Budete zítra také demonstrovat?

Do hlavního města Belgie a EU přijíždějí od minulé soboty skupiny především mladých aktivistů (ti starší musí pracovat, pokud ovšem práci mají...), které se chystají zapojit do velké zítřejší akce. Kromě v Bruselu se bude protestovat i v dalších 200 městech světa, také i v Praze (organizuje SDT - Skutečná demokracie teď!) a v Bratislavě. Protest je namířen proti přístupu vlád k hospodářské krizi, proti vyprazdňování politiky a neoliberálnímu útoku na sociální i politická práva. Podle debat na aktivistických fórech je smyslem sobotní akce spíše demonstrovat, že je se současným stavem světa nespokojena většina lidí bez ohledu na národnost.

Podle informací od SDT se má jednat o nenásilné akce realizované prostřednictvím veřejných diskusních sněmů, které budou sice moderovány, ale mluvit může každý, kdo se přihlásí. Byla stanovena i pravidla chování na těchto sněmech: Neskákejme si do řeči, ani nepokřikujme! Nesnažme si uzurpovat sněm jen pro sebe! Existují tři základní gesta, kterými ukazujeme, co si o aktuální řeči myslíme. Otáčení rukou v zápěstí a loktech znamená souhlas, zkřížené paže nesouhlas. Točení rukama (připomínajíce mlýnek) znamená, že se mluvící osoba začíná opakovat. To je opravdu pozoruhodné, inspirací je pravděpodobně gestikulace používaná u primátů nebo v primitivních společenstvích lidí. Gesto otáčení rukou v zápěstí a loktech může mít ale jiný význam v různých etnických skupinách. Například v Česku by mohlo znamenat spíše pochybnost, něco jako "nevím, nevím..." či dokonce nesouhlas.

SDT je politické hnutí rozhořčených občanů, kteří jsou nespokojení se současnou politickou situací. Hnutí je však nepolitické v tom smyslu, že nezastává jednotný politický proud, nehlásí se k levici ani pravici. Lze jej přirovnat k protestním hnutím v Československu před rokem 1989, která tvořili také lidé rozmanitého politického ražení, jež však spojovala touha po svobodě.(Pramen SDT).

Jak tato Havlova nepolitická politika dopadla víme, pravděpodobně o tom nemají správné informace ve Španělsku, kde hnutí Skutečná demokracie ted! vzniklo na počátku roku 2011. Možná by se mělo jmenovat Hnutí zdravého rozumu. Pokud ještě ovšem něco takového dnes existuje, dříve se používal pojem "selský rozum", tedy v dobách, kdy ještě nějací sedláci byli. Ilustrace - Pobouření mladí Španělé přijíždějí do Bruselu (video). Doufejme, že zítřejší demonstrace "za lepší Evropu a celý svět" nepřerostou do sociálních bouří spojených s oblíbeným zapalováním aut a rabováním obchodů, jak nám to předvedli nedávno obyvatelé britských měst.
14.10.2011 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.