To byla ale pěkná prasárna!

V souvislosti s neustálou snahou vlády ušetřit kde se dá a zejména "škrtáním" ministra financí Kalouska působí jako výsměch občanům zpráva, že ministerstvo zdravotnictví do konce roku spálí zbylé vakcíny proti prasečí chřipce. Jedná se o 400 tisíc dávek za zhruba 80 milionů korun, které ministerstvo nakoupilo bezhlavě před dvěma lety a přitom mezi lidmi nebyl o očkování zdaleka takový zájem, jaký se přepokládal a celosvětová pandemie se nekonala. Resort přitom o nákupu vakcín, jejich dovozu i prvním očkování informoval na velkých tiskových konferencích ve snaze přinutit obyvatele k nástupu do ordinací lékařů. Teď nezbývá, než 400 tisíc zbývajících vakcín spálit.

"Tyto zásoby jsou pod kontrolou, některé vakcíny už byly zničeny a další budou," potvrdil zničení vakcín ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Již před rokem nechalo ministerstvo spálit první - menší část - vakcín. V peci skončilo asi 150 tisíc dávek, do kterých stát investoval 32 milionů korun. Celkem bylo utraceno 220 milionů korun, za které byl nakoupen milion vakcín. Ministerstvo chtělo původně na nátlak hlavního hygienika Michaela Víta nakoupit dokonce 20 milionů vakcín za skoro 5 miliard korun. Nákup tehdy zarazil předseda úřednické vlády Fischer.

Hlavní hygienik se nakonec sám očkovat nenechal a onemocněl pravděpodobně prasečí chřipkou. Celkově se proočkovalo jenom směšných 0,7 % populace.

Vít nyní nejspíše skončil ve své funkci, protože jej policie začala prověřovat z podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Údajně zadal zakázku na poradenské služby za dva miliony korun bez výběrového řízení manželovi svojí podřízené z ministerstva. Inu, pěkná prasárna.

Související články: Prasečí chřipka zachrání ekonomiku, A čemu věříte vy? a Oslavy listopadového převratu se konat nebudou.
27.9.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.