Automatické zálohování při ukončení Windows.

Pokud pracujete na některém úkolu a pohybujete se po různých pracovištích, je nutné mít příslušná data na přenosném flash disku. V takovém případě byste ale měli myslet na zadní kolečka a provádět pravidelně zálohování takových dat na pevný disk nebo na síťový server. Podobně můžete mít na flash disku uložená data poštovního klienta, v mém případě je to Mozilla Thunderbird. Přitom by jistě bylo výhodné, aby zálohování proběhlo automaticky nejlépe při ukončení práce s počítačem. Postupujte následovně:

  1. Vytvořte si pomocí Poznámkového bloku dávkový soubor s příkazy pro kopírování jednotlivých souborů nebo celých složek:

    xcopy g:\Ahasweb\index.html d:\Ahasweb\index.html /y
    xcopy g:\Ahasweb\text.htm d:\Ahasweb\text.htm /y
    xcopy g:\Ahasweb\ahasweb.rss d:\Ahasweb\ahasweb.rss /y
    xcopy g:\Ahasweb\2011\*.* d:\Ahasweb\2011\ /y
    xcopy "g:\Thunderbird\*.*" "d:\Thunderbird\" /y /e

    Význam parametrů /y a /e si najdete zadáním příkazu
    XCOPY /?
    do okna Příkazového řádku. Uložte tento soubor příkazů kamkoliv na pevný disk počítače pod libovolným jménem s příponou .BAT, například jako C:\Zaloha\zaloha.bat. Jeho spuštěním proběhne kopírování dat, v tomto případě z disku G: (flash disk) na pevný disk D:. To si vyzkoušejte a zkontrolujte, zda kopírování proběhlo podle vašich představ. Soubor ZALOHA.BAT můžete kdykoliv editovat pomocí pravého tlačítka myši a volbou Upravit.

  2. Po kontrole správné funkce kopírování spusťte pomocí příkazu Start, Spustit, GPEDIT.MSC Editor místních zásad skupiny a najděte si ve "stromečku" Konfigurace uživatele, Nastavení systému Windows, Skripty (pro přihlášení nebo odhlášení) a vpravo si vyberte Odhlášení. Zvolte Přidat a najděte si váš zálohovací soubor C:\Zaloha\zaloha.bat. Pak už jenom OK a zavřít editor.

Při následujícím ukončení práce s počítačem nebo při odhlášení uživatele se automaticky provede vámi nadefinované zálohování souborů nebo celých adresářů. Používám tento postup pro zálohování důležitých často aktualizovaných souborů a pošty z flash disku na disk notebooku. Přeji vám úspěšné zálohování, na které nemusíte myslet.
20.9.2011 09:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.