Úspěšný "rozvíjející se" ministr financí Kalousek.

Obdivovaný, milovaný i nenáviděný a proklínaný Miroslav Kalousek již podruhé získal titul Ministr financí roku pro rozvíjející se země Evropy, který udílí americký časopis Emerging Markets. Poprvé tento "diplom" úspěšného ministra financí dostal v roce 2008 kromě jiného za to, že "rovnou daň z příjmu fyzických osob a snížení daní právnických osob kompenzoval daní z přidané hodnoty a zvyšováním spotřební daně."

Oblast Emerging Europe zahrnuje 31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části. Česká republika patří tedy mezi státy, po kterých investoři z celého světa s jistou dávkou nejistoty pohlížejí jako na země, kde by bylo vhodné v budoucnu výhodně umístit své peníze nebo přemístit své výrobní kapacity ze stagnujících, již poněkud vyžilých ekonomik. Někteří to u nás již před několika lety udělali a postavili automobilky a řadu montoven zejména v oblasti elektroniky, další se možná odhodlají k podobným krokům díky záři, která obklopuje našeho milého ministra financí.

Thomas Escriti ve svém redakčním článku zdůrazňuje hned v úvodu, že "Česká republika přestává být vnímána jako rozvíjející se evropská ekonomika", což nás jistě může těšit. A pokračuje dosti povzbudivě: "Zatímco jeho sousedi bojují s těžkou zátěží zadlužení a vysokou úrovní veřejného dluhu, Češi si začínají zvykat na myšlenku, že koruna se stává bezpečným útočištěm pro peníze nervózních investorů." O tom, že by se české banky mohly stát vhodným depozitem pro zahraniční zbohatlíky, kteří by se chtěli ochránit před inflací dolaru, jenu nebo naposledy eura, o tom se vedou spory a spíše to vypadá, že se česká měna může stát zdrojem pro spekulace, které jí mohou spíše poškodit.

Předání ceny se konalo při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu. Jedním z důvodů získání ceny pro Kalouska bylo i zvýšení ratingu České republiky od agentury Standard & Poor's u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z hodnoty A na hodnotu AA-, což nás řadí například mezi země jako je Japonsko, Saudská Arábie nebo Taiwan. V případě dlouhodobých závazků v domácí měně zvýšila agentura hodnocení z A+ na AA. Výhled ČR označila za stabilní.

Kalousek povzbuzen udělenou cenou a výletem do Ameriky soudí, že pokud se bude ekonomika vyvíjet výrazně hůře než s čím počítá rozpočet, bude škrtat kde se dá a zvyšovat nepřímé daně, tedy především DPH a spotřební daň cigaret, alkoholu a pohonných hmot. Rozpočet na příští rok byl totiž sestaven s očekáváním růstu HDP ve výši 2,5 procenta a vypadá to, že bude o procento nižší.

Zajímavá je reakce politiků z ČSSD: zatímco stávající vůdce partaje Bohuslav Sobotka označil jeho daňovou politiku za "zcela chybnou ohrožující bezpečnost občanů, sociální soudržnost společnosti a budoucí konkurenceschopnost země", místopředseda ČSSD Michal Hašek se nachal slyšet, že má "jako hrdý patriot radost z každého ocenění České republiky, českých sportovců, umělců i politiků. Udělení ocenění při příležitosti fóra před ministry financí a guvernéry národních bank světa je jedna z mála dobrých zmínek o politice v České republice za poslední dobu a zprávou, kterou doufám nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů."

Můžeme tedy spekulovat, že poté, co bude Sobotka odstaven z čela strany, která zvítězí díky nespokojeným "ožebračeným" voličům, nová koalice ČSSD + TOP09 se chopí vlády, ve které bude pro Kalouska připraveno jeho oblíbené křeslo ministra financí. Michal Hašek se stane předsedou vlády a obě nově "spřátelené" strany za tiché podpory KSČM dosadí na pražský hrad jeho milost knížete Schwarzenberga, který na něm doklimbá až do svého politického konce. Taková nám kyne budoucnost a možná se díky Kalouskově novátorství staneme první zemí světa, ve které budou zrušeny daně fyzických i právnických osob. Veškerý příjem do státní pokladny bude zajištěn jednoduchou a vyzkoušenou cestou, totiž výběrem daně z přidané hodnoty ve výši 50 a více procent a daní spotřebních podobného kalibru.

Pokud se to Kalouskovi a spol podaří prosadit, Nobelova cena za ekonomii jej nemine. Výši zdanění svého příjmu si každý totiž bude určovat sám. Kolik kdo utratí v obchodech, hospodách a u benzinových pump, tolik zaplatí daní. Dokonce i na polích se přestane pěstovat řepka, protože majitelé půdy pochopí, že není nad "doma" vypěstované potraviny. Vydělají na tom i chudí důchodci, kteří si včas před odchodem do důchodu nakoupí nové oblečení a vybavení domácnosti a pak budou jen sušit hubu. Zbytek projektu takového uspořádání společnosti si doplňte sami.

Možná, že jsem to trochu přehnal, ale asi jen trochu. Jediné, co by mohlo zhatit Kalouskovy plány včetně těch, které jsem mu podsunul, by byla jeho trvalá hospitalizace v Bohnické léčebně pro alkoholiky a duševně labilní osoby nebo ve státním vězení poté, co někoho přizabije svoji již věhlasou "českou fackou". Jak ostatně napsal Jiří Brdečka pro Rudolfa hrušínského v roli komisaře Ledviny ve filmu Adéla ještě nevečeřela: "My se, prosím, zásadně fackujeme". Je zřejmé, že pan ministr Kalousek viděl tento úspěšný český film vícekrát a Rudolf Hrušínský je jistě jeho oblíbený herec. Uvidíme, kam se pan Kalousek profackuje. Soudím, že jednou někam hodně vysoko. Možná i do Evropské banky nebo dokonce do Mezinárodního měnového fondu. Protože takovému člověku s jeho rozmachem bude český rybník brzy malý.
26.9.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.