají čas a tak raději vymýšlejí nová opatření podle systému "když nejde na odbyt prášek na praní tak vymyslíme nový," tedy ten obal.

Podle zákona č. 111/2006 Sb. (cituji ze stránky Ministerstva práce a sociálních věcí):
V hmotné nouzi není osoba, které za neplnění povinností zákonného zástupce dítěte spojených s řádným plněním povinné školní docházky byla uložena sankce.

Takové osobě je totiž povinen obecní úřad odmítnout výplatu dávky pomoci v hmotné nouzi. Pro vaši informaci, dávkami, kterými se řeší pomoc v hmotné nouzi, jsou:

  1. příspěvek na živobytí
  2. doplatek na bydlení
  3. mimořádná okamžitá pomoc
O dávkách pomoci v hmotné nouzi rozhodují a vyplácejí je pověřené obecní úřady.

Je zřejmé, že jestliže jsou problémy s docházkou dětí do školy u jisté skupiny obyvatel, má v této věci konat ve spolupráci se školou obecní úřad a zastavit výplatu některých sociálních dávek. Pomoc v hmotné nouzi bude odmítnuta také v dalších případech, například v hmotné nouzi není osoba,

  • která prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním,
  • která není v pracovním nebo obdobném vztahu, nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání,
  • která je vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání a bez vážných důvodů odmítla vykonávat krátkodobé zaměstnání nebo účastnit se v cíleném programu k řešení zaměstnání,
  • které nevznikl nárok na nemocenské nebo jí náleží ve snížené výši, a to z důvodu, že si přivodila pracovní neschopnost úmyslně,

V praxi bude ale problém někde jinde, než s uplatňováním platných zákonů a ministerských vyhlášek. Dovedete si představit ředitele či ředitelku školy, jak zařídí ve spolupráci s obecním úřadem zastavení výplaty sociálních dávek v hmotné nouzi některé rodině? Určitě tím bude riskovat fyzické napadení a možná nejen sebe, ale i své rodiny. Problémy nejsou v nedostatku potřebných zákonů, ale s jejich prosazováním, s prosazováním práva a tvrdým potrestáním i jen pokusů o slovní či dokonce fyzické napadání nejen policistů, ale i zaměstnanců škol a obecních úřadů. Teprve jestliže se začne jistý druh takyobčanů v této zemi obávat tvrdých sankcí nikoliv ve formě trapných pokut, které nikdy nezaplatí, ale takových sankcí, které jim naruší jejich poklidný život v peříčku státní finanční podpory, teprve pak se mohou poměry soužití občanů ve společnosti zlepšit.

Asi bude nutné v některých školách zavést po vzoru amerických škol ozbrojenou ochranku ochraňující učitele proti žákům a jejich agresivním rodičům. A bude nutné vylepšit systém našeho vězeňství, ve kterém se díky ochráncům lidských práv staly věznice rekreačním zařízením. Jestliže ve Spojených státech amerických jsou běžné pracovní tábory, kde vězni tvrdě pracují na poli, v lomech nebo na silnici, není žádný důvod nezavést totéž u nás. Protože jestliže se něčeho kriminálníci opravdu bojí, pak je to tvrdá fyzická práce. Ta ostatně velmi pozitivně působí i při léčbě závislosti na alkoholu či na drogách.

Panebože, to jsem se zase rozjel, jako bych byl nějaký xenofob či nelida. Všimněte si ale, že jsem ve svém dnešním výlevu nepoužil ani jednou slovo Cikán nebo nepřizpůsobivý občan. Protože za hanobení rasy je u nás basa natvrdo. Já si jen myslím, že na některé lidi by se mělo trochu víc přitlačit. Jen aby to někdo neoznačil za extrémistický názor... A přečtěte si on-line pokec na iHNED s panem hudebníkem Kocábem, jistě se pobavíte. A nevynechte ani tamější diskusi těch, co mu nestihli položit otázky.
19.9.2011 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.