Kandidáti na prezidenta se už začali rojit.

Nebo odpadat. Předseda Ústavního soudu, protřelý lišák JUDr. Pavel Rychetský totiž odmítl kandidovat na prezidentský úřad. Agentuře Mediafax to řekl sám Rychetský s tím, že nehodlá rozšiřovat řady kandidátů, kteří po vypršení Klausova mandátu v roce 2013 uvažují, že jej v pozici hlavy státu nahradí. K tomu se dá říci jediné: díkybohu, že nebude kandidovat. Byl by prvním bývalým členem KSČ na Hradě po "sametovém" převratu.

Naopak místopředseda Senátu MUDr. Přemysl Sobotka (ODS) oznámil na místním sněmu v Liberci svůj úmysl ucházet se o post hlavy České republiky a požádal o podporu své kandidatury. Senátor Sobotka ale podporu ODS nemá jistou, i když v minulosti kritizoval Václava Klause i Mirka Topolánka. O nominaci bude v rámci strany soupeřit s předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou, která již také svým skromným způsobem zájem o kandidaturu projevila.

Klausova nástupce bude třeba vybrat do počátku roku 2013. Zatím ale není jasné, jakým způsobem bude zvolen. Sněmovna tento týden odstartovala proces schvalování vládního návrhu ústavní novely na zavedení přímé volby prezidenta, aby si hlavu státu mohli vybrat všichni čeští voliči, nejen parlament. Václava Klause může na Hradě v roce 2013 případně vystřídat i Karel Schwarzenberg či vytrvalý zájemce o tuto funkci Jan Švejnar. Každý kandidát musí sehnat 50 tisíc podpisů.

Do zástupu možných kandidátů na úřad prezidenta po skončení mandátu Václava Klause navrhuje senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) kromě Pavla Rychetského i Vladimíra Špidlu. Nápad s Špidlou je poněkud šílený, avšak pokud by jej ČSSD podpořila, neúspěch by byl zaručen.

Nelze vyloučit, že se do lítého boje zapojí i Jiří Paroubek, který se právě teď chystá založit vlastní stranu a to, že by se rád viděl na Hradě už v minulosti dal několikrát najevo.

Dá se ale očekávat, že po výrazném prezidentování Václava Klause se budou poslanci a senátoři snažit zvolit kandidáta, který by byl politicky neutrální a hlavně ve smyslu politickém zcela neškodný. V takovém případě bude mít jistě velkou šanci nevýrazný takyekonom čechoameričan Švejnar ale i "komisní" autista Špidla, pokud by se ovšem na jeho volbě shodli socani s komunisty. Pravice by mohla docela úspěšně kontrovat Miroslavou Němcovou, která by se tak mohla stát první prezidentkou v historii Československa i Česka.

V případě, že parlamentem projde změna ústavy a prezidenta budou volit přímo občané, není vůbec nic jisté. Tento národ je schopen se dopustit strašlivých blbostí a tak se klidně můžeme dožít toho, že na Hradě bude, pokud se odhodlá kandidovat, kralovat Karel Gott. V zemi, která v "referendu" o největšího Čecha zvolila neexistujícího Járu (da) Cimrmana, by to nebylo nic neobvyklého. Důkazem o naprostém pomatení občanů je i stávající první místo v oblíbenosti politiků, které obsadil pohledný advokát Mgr. Jiří Dienstbier junior, politik, který nic nepředvedl a nic nedokázal.
5.10.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.