Konec světa dnes ještě nebude.

Na Slunci došlo ke třem erupcím, které začaly v úterý 2. srpna, a nejsilnější elektromagnetické šoky zaregistroval satelit ACE včera - ten dokáže zjistit návaly záření několik minut před tím, než zasáhnou Zemi. Ačkoliv podobná erupce na Slunci v roce 1989 vyřadila z provozu elektrické systémy v kanadské provincii Quebec, současná sluneční bouře nebude podle očekávání vědců tak silná. Očekává se, že aktivita dopadu záření skončí dnes ve večerních hodinách.

Americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) prohlásil, že problémy mohou postihnout některé satelitní komunikační systémy a satelitní navigační systémy GPS.

K tomu mohu dodat, že moje WI-FI připojení v 11:00 SELČ stále funguje a tak je zřejmé, že lidstvu zatím žádné nebezpečí nehrozí. Měli jsme totiž kliku: směr výbuchu na Slunci nesměřoval tentokrát přímo na Zemi.

V této souvislosti upozorňuji na projekt NASA nazvaný STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory), ve kterém dvě identické sluneční družice sledují toky energie a hmoty směřující ze Slunce k Zemi. Tento systém umožňuje stanovit přesný čás dopadu na Zemi.

Autory katastrofických vizí o blížícím se konci světa odkazuji na stránku NASA nazvanou 2012: Beginning of the End or Why the World Won't End?, na které se mimo jiné dočtete, "že se nic špatného v roce 2012 nestane. Naší planetě se daří stejně dobře jako po dobu více než 4 miliard let a důvěryhodní vědci na celém světě neví o žádné hrozbě spojené s rokem 2012." To mě uklidnilo, i když ten text připomíná zprávy z ústředního výboru KSČ uveřejňované v Rudém právu. Moji manželku to neuklidnilo, v noci se budila v očekávání "sluneční bouře" a zdálo se jí, jak kometa narazila do Slunce a byl konec. Zajímavé na tom je, že i já jsem měl divoké sny, tedy dokonce dva: v prvním snu nám neznámí domorodci bílé barvy v jakémsi vidlákově ukradli auto poté, co jsme zabloudili. Ve druhém snu jsem se bez manželky projížděl na kole po jakémsi cizím městě připomínajícím Bukurešť v roce 1975, kde jsem se snažil něco koupit a poté mě místní zdivočelé lehce opálené děti ukradli kolo, které jsem odložil do stojanu před obchodním domem, kde nebylo nic na prodej. Z toho je vidět, jak škodlivý vliv na člověka má sledování televizního zpravodajství a zírání na pochybné kriminální filmy.

Dnes vám bohužel nemohu popřát krásný slunečný den, protože je zataženo, zima kolem 10 stupňů, ze stromů padá listí a soused začal pálit křoví a tak to u nás páchne jak... bože, chtěl jsem napsat "jako u Cikánů", ale to by bylo politicky nekorektní, tak raději použiji výrazu "jak na české vesnici".
7.10.2011 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.