Bill Gates chce dát světu "nové" záchody.

Více než 2,6 miliardy lidí, což je 40 procent světové populace, nemá přístup k základním hygienickým službám, které považujeme za samozřejmost. Z toho jedna miliarda lidí koná svoji potřebu "kdesi venku".

Další více než miliarda lidí žijících zejména ve venkovských oblastech a v méně rozvinutých zemích používají primitivní latríny, které jsou nebezpečné pro jejich komunity a životní prostředí.

Dvě miliardy lidí, kteří žijí ve městech, používají taková hygienická zařízení, ve kterých není biologický odpad bezpečně zlikvidován a ohrožuje rovněž jejich životní prostředí, zejména vodní toky a zdroje pitné vody.

V technicky rozvinutých státech se používají vzácné vodní zdroje na splachování a dopravu lidského odpadu do čistíren. Ale toto není inteligentní a udržitelné řešení a navíc je příliš drahé a tedy nepoužitelné pro většinu světa.

Co potřebujeme, jsou nové přístupy, nové nápady, nová technická řešení. Stručně řečeno, je třeba "vymyslet nový záchod", říká Sylvia Mathews Burwell v článku Znovuobjevení WC zveřejněném na stránkách nadace manželů Gatesových.

Tato nadace věnuje proto značné finanční prostředky pro návrhy, vývoj a vyzkoušení nových technických řešení likvidace lidského, ale i zvířecího odpadu. Klasické splachovací záchody, považované dosud jako jeden z výdobytků moderní civilizace se ukazují jako globálně nepoužitelné řešení vedoucí k mrhání sladkou vodou. Znamená to snad, že cesta povede vyloučením vody z tohoto nevábného procesu? Co provést s tímto biologicky nebezpečným odpadem ve městech, kde není možná cesta návratu k suchým záchodům, které spolehlivě fungovaly a ještě stále se používají na venkově, zejména v odlehlých místech a tam, kde je řídké osídlení?

Možná zvítězí technologie, které již dnes řeší tento problém spalováním exkrementů. Jistě by se mohly a měly prosazovat pro rodinná sídla všech velikostí, která ještě stále ve větší míře zaplavují okolí velkých měst. Je Petr Šabach vizionářem, když nazval svou knihu povídek "Hovno hoří", kde dva obrýlení chlapci celou cestu autobusem "seriózně" řeší tento problém?

Ano, problém je už vyřešen. Ekologickou spalovací toaletu můžete použít, i když právě probíhá spalování. Platinou potažený katalyzátor odstraní pachy z výstupního vzduchu, který je zhruba o 30°C teplejší než je teplota v místnosti. Kompletní spalovací proces u chladné toalety probíhá 70 minut. Provoz toalety není omezen okolní teplotou. Množství popela je pouze 1 kávový šálek na osobu za měsíc. Při plném vytížení (pro 14 osob denně) se popelník vyprazdňuje 1x za měsíc.

Je toto řešení úkolu, který zadali manžele Gatesovi? Jistě ne všude, těžko prosadíte použití takového zařízení v zemích s omezenou produkcí elektřiny, bez které tento sofistikovaný výrobek nefunguje. Neměl by ale být technickým problémem využít fotovoltaický panel jako zdroj energie. Takže zůstává otázka ceny, která je zatím velmi vysoká. Běžná spalovací toaleta stojí kolem 80-90 tisíc korun! Existují i "levnější" kompostovací toalety (25-30 tisíc Kč), ale i ty vyžadují zdroj elektřiny.

Nadace Gatesových tedy skutečně hledají něco naprosto nového, levného nejen investičně, ale i za provozu a pokud možno bez využívání vody. Jistou zárukou, že se jim podaří jejich záměr je snad to, že nejspíše nebudou váhat použít značné finanční prostředky k dosažení vysněného cíle: zbavit tuto planetu odporného lidského odpadu snadno a levně a ještě na tom vydělat. To ovšem není ani trochu snadný úkol, ale pokud se jim to podaří, pak možná za pár let či spíše desítek let bude každý člověk na Zemi používat nejen počítač s Windows, ale i toaletu značky Microsoft.
11.10.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.