Microsoft koupil Skype.

Tisková zpráva Microsoftu:
Microsoft oficiálně převzal společnost Skype. Publikováno: 14. října 2011

>>> Společnost Microsoft oznámila, že dokončila akvizici společnosti Skype Global. Podmínky, za nichž Microsoft koupil internetovou komunikační společnost Skype za částku 8,5 miliardy dolarů, byly vyjednány investiční skupinou Silver Lake a transakce byla původně oznámena 10. května 2011. Akvizice proběhla za souhlasu správních rad obou společností.

Výkonný ředitel společnosti Skype, Tony Bates s okamžitou platností přebírá funkci prezidenta nově vzniklé divize Skype ve společnosti Microsoft, která bude podřízena přímo výkonnému řediteli Microsoftu, Stevu Ballmerovi. Divize Skype bude i nadále poskytovat své současné produkty milionům lidí po celém světě. Později bude Skype postupně integrován do portfolia produktů Microsoftu. Zaměstnanci společnosti Skype budou postupně začleňováni do regionálních poboček společnosti Microsoft včetně České republiky, Estonska, Ruska, Švédska, Velké Británie, Lucemburska, Japonska, Singapuru, Hong Kongu a Spojených států.

„Skype je fenomenální značka, zbožňovaná miliony lidí po celém světě,“ dodává k akvizici Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. „Těšíme se na spolupráci s týmem Skype při vytváření nových způsobů, jak lidé mohou zůstat ve spojení se svými rodinami, přáteli, klienty a kolegy – kdekoli a kdykoli.“

Společnost Skype byla založena v roce 2003, o dva roky později byla koupena společností eBay a následně investiční skupinou vedenou společností Silver Lake v listopadu 2009. Skype zaznamenal významný růst při vývoji svých produktů a v tržbách. Společnost provedla několik strategických akvizic, prostřednictvím kterých nabyla duševního vlastnictví posilujícího její peer-to-peer síť a získala schopný tým senior managementu.

Dalšími členy prodávající investiční skupiny vedené společností Silver Lake jsou eBay International AG, CPP Investment Board, Joltid Limited v partnerství s Europlay Capital Advisors, a Andreessen Horowitz.

Akvizice společností Microsoft je dosud přezkoumávána v několika zemích a bude dokončena po skončení přezkoumání. <<<

Tolik tisková zpráva. Microsoft tak znovu předvedl metodu, kterou získává nové technologie či metody vedoucí k růstu zisku: nehrnout se do novinek a vyčkat, až se ukáže, kudy vede ta správná cesta. Poté vše skoupit a začlenit do prodávaného programového vybavení a do poskytování služeb. V případě Skype se jedná o 600 milionů uživatelů, o které měl zájem i Google či Facebook. Další předností Skype je to, že i když komunikace Skype – Skype je zdarma, firma vybudovala obrovskou mezinárodní podporu operátorů, takže v rámci Skype Out se dovoláte takřka do celého světa, ať už na pevnou nebo mobilní linku za velice levný peníz, sám Skype Out používám a mohu to pro volání do zahraničí na pevné linky vřele doporučit. A tady jsou peníze. Je to cesta, jak konkurovat a postupně převzít firmy národních operátorů. Můžeme očekávat, že Skype bude propojen s Outlookem, Hotmailem a Exchange. Skype nejspíš postupně až zcela nahradí Windows Live Messenger, který se jaksi nepovedl.

Všechno jde dobře, Evropská komise (EK) již schválila plán amerického Microsoftu na převzetí provozovatele Skypu za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 156,7 miliardy Kč). Jde o zatím největší akvizicí, kterou dominantní výrobce softwaru pro osobní počítače podnikl. Podle Evropské komise šetření převzetí ukázalo, že činnost firem se překrývá především pro videokomunikaci, kde je Microsoft aktivní prostřednictvím Windows Live Messenger. "Komise se ale domnívá, že na tomto rostoucím trhu, kde je mnoho hráčů, včetně Google, nejsou žádné obavy ohledně hospodářské soutěže přítomny," uvádí EK v prohlášení. Dílo bylo dokonáno, až budete příště kupovat nový počítač, naleznete v něm i Skype "od Microsoftu".
20.10.2011 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.