Papežská svatá krev v Ostrově a v Olomouci.

Mylně jsem se domníval, že víra v zázračnou moc svatých ostatků neboli relikvií byla rozšířená v dobách dávných, zejména pak ve středověku. V českých zemích byl vášnivým zájmem o ostatky svatých známý Karel IV., který pro jejich získání neváhal utrácet velké peníze. V pražské katedrále sv.Víta máme Mojžíšovu hůl (!), šaty Pany Marie (!!), zub sv. Markéty, bradu sv. Eobana a žebro sv. Žofie, to vše bychom mohli vystavovat na ubrusu Páně, pravděpodobně z poslední večeře (!!!). Zejména ta hůl by se hodila při objevování nových zdrojů pitné vody a stálo by za pokus ji vyzkoušet na hřbetech našich politiků. Tolik historie.

Katolická církev ale i dnes podporuje ostatkovou vášeň věřících, kteří spoléhají na zázračnou moc ostatků svatých. Ostrov na Karlovarsku tak získal díky polskému knězi Wojtěchu Pelowskému, který tu působí už dva roky, ostatky papeže Jana Pavla II, který byl blahořečen, tedy prohlášen za svatého, letos 1.května. "Schránku s relikvií papeže Jana Pavla II. vyprosil u arcibiskupa krakovského Stanislawa Divisze", uvedla členka farní rady kostela sv. Michaela v Ostrově Lidmila Hanzlová. Relikviář s krví Jana Pavla II bude slavnostně umístěn na oltář v křestní kapli ostrovského farního kostela sv. Michaela tuto sobotu 22. října, v den, který byl při beatifikaci letos 1. května určen k slavení památky Jana Pavla II.

Další "krvavé" svaté ostatky Jana Pavla II. jsou v Olomouci v dómu svatého Václava. V katedrále bude relikvie prozatím vystavena na hlavním oltáři. "Právě v ní je uložen kousek papežovy kleriky, který je napuštěný jeho krví. Tu krakowské arcibiskupství uchovává v ampulce, látku z jeho roucha do ní namočili. Celou by nám rozhodně nedali," popsal arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner.

Krev, jejíž nepatrná část je tak nyní i v Olomouci, Janu Pavlovi II. odebrali ještě za jeho života. Sloužila jako záloha pro případnou transfuzi a teď poslouží pro šíření katolické víry. Bohužel vzácnost každé relikvie spočívá v tom, že se pozůstatky konkrétního svatého vyskytují v omezené míře, nejlépe jen jednou na jednom místě. V případě krve Jana Pavla II. tomu tak zřejmě nebude, protože z jeho roucha a běžné transfuzní dávky krve mohou katoličtí kněží vyrobit stovky relikvií. V každém případě měl arcibiskup krakovský skvělý nápad, když krev Jana Pavla II. získal v době, kdy ještě nebyla svatá.

Kdyby snad někdy v budoucnosti katolická církev přece jen prohlásila svého bývalého katolického kněze Jana Husa za svatého, žádný obchod s ostatky by se nekonal. Jeho popel leží kdesi na dně Severního moře, kam jej odnesla řeka Rýn po jeho upálení.
18.10.2011 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.